Wednesday, December 14, 2011

Socl Tulalip : Project Sulit Microsoft Yang Bakal Membunuh Facebook?!!

Sah!Microsoft kini sedang dalam proses untuk menerjah dunia social networking.Kali ini Bill Gates & co pula akan memasuki gelanggang social media untuk memecahkan monopoli Facebook.Nampaknya semakin sakitlah kepala hotak encik Zuckerberg kerana seteru terbarunya kali ini bukan calang-calang, mungkin lebih hebat dari Google+ & Twitter!

Ok.lupakan entry sebelum ni hehe.Yang ni memang serius.Maklumat berkenaan projek social networking Microsoft ini sebenarnya telah 'terbocor' kepada umum secara tidak sengaja akibat kebangangan jurutera encik Bill Gates sendiri, yang secara tidak sengaja telah 'terpublished' website projek berkenaan ke internet dibawah domain www.socl.com (disebut sebagai SOCIAL.com).Berikut adalah sneak peek photo yang berjaya dicapture sebelum website tersebut dishutdown semula oleh Microsoft.



Mungkin kerana menyedari kebodohan mereka membocorkan maklumat projek berkenaan di internet, Microsoft telah meninggalkan satu message di laman web berkenaan sebelum menutup keseluruhan operasi 'accidental website' tersebut.Berikut adalah message yang ditinggalkan oleh Microsoft : 
“Thanks for stopping by. Socl.com is an internal design project from a team in Microsoft Research which was mistakenly published to the web. We didn’t mean to, honest,”


Internal design project?Bangang jugak encik Bill Gates ni rupanya, mau menipu pun x pandai.Sudah namanya 'mistakenly published', semestinya Microft akan cuba sedaya upaya untuk menutup rahsia yang sudah pecah itu dengan meyakinkan dunia internet dan pihak seterunya bahawa projek itu tidak ada kena mengena dengan social networking.Jika korang pergi ke domain www.socl.com, korang hanya akan menemui error message yang capaian ke website itu tidak wujud..

Menurut beberapa review daripada mereka yang sempat meneroka accidental website berkenaan, interface laman web itu kelihatan seakan-akan facebook, yang ditambah dengan ciri-ciri seperi yang terdapat dalam Google+ seperti feature 'Party' yang seakan-akan feature 'Hangouts'.Ciri yang kelihatan seperti 'Like' dan '+1' button juga terdapat pada website tersebut.Namun menurut review tersebut, apa yang terdapat pada website itu masih berada pada tahap 'raw' yakni masih dalam peringkat percubaan.

"With Tulalip, you can find what you need and share what you know easier than ever”.

Tidak dapat dipastikan samada nama 'Socl' dan 'Tulalip' akan kekal digunakan, namun rumours mula kedengaran yang 'public beta testing phase' akan diumumkan oleh Microsoft tidak lama lagi untuk product ini.Apapun namanya kelak, nampaknya bertambah banyaklah rambut encik Zuckerberg yang bakal gugur kerana memikirkan strategi untuk terus memonopoli dunia social networking.

Satu soalan untuk encik Zuckerberg.Still want people to pay for your services?
(^___^)V


P/S : Pilihan semakin banyak.Terpulang kepada kita sebagai pengguna untuk memanfaatkan product ciptaan yahudi ni dijalan yang betul.Jangan asyik online 24 jam tanpa sebarang manfaat.Jangan sia-siakan duit pembayaran bil karan dan broadband anda untuk benda yang tidak memberikan pulangan..




Sumber : Techtree.com & venturebeat.com

2comments:

~ayusleeping~said...

jom tengok entry kamu di blog ayu....huhu~

Mr. Hardysaid...

@~ayusleeping~ ok dear..thanks utk kredit...(^__^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!