Thursday, November 14, 2013

2045 Initiative - Project Immortality (Kehidupan Abadi)


Assalamualaikum w.b.t

Lama tak menulis, jari jemari terasa kebas menekan butang keyboard.Al-maklum, blog dah lama bersawang.Apapun, untuk kali ini aku akan membawakan kepada anda semua yang masih sudi menelusuri idea dan pemikiran blogger seperti aku, sesuatu yang mind-blowing, yang akan membuatkan kita sama-sama berfikir untuk mencari jalan keluar daripada pemikiran 'inferiority complex', yang sering membelenggu medula oblongata kita...

Fikir, fikir, fikir...

Baiklah.Kali ini, aku akan mendedahkan dan cuba mengupas seringkas mungkin sesuatu yang rasanya belum ramai dikalangan kita yang mengetahui tentang kewujudan project gila geng jahat ini.Percubaan 'The Elite' yang secara terang-terangan mahu melawan kekuasaan Allah.Melawan takdir yang telah diciptakan Allah kepada manusia.Mereka cuba untuk merealisasikan impian immortality (kehidupan abadi) yang menjadi idaman mereka, demi untuk meneruskan penguasaan terhadap kelazatan duniawi yang mereka miliki.Bagaimana mungkin untuk merealisasikan impian gila mereka itu?Teruskan pembacaan.   

Project yang dinamakan sebagai 2045 Initiative ini, ketika ini sedang dijalankan oleh sekelompok saintis sekular Russia dipelopori oleh Dmitry Itskov.Menurut kefahaman aku, objektif utama project ini boleh dikatakan adalah untuk mewujudkan 'super human', iaitu memindahkan 'consciousness' (ataupun lebih tepat untuk dikatakan sebagai 'roh') dan personaliti seseorang itu kepada pembawa non-biological (avatar, iaitu lebih kurang seperti robot atau cyborg la senang cakap).Got it?


Ok.Aku akan cuba menggunakan bahasa semudah mungkin untuk menerangkan idea gila mereka ini.Saintis-saintis The Elite ini cuba untuk membawa keluar dan memindahkan 'roh dan personaliti' seseorang itu daripada badan kita yakni manusia, yang di diami ketika ini kepada host/pembawa yang baru, yakni ciptaan yang boleh dikatakan sebagai avatar atau robot.Maksudnya, roh dan personaliti seseorang itu cuba dipindahkan kepada 'badan' baru yang bersifat non-biological.Tidak berdarah, tidak makan, tidak minum,.Dan yang paling penting, imun dari penyakit, serta boleh diperbaiki.(dah namanya avatar/robot tentulah boleh diperbaiki bukan?)

Segala pemikiran dan consciousness (dan rasanya mereka juga cuba untuk memindahkan 'Ether' manusia kepada avatar yang mereka cuba hasilkan ini.Untuk memahami apakah yang dimaksudkan dengan 'Ether', anda disarankan untuk membaca artikel yang terdapat dalam blog re-matrix.Kredit untuk penulis blog) yang terdapat pada otak seseorang itu akan dipindahkan kepada otak tiruan, yang kemudiannya akan di'syncronize'kan dengan badan baru yakni avatar ini.Senang cakap la, seseorang itu akan dapat meneruskan hidupnya pada 'badan' yang baru ini dengan membawa sekali segala apa yang ada dalam kepala hotak dan pemikirannya serta 'Ether',  semasa berada dalam 'badan' yang terdahulu, yakni manusia.Dengan ini, dalam fikiran saintis-saintis gila ini, maka dapatlah mereka untuk mengelak daripada bertemu dengan Sakaratulmaut, yakni kematian...Nauzubillah....

Bagaimana, adakah anda sudah dapat memahaminya?Takda lah susah sangat untuk memahaminya bukan.Tapi kalau ada yang masih tak paham lagi rasanya tak dapek la den nak nolong eh.Hehe...

Ok mari kita teruskan.Project ini dikhabarkan akan melalui 4 fasa pembangunan, seperti yang tercatat pada gambar di bawah.


Berikut sedikit penerangan berkenaan 4 fasa pembangunan project gila ini (Untuk tidak mengubah maksud asal, korang baca ja lah dalam english k.Sebenarnya aku malas nak translate hehe.Kalau masih tak faham, gunalah google translate :) )


2015-2020 Plan

This phase of the plan includes the emergence of android ‘avatar’ bodies controlled with a ‘brain-computer’ chip interface (likely of RFID nature). This chip would be systematically established to issue ‘orders’ to the artificial body and eventually interlink with the artificial brain.

2020-2025

This time frame involves the linking of the human brain and robot with an ‘autonomous life-support system’, giving way to a new field of transhumanistic developments and further turning the human body into a bio-electronic ‘avatar’.

2030-2035

In this near-final stage, human consciousness is to be transplanted onto an artificial carrier or ‘brain’ creating ‘cybernetic immortality’. Artificial intelligence will emerge with robots likely taking the role of all military, police, and others. These robots will have their own form of artificial ‘consciousness’.

2045

The artificial brain turns into something that has no substance, linking into an ‘internet’ of sorts in which the ‘global consciousness’ network is established. Humanity is set to “become a new species” and forfeit any form of physical materialization.


....................................................

Baiklah.Rasanya anda yang membaca sudah dapat memahami serba sedikit apa yang cuba dilaksanakan dalam project gila ini bukan?Mereka cuba untuk mencipta kehidupan abadi.Mereka cuba untuk melawan takdir yang telah dituliskan untuk manusia sejak azali, yang mati itu pasti pasti akan datang, dan kita sebagai manusia harus menerima yang hari itu pasti akan datang dalam kehidupan setiap makhluk yang dicipta Ilahi....

Bagaimana, apa pendapat anda?Kongsikan di komen box ok.

Kesimpulan

Bagi aku, ini adalah satu percubaan untuk melawan kuasa ALLAH S.W.T.The Elite memang tidak akan pernah puas dengan kerosakan yang telah mereka lakukan dibumi ALLAH ini.Bala tentera Dajjal ini memang tidak akan pernah mengakui kekuasaan Rabbul Alamin....

Dunia ini pasti akan berakhir,Kehidupan di dunia ini hanya bersifat sementara, tiada yang kekal melainkan Dia Yang Maha Esa.


Firman ALLAH dalam Surah AL-Baqarah ayat 255 yang bermaksud : 

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)"


Semoga bermanfaat untuk kita fikir-fikirkan.Wallahualam..





*Untuk pencerahan lebih lanjut tentang project gila ini, anda dipersilakan untuk membacanya dan membuat penilaian sendiri di 2045.com



Read more ...

Monday, October 14, 2013

Orang UMNO Rupanya...


As-Salam..

Alangkah lamanya blog ini diam tanpa suara...Tangan aku memang sentiasa gatal untuk menulis, tapi komitmen hidup membataskan aktiviti maya..Apapun, benda yang sudah menjadi darah daging, memang susah untuk ditinggalkan, dan aku akan terus menulis jika ada masa, selagi hayat dikandung badan...

Baiklah.Untuk kali ini, aku ingin mengulas sesuatu yang ketika ini sedang hangat diperkatakan di media-media.Politik.Pemilihan UMNO."Hekeleh, lu selama ni pompang pompang kritik itu ini yang kerajaan buat, rupanya lu pun orang UMNO juga", kata seorang sahabat...Ya, aku mengaku, aku memang ahli UMNO.Tapi bukan sebagai ahli yang aktif.Lebih kepada 'anak bulan' sahaja.Cuma baru kali ini lah, aku 'menjebak'kan diri untuk melihat secara dekat bagaimana pertarungan dalam gelanggang pemilihan UMNO ini berlangsung.

Kenapa aku tergerak hati untuk menjebakkan diri?Berikut antara sebab-sebabnya....

1. Aku ingin mengetahui bagaimana sistem pemilihan yang dikatakan demokratik itu berlangsung dalam UMNO.Bagaimana proses pembuangan undi berlangsung, adakah bersifat transparent...ataupun sama juga mempunyai insiden 'blackout' disana sini?Bagi gua, cara dan sistem pengundian tidak ada masalah..Kelemahan-kelemahan kecil disana-sini adalah perkara biasa.Human error..Tak tahu la pula jika ada yang tersembunyi dari pemerhatian gua.Tapi as far as i can see, sistem yang diguna pakai berjalan dengan agak baik...Cuma masa yang di ambil ketika membuang undi melalui sistem 'electoral college' memakan masa yang agak lama, iaitu sekitar 12 ke 15 minit bagi seorang perwakilan.Sesuatu perlu dilakukan agar dapat memendekkan masa ketika proses pengundian, kerana cara pengundian dengan menulis nombor calon ke kertas undi agak mengambil masa dan kurang praktikal kerana para perwakilan perlu merujuk terlebih kepada buku/risalah yang mencatatkan nombor-nombor calon yang bertanding sebelum mencatatkannya pada kertas undi.Pada pendapat aku, ada lebih baik jika sistem pemilihan diselaraskan dengan cara yang digunakan oleh SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) seperti yang dilakukan dalam pilihanraya umum, iaitu dengan menggunakan cara memangkah calon yang ingin diundi, dan bukannya dengan cara menulis nombor calon yang ingin dipilih....

2. Aku ingin melihat bagaimana cara perwakilan menilai kredibiliti seorang calon itu.Adakah visi dan cara kepimpinan menjadi pedoman, ataupun kuasa 'raja kertas' yang bakal jadi penentu kemenangan.Dan, seperti yang aku dan lu orang semua tahu...UMNO dan 'raja kertas' memang tidak boleh dipisahkan....Ya, memang wujud calon yang baik dan berwibawa, yang mempunyai semangat 'melawan arus', memiliki 'semangat Hang Jebat' yang cuba membuka mata perwakilan supaya berubah dan menyanggah cara lama yang semakin hari semakin membinasakan, yang cuba untuk mewujudkan semangat 'reformasi dalaman' dikalangan perwakilan agar menjadi kumpulan pendesak dan tidak hanya menjadi pak turut...Namun, terus terang aku katakan..Berdasarkan pemerhatian aku, memang agak mustahil untuk memenangi pertandingan di dalam UMNO jika hanya berbekalkan semangat dan gaya kepimpinan sahaja...'Raja Kertas' yang bakal menentukan segala-galanya, tidak kira lah samada calon itu berkebolehan untuk jadi pemimpin atau tidak, yang penting jika 'Raja Kertas'nya botingkek-tingkek, maka confirm lah dia yang MANANG!

Jika masih ada yang kurang faham dengan apa yang aku maksudkan mengenai 'Raja Kertas'...2 perkataan ini akan menerangkan sejelas-jelasnya...POLITIK WANG!Pembelian undi berlaku secara begitu berleluasa sekali..Namun, apa yang menghairankan aku, tiada satupun laporan mahupun kertas siasatan yang dibuka oleh SPRM terhadap mana-mana bahagian yang menjalankan pemilihan UMNO ni...Ataupun memang politik wang ni 'halal' dalam umno???Ah malas la aku nak komplen banyak...Sendiri mau ingatlah...komplen banyak pun bukan dapat buat apa-apa.....Jika sudah menjadi budaya, sudah sebati....Maka terima sajalah hakikat bagaimana permainannya.....

......................................................................

Kenapa UMNO?Hmmm..Kalau aku mau jawab soalan ni secara detail, sampai besok pun belum tentu habis lagi.Cukuplah aku katakan, yang aku sebenarnya lebih kepada 'pemerhati'.Pemerhati yang ingin melihat secara dekat bagaimanakah hal-hal yang sering diperkatakan mengenai UMNO itu berlaku.Jika lu orang mengikuti blog ini, pasti lu orang pernah terbaca yang aku adalah seorang 'a non-partisan' dan 'against the system' bukan?Dan sememangnya itulah ideologi yang terfaktab dikepala hotak aku..

Lagipun, jika aku benar-benar ingin menjadi seorang ahli UMNO yang aktif, aku akan menjadi kumpulan pendesak, kumpulan yang menongkah arus.Kerana aku tau, masih wujud orang-orang sebegini di dalam UMNO.Golongan yang benar-benar berjuang untuk satu kelompok besar dan bukan hanya untuk diri sendiri, kaum keluarga dan kroni sahaja.Sebagai contoh, jika boleh, aku akan mendesak UMNO untuk mengubah polisinya terhadap Sabah dalam pelbagai hal.Hal apa, tak perlu diterangkan.Semua orang sudah maklum tentang hal-hal berbangkit mengenai Sabah.Itu contoh.Tapi persoalannya ; adakah wujud tempat bagi mereka-mereka yang berfahaman sebegini di dalam UMNO?Golongan yang enggan menuruti cara dan arahan taiko taiko besar UMNO?Golongan yang ingin keluar dari kepompong cekaman kekuasaan 'raja kertas'???

Well, i think we all know what the answer is....


Memang benarlah seperti kata Ku Li, UMNO masih belum berubah.Dan mungkin tidak akan berubah sampai bila-bila...


Perjuangan dalam UMNO sebenarnya adalah perjuangan untuk diri sendiri sahaja.Jika UMNO tidak berani untuk merubah dan mereformasikan parti ini, gua ulangi sekali lagi...'Mereformasikan' dan bukan sekadar 'mentransformasikan' sahaja...Believe me...Masa kejatuhan pasti akan tiba.....

Akhir kalam....
Terus terang aku katakan, aku tidak membenci UMNO, tapi aku amat kecewa dengan UMNO kerana terus bertuhankan $$$!


Wassalam




Photo credit : google image

Read more ...

Wednesday, July 3, 2013

Lahad Datu StandOff ~ The Untold Story


Salam!

Lama gua tak update blog ni.Tuan tanah kedaun sibuk dengan urusan dunia.Biasalah, nak hidup, kena fight sikit...

Baiklah.Kali ni gua nak cerita sikit tentang hal yang sudah agak sejuk macam teh o ais.Kes pencerobohan mundu' Kiram di Lahad Datu.(Mundu' bermaksud penceroboh/lanun dalam bahasa tempatan Sabah).Apa yang gua nak cerita ni boleh dikatakan sebagai ekslusif la juga, sebab perkara ni tak pernah keluar dimana-mana media baik mainstream mahupun alternatif.Senang cakap, cerita kadai kupi.Hanya orang-orang tempatan saja yang pernah dengar & tahu tentang hal-hal ni.

Let's get rollin!

1.Penglibatan orang tempatan dalam pasukan penceroboh

Menurut cerita yang sampai ke telinga gua di kadai-kadai kupi, terdapat seorang orang tempatan (yang berasal dari tempat gua menetap ketika ini) telah menyertai pasukan penceroboh Sulu ketika pertempuran di Lahad Datu.Entah apa bodohnya dia pergi join mangkuk-mangkuk Sulu tu pun gua tak tahu.Dia diberitakan telah terbunuh semasa pertempuran dengan pasukan keselamatan kita, dan mayatnya telah dihantar pulang dan dikebumikan dikampung halamannya.Pada awalnya, maklumat ini dikatakan cuba untuk disembunyikan kerana ada sumber yang mengatakan bahawa mangsa yang terkorban ini adalah seorang anggota tentera kita  (ATM) yang telah berpaling tadah.Gua tidak dapat mengesahkan kebenaran maklumat ini, namun beberapa sahabat gua dan orang-orang kampung dimana mangsa dikebumikan telah 'mengiyakan' berita ini.

Sebenarnya terdapat banyak lagi kisah tentang penglibatan orang tempatan dalam pasukan penceroboh, namun kisah-kisahnya agak kabur.Cuma kisah ini saja yang gua dapat cerita penuh memandangkan lokasi si mangsa yang berada dalam lingkungan kawasan daerah tempat gua menetap.Apapun, kisah sebenarnya cuma ALLAH yang tahu.Wallahualam.


2. Kes kecederaan seorang lelaki akibat kesan tembakan.

Maklumat ini datangnya daripada salah satu sumber kuat gua dan sangat boleh dipercayai.Menurut sumber gua ini, sekitar penghujung bulan March dulu ketika isu pencerobohan ini masih panas, terdapat satu kes seorang lelaki datang meminta rawatan di klinik 1Malaysia daerah Kota Marudu akibat kesan tembakan ditangan.Apa yang menarik, sumber gua mengatakan bahawa lelaki yang cedera tersebut TIDAK PANDAI BERBAHASA MELAYU & DIKAWAL OLEH 10 ORANG LELAKI LAIN YANG SEOLAH-OLAH BERTINDAK SEPERTI PENGAWAL KEPADA YANG TERCEDERA ITU.Mereka dikatakan datang ke klinik itu dengan menaiki sebuah kenderaan Toyota 'Ninja', dan selepas mendapat rawatan, lelaki itu bersama 'orang-orangnya' menghilangkan diri menuju ke arah daerah Pitas...

Walau bagaimanapun, menurut sumber gua itu, Special Branch Officer (SB) dari Bukit Aman telah turun ke kawasan berkenaan untuk menyiasat perkara tersebut.Namun hasilnya 'remain classified' sehingga hari ini.Biasalah, kalau perkara ini betul sekalipun, pihak keselamatan kita pasti tidak akan mendedahkannya kepada umum.Let them do their job...


3. Kemasukan pasukan penceroboh di beberapa kawasan di sekitar pantai timur sabah.

Menurut sumber-sumber gua, memang terdapat kemasukan di beberapa tempat disekitar pantai timur Sabah, namun berjaya dikesan dan dipantau dengan rapi oleh pasukan keselamatan kita.Terdapat beberapa tangkapan yang tidak disiarkan didalam media arus perdana seperti yang berlaku di Kudat dan Beluran.Kes di Beluran gua tidak begitu pasti bagaimana ceritanya, tapi kes tangkapan di Kudat gua ada ceritanya..

Menurut sumber gua, seorang lelaki bersenjata sepucuk pistol telah ditangkap di pasar kudat.Apa yang menariknya, sumber gua itu mengatakan lelaki tersebut ditangkap dengan berpakaian perempuan, yakni berbaju kurung.Penyamaran lelaki tersebut dikatakan terbongkar setelah seorang penjual ikan di pasar tersebut memegang tangan lelaki tersebut dan merasakan tangan lelaki itu agak kasar dan kuat untuk seorang wanita.Penjual ikan di pasar tersebut kemudiannya memaklumkan kepada pihak berkuasa tentang hal itu dan lelaki itu kemudiannya telah ditahan oleh pihak berkuasa.Namun hasil siasatan terhadap lelaki tersebut juga 'remain classified' sehingga hari ini...


4. Kisah lucu

Yang ini pula, kisah yang telah membuatkan satu 'kawasan' menjadi panik gara-gara seorang anggota terlepas' sedas tembakan ke udara secara tidak sengaja.Menurut sumber gua, kejadian itu terjadi diwaktu malam, ketika seluruh pantai timur negeri Sabah masih dalam keadaan berjaga-jaga dan siap sedia.Kejadian itu telah membuat seluruh orang di 'kawasan' itu meniarap ke lantai dan ada yang panik, memikirkan yang kemungkinan kawasan itu telah diserang oleh penceroboh.Sumber gua, yang juga tinggal dikawasan itu turut bertiarap di atas lantai.Namun setelah beberapa ketika keadaan sunyi,(seolah-olah dikawasan perkuburan katanya..haha) barulah dia memberanikan diri untuk perlahan-lahan bangun dan melihat keadaan persekitaran.Apabila keadaan telah pulih semula, barulah cerita sebenar muncul yang salah seorang anggota dikawasan itu telah tertembak sedas tembakan ke udara secara tidak sengaja...

Haru betul.Panik nak mampus kata sumber gua tu haha.Dimana lokasinya, dan kawasan apa yang gua maksudkan..well, itu gua tak boleh dedahkan.Biarlah ia 'remain classified' ok...hehehe....


..................................................


Gua baru nak pecah lobang cerita-cerita ni sekarang, sebab dulu keadaan masih panas dan faktor-faktor keselamatan tidak mengizinkan.Nanti orang jadi panik la pulak bila dengar cerita-cerita gini.Tapi memandangkan keadaan sudah pulih seperti sedia kala sekarang dengan tertubuhnya ESSZONE & ESSCOMM, maka gua kongsikanlah cerita ini untuk pengetahuan bersama.Namun gua tidak dapat mengesahkan kisah ini 100%, bak kata gua diawal tadi, 'cerita kadai kupi'...


Ketika ini, situasi sudah kembali aman dan pulih seperti sedia kala.Gua sendiri pun menetap di salah sebuah daerah yang diliputi oleh ESSZONE.Daerah mana, korang takyah tau lah.Yang penting keadaan disini baik-baik saja..

Bagi yang tidak mengetahui perbezaan antara ESSCOMM & ESSZONE, ESSCOMM sebenarnya adalah pusat pentadbiran (command centre).Kiranya semua arahan untuk ESSZONE akan datang dari ESSCOMM yang berpusat di Lahad Datu...

Apapun, marilah kita sama-sama berdoa agar keamanan dan kesejahteraan di Sabah dan Malaysia umumnya akan sentiasa terpelihara dari gangguan anasir-anasir yang gilakan harta dunia dan kuasa.

Adiosss!


*Katanya dalang pencerobohan tu ada 3 orang dari kalangan ahli politik Malaysia.Bila nak dedahkan tu.Kami urang Sabah mau tau siapa itu dajjal, dan harap-harap memang durang la dajjal sebenar pencerobohan tu...Stop the wayang.

Wassalam





Credit : Google Images & my 007 agent..

Read more ...

Saturday, June 1, 2013

Trans-Pacific Partnership Agreement (TPPA) ~ New World Order Akhirnya Tiba 'Secara Rasmi' Ke Malaysia?


Salam

Entry ini di copy-paste sepenuhnya daripada status seorang sahabat facebook aku.Tolong, aku mohon kepada para sahabat blogger & para pembaca blog picisan ini agar dapat meluangkan 10 minit masa untuk membaca keseluruhan posting ini kerana apa yang tertulis ini AMAT PENTING & BAKAL MENGUBAH KEHIDUPAN KITA DI MALAYSIA INI JIKA IANYA BENAR-BENAR BERLAKU.Semoga info ini dapat dimanfaatkan dan jika boleh, DIHALANG daripada berlaku di negara kita.Wallahualam

....................................................................................


Hi semua.
Mohon luangkan masa untuk baca, faham dan seterusnya sign petition untuk bantah TPPA.
Saya rasa ini lebih penting dari PRU kerana untuk PRU, mana2 kerajaan yang memerintah dan kita tidak setuju corak pemerintahannya, kita masih boleh ubah selepas 5 tahun. (masih ada harapan untuk itu tak kira kita penyokong mana2 parti pun) .Dan PRU hanya melibatkan Malaysia sahaja, tetapi TPPA melibatkan kita dijajah oleh negara luar dan, tiada had masa untuk tempoh penjajahan secara baru ini, ia boleh berlanjutan sehingga ke cucu cicit piut miut.

Perjanjian " Trans-Pacific Partnership Agreement" ( TPPA ) mungkin akan dimeterai pada October 2013 antara kerajaan Malaysia dan sekumpulan negara-negara lain - USA, Canada, Australia, New Zealand, Brunei, Chile, Peru, Mexico, Singapore dan Viet Nam. 

Ciri-ciri TPPA :

1. Semua perbincangan dibuat secara RAHSIA dan semua TEKS perbincangan adalah RAHSIA. 

2. Ia akan TERUS MENJADI RAHSIA selama 4 tahun selepas perjanjian dimeterai.
Saya ulangi - kita hanya akan tahu RUPA & BENTUK perjanjian ini hanya selepas 4
tahun, iaitu dalam tahun 2017 .. WALAUPUN TELAH DIMETERAI pada tahun 2013.

Aikkk ! Tak pelik ke? Pasal apa pulak nak sembunyi-sembunyi?

Nak buat sesuatu yang SANGAT BESAR KESANNYA pada RAKYAT dan NEGARA, tanpa mengambil pandangan daripada RAKYAT. 

ADA 3 KESAN BESAR TTPA kepada kita semua, jika dimeterai :

1. Hampir 80% jenis ubat di klinik, farmasi dan hospital akan menjadi mahal,
sehingga mencecah 1,000% kali ganda harga sekarang . Ini kerana Malaysia tidak
lagi boleh menggunakan ubat GENERIK. Wajib menggunakan ubat PATENTED 
( orginal). Rentetannya kos perubatan untuk semua pesakit meningkat dan perlu ditanggung oleh pesakit atau subsidi ditanggung kerajaan. Pada masa yang sama, bayaran PREMIUM POLISI INSURAN akan juga meningkat. 

2.Peruntukan Copyright kepada BAHAN-BAHAN RUJUKAN akan dilanjutkan dari 50 tahun selepas kematian penerbit kepada 120 tahun. Ini bermakna segala bahan-bahan rujukan yang kini percuma dan telah di-digital-kan, yakni yang berada sekolah,universiti, kolej, pusat penyelidikan, Internet dan library, akan menjadi terhad kepada pengguna. Ini bermakna semua bahan rujukan wajib dibeli atau wajib dibayar sewa. Penguatkuasaan dan saman akan diperkuatkan. Ini akan menghadkan kemudahan ilmu kepada pengguna yang kurang kemampuan. 

3. Semua PELABUR ASING boleh saman KERAJAAN di mahkamah tribunal antarabangsa untuk gantirugi jika KERAJAAN mengambil tindakan mengazetkan undang-undang yang dilihat mengancam keuntungan mereka. PELABUR ASING juga bebas daripada semua bentuk PERUNDANGAN FEDERAL dan NEGERI. Ini termasuklah tindakan-tindakan KERAJAAN untuk melindungi kesihatan pengguna, tindakan yang meningkatkan kesedaran rakyat terhadap apa-apa jua dan tindakan melindungi alam sekitar. Perlu tahu bahawa HAKIM dan PETUGAS Mahkamah Tribunal Antarabangsa pilihan TPPA adalah daripada kalangan lawyer SEKTOR SWASTA yang pro-investor. 

Contoh saman yang telah berlaku dan dimenangi oleh PELABUR ASING akibat
perjanjian :
1. Kerajaan Kanada telah mengharamkan penggunaan MMT di dalam semua jenis minyak untuk kenderaan kerana bahan yang keluar dari eksos ini akan beredar dalam udara ini ditakuti memberi kesan kepada sistem saraf manusia. Syarikat Multinasional Amerika ETHYL CORP, selaku pengeluar eksklusif MMT, telah menyaman kerajaan Kanada sebanyak C$350juta untuk bakal kerugian. Syarikat ini telah menggunakan KLAUSA ARTIKEL 1110 dalam perjanjian NAFTA di dalam tribunal. Akibatnya kerajaan Kanada telah kalah dan membayar out-of-court sebanyak C$19.5juta kepada Ethyl Corp dan kerajaan Kanada wajib mengistiharkan bahawa MMT selamat untuk alam sekitar dan selamat untuk manusia. Artikel penuh

NOTA : MMT ialah octane enhancer untuk minyak kenderaan. MMT telah diharamkan di California dan hampir semua wilayah di Pantai Timur Amerika. 5%
pengeluar minyak di Amerika enggan menggunakan MMT kerana ada alterntif lebih selamat. Namun akibat PERJANJIAN, kerajaan KANADA terpaksa menghalalkannya seumur hidup.

YG BERKAITAN : 
-TPPA ini dibuat untuk melindungi hak investers dari negara maju untuk berniaga di negara negara lain. So pendek kata mereka tak nak rugi kalau berlaku 'perniagaan tidak jalan' or 'gulung tikar' atas sebab kerana polisi or akta or undang undang yang sedia ada di negara negara lain. 

-Bila dah sign TPPA, bukan sahaja ubat, any medical procedure (investigation or surgical procedure ) akan dipatenkan. Dan setiap kali a surgeon or any doctor nak buat these procedures or operation, they have to pay royalty to the inventor of such procedure or operations. Hasilnya surgical n medical procedure cost n yg berlipat kali ganda. Memandangkan government guna duit cukai untuk subsidised macam2 kat hospital tu, agak2 tax naik ke turun selepas ini? Ini yang NGO risaukan coz kalau betul cuma harapkan Ori/Patented Drugs, akan ada Delay in Treatment. Dahla mahal. Delayed pulak tu. Ambil contoh treatment for Cancer, total cost boleh jual sebijik rumah.

-With TPPA, companies can now choose what information to disclose and what to withhold about their products. say, if euvax B got mercury, they can choose not to disclose that it has mercury. If your baked beans can got pesticide, they can choose not to include pesticide in the labels. 

Companies can now patent the environment, say if nestle went thru with their patenting the black seed, then no other human being or creature can use black seed in their products anymore without consent from nestle.everyone would have to get their black seed from nestle.MUST buy from them. 
(Nestle berusaha untuk mempatenkan Habbatussauda / Nigella Sativa sebaga hak milik mereka, adakah kita nak makanan penyembuh kepada segala penyakit kecuali mati itu menjadi HAK MILIK NESTLE? )

-Bila akta or undang undang telah dikuat kuasakan kepada investors itu sebab ada berlakunya ketidak sehaluan operasi perniagaan mereka contohnya berlakunya pencemaran air, kerajaan malaysia tak dapat saman mereka di malaysia. Kes ini akan dibawa ke mahkamah keadialan di peringkat antarabangsa. So pendek cerita undang undang malaysia tak ada makna dah dan kalau kerajaan malaysia tak menang kes itu maka malaysia harus kena bayar denda dan pampasan. Duit dari mana? Of coz dari.pembayar cukai! Kalau tak nak bayar juga tak cukup nanti cukai import ke atas barangan daei negara negara investor akan naik...so harga barangan di pasaran akan.melambung naik...termasuklah harga ubat ubatan, perkhidmatan, dan sebagainya. 

-Kompeni barat datang ke malaysia buka kilang baja.
Then terjadi pencemaran di sungai. Kalau Ikutkan undang undang malaysia harus kena tutup sementara. Tapi dengan undang undang TPPA tak boleh tutup tau. Kalau tutup nanti kerajaan kena saman oleh kompeni barat sebab penutupan sementara itu boleh buat kerugian kepada mereka. So kerajaan kena bayar kerugian itu. Mana kerajaan dapat duit? Haruslah dapat dari cukai. Mana dapat cukai, haruslah dari rakyat! 
Kalau kerajaan tak nak bayar nanti harga barang barang import akan jadi mahal. Sebab negara negara barat telah bahagi pukul sama rata saman itu ke atas harga barang barang import. Antaranya kalau kita nak beli ubatan dari negara barat. Sure sangat mahal! Akhirnya kita sebagai rakyat teranyiaya. 

-Dokumen yang mereka tengah buat sampai bulan 10 nie tak der negeotition dengan rakyat...sedangkan anak anak buah MITI pun tak tahu. Selepas bulan 10 mereka akan bagi kat US dan akan diproses selama 4 tahun. Dan sapa lahirkan anak anak meraka tahun nie bila umur mereka 7 tahun sure akan jadi susah! Bukan nak takut takutkan tapi itulah masa depan yang akan kita hadapi! 
Bahagian apa yang susah?! Susah dalam pendidikan! Susah dalam internet access! Susah dalam makanan sihat! Susah dalam perubatan! 

-Kenapa nak kerajaan nak sign TPPA? 
Perjanjian ini akan bawak banyak investor dari negara maju. Bila banyak pelaburan maka ekonomi malaysia akan maju. Yg saya faham sebelum ni dah ada case tentang benih padi malaysia.. tapi perjanjian gagal after NGO manage to get 20 000+ people signing the petition.. 20 000+ tau..

-Lebih merisaukan lagi ialah TPPA bakal memberi kesan buruk ke atas industri padi negara apabila beras dari USA yang menerima subsidi yang tinggi akan dipasarkan di negara ini. Ratusan ribu keluarga petani padi di negara ini akan terjejas jika TPPA dimeterai. Perkara ini pernah diusahakan AS melalui FTA dahulu tetapi gagal.

-Jika TPPA dilaksanakan, penanam padi hanya boleh membeli benih padi dari Mosanto. Negara lain seluruh dunia menentang Mosanto dan GMO, dan mengadakan demostrasi menentang Mosanto / GMO pada 25 May 2013, negara kita masih senyap dan tak tahu apa itu GMO. 
Tanaman GMO ibarat diletak racun pada akarnya, dan juga terdapat genetik sesetengah haiwan seperti babi di dalamnya. Bayangkan suatu hari nanti kita ambil benih kebanyakan tumbuhan dari Mosanto, apa akibatnya?
Kalau dah ada DNA babi di dalam tu, agak2, apa jadi kepada spesies manusia nanti?

Ingat , lebih 2 juta orang menandatangani petition Mosanto, dan ini adalah petition terbesar dalam sejarah dunia , kita rakyat Malaysia saja yang masih tidak menyedari hakikat betapa bahayanya benih2 dari Mosanto. Either mankid will stop Mosanto or Mosanto will stop Mankind. Cuba google Mosanto, anda akan tahu apa yang bahayanya, ianya bukan setakat racun sahaja, tetapi lebih dari itu. (Like FB Boycott Mosanto , GMO Awareness untuk tahu berkaitan ini)

Kerajaan Malaysia telah bersetuju dengan 11 klausa dari Chapter tersebut. Ini
amat membimbang.Kalau Australia boleh menolak, kenapa kita tak boleh tolak? Baca

Lihat sendiri kebimbangan rakyat New Zealand dengan TTPA di
ts.htm dan mereka sedang menekan kerajaan untuk lebih telus
Lihat kebimbangan Australia di sini yang dikeluhkan oleh Fair Trade Network di

Hantu paling besar dalam perjanjian TPPA ialah syarikat Farmasi Antarabangsa.
Lihat bagaimana Vietnam terpaksa tukar perundangan mereka kerana TPPA
: http://www.citizen.org/tppa-vietnam-summary dan akibatnya akan meningkatkan
KOS PERUBATAN untuk rakyat.

Kesimpulannya, TPPA membawa lebih byk keburukan kpd kita dan juga anak cucu kita. Malaysia bakal tandatangani TPPA Oktober tahun ini. Saya merayu penglibatan aktif lebih ramai orang untuk cuba menghalang TPPA ini dilaksanakan di Malaysia.

Ada 29 chapters semua dalam agreement ini. Cuma 5 sahaja yang dibincangkan di sini. 5 ni pun dah cukup buruk untuk di dengar / dibaca.
Malaysia perlu 30k SIGN SEBELUM OKTOBER. Negara NZ dapat beratus ribu sign untuk petition ini.

ATTENTION : Sekarang media2 sedang promote TPPA. Tapi nama TPPA tak disebut. Cuma yg disebut adalah Malaysia menuju ke arah "MESRA PELABUR". Please take note. Itu adalah TPPA. 

Mohon bantuan semua untuk sign petition ni:
Suspend TPPA and EU-Malaysia FTA

THE WORLD WILL NOT BE DESTROYED BY THOSE PEOPLE WHO DO EVIL, BUT BY THOSE WHO WATCHING THEM WITHOUT DOING ANYTHING

boleh rujuk kepada :
Awang Muzaiddin Bin Ahat
Coordinator for Malaysian Environmental NGOs 
Email: awang@mengo.org
My website www.mengo.org

(teks di atas adalah dari pelbagai sumber termasuk rakan2 seperjuangan di OHUB)

page berkaitan :












Sumber : Facebook

Read more ...

Thursday, May 30, 2013

Mark Zuckerberg & Illuminati


Siapa yang tak kenal Mark Zuckerberg, maka aku gelarkan dia sebagai penipu yang paling tak pandai menipu sepanjang zaman.Founder kepada laman sosial Facebook yang membuatkan ramai orang tercongok depan screen tak kira masa, dia merupakan antara billion-air termuda dunia ketika ini.Billionair walaupun tak habis sekolah.Bertuah punya budak.

Mungkin ada yang dah tahu pasal benda ni, ada yang tak.Sebab tu aku nak bukak cerita ni.Supaya bebudak yang suka tercongok memanjang depan screen, tak kira la laptop purba mahupun gadget canggih terkini, sedar yang mereka (dan kita semua) sebenarnya berada dalam satu keadaan dunia 'unconscious'/ separa sedar semasa melayari facebook.Mind control.Minda kita dikawal secara halus sebaik sahaja kita mula login ke dalam akaun facebook kita.Masa seolah-olah akan bergerak secara tepu semasa kita menghadap dinding facebook, sedar tak sedar dah berjam masa terbuang.Am I right?


Aku nak tanya sikit, selama anda tercongok main pesbuk, pernahkah anda nampak logo ni?Tak pernahkan?Untuk pengetahuan yang tidak mengetahui, lambang ini terdapat pada bahagian dalam jaket yang dipakai oleh Zuckerberg.Mungkin ada yang cakap, "ala setakat lambang tu biasa la.Semua orangpun boleh buat lambang.Takda apa pun pada lambang tu.Biasa ja PON".

Ok, sekarang aku mau tanya, kalau logo ni sekadar logo biasa..Apahal si yahudi ni letak logo tu di DALAM jacket dia dan bukannya di luar seperti baju biasa.Kenapa perlu disembunyikan?Biasanya, sesuatu benda disembunyikan sebab tidak mahu orang lain tahu.KENAPA tak mahu orang lain tahu???

"MAKING THE WORLD OPEN AND CONNECTED".
Itu yang tertulis pada logo tersebut.Bunyinya seperti satu slogan.A MISSION?Facebook mission?Kalau itu adalah salah satu facebook mission kenapa perlu disembunyikan???Yang lebih menarik, similariti/persamaan antara lambang dalam baju Zuckerberg ini dengan lambang-lambang 'mistik' zionis yang telah sedia wujud.

Sekarang, bandingkan logo di atas...


dengan logo Star David pada bendera Israel ini...Masih tak nampak apa-apa similariti?

Gambaran sebenar, tak berapa nak torang & clear.Harap-harap korang nampak la similariti dan logo tersembunyi disebalik logo itu.Kalau masih tak nampak katuk tu kapala pakai tukul..

Kenapa berpeluh tu encik Zuckerberg, rahsia pocah ko

Print screen yang diambil dari sebuah wawancara bersama Mark Zuckerberg,Founder & CEO Facebook yang telah membuka rahsia disebalik bilionair muda yahudi ini.Pengacara rancangan itu telah mengkantoikan Zuckerberg apabila memintanya untuk menannggalkan jacket yang sering dipakainya.Walaupun pada awalnya dia keberatan, namun akhirnya pengacara tersebut berjaya memujuk Zuckerberg untuk menanggalkan jacket itu dan walla!Secret symbol behind the jacket.



Lu dah kantoi brader


Akhir kalam, post ni sekadar untuk memberi korang sesuatu untuk difikir-fikirkan.Judge it yourself with your own brain.Misi sulit golongan Zionis boleh dilihat dalam pelbagai cara dan medium sekiranya kita pandai melihat dan mengkaji.Always read between the the lines.Satu hal lagi, untuk memberikan peringatan supaya jangan leka sangat dengan facebook.Janganlah asyik tercongok 24 jam ngadap dinding facebook, live your life in reality.Nak bersosial dalam dunia maya tak salah, tapi biarlah berpada-pada.Jangan sampai minda kita disuntik dengan doktrine halus mereka sehingga kita lupa yang sebenarnya kita ada kehidupan sebenar didunia nyata.Dunia yang bertuhankan SubhanaWata'ala, dan bukannya bertuhankan maya digital.

Adios amigoss.

Wassalam 





Photo Credit : AllThingsDigital.com

Read more ...

Wednesday, May 22, 2013

Malaysian Should Murder Sabah BN Politician??!

Nama amoi ni Venus Cheng Siew Fun.Sekarang dia duduk Australia.Tetapi ini bukan gambar amoi baru aku.Aku secara tak sengaja jumpa amoi ni masa tengah godek-godek dalam Facebook.Sekarang ni, dia antara amoi yang popularitinya sedang mencanak naik di internet disebabkan beberapa postingnya di Facebook.Sayang, harap muka ja cantik, tapi mulut dan hati bau macam longkang...

Aku pun tak tahu apa yang ada dalam kepala hotak amoi ni.Tapi apa yang dia tulis dalam akaun FB dia ni memang melampau.Tengok print screen di bawah, dan nilaikan sendiri...





Antara komen yang terdapat pada FB amoi tersebut...


Kalau nak puas hati lagi, boleh pergi ke link INI

Entahlah, mungkin fake account atau kena hack kot.Fake tak fake, hack tak hack kalau menurut Akta Keterangan 114A, pemilik akaun tetap kena bertanggungjawab terhadap content yang datang daripada akaun maya miliknya.Sipemilik harus membuktikan yang dia tidak bersalah terhadap content tersebut sekiranya wujud unsur-unsur jenayah dalam akaun miliknya.(Bagi yang kurang tahu, sila klik link di atas untuk keterangan lanjut tentang akta 114A)

Bagi aku, amoi ni memang BANGANG, seandainya apa yang tertulis dalam akaun FB ini adalah datangnya daripada kepala hotaknya sendiri.Tetapi boleh bertukar menjadi MALANG - sekiranya akaun FBnya ini telah dihack.Apapun, pihak berwajib harus menjalankan siasatan terhadap pemilik akaun dan rasanya report polis dah pun dibuat terhadap akaun ni.Kita tunggu dan lihat apa tindakan selanjutnya yang bakal diambil terhadap amoi ni.

Nasihat aku untuk amoi ni, kalau betul apa yang tertulis dalam akaun FB tu datang dari kepala hotak dia - "Leng moi a, u tak payah balik Malaysia la kalau betul u punya kepala hotak ada fikir ini macam.U duduk la Australia sampai bila-bila.Malaysia is not suitable for u..."

Kalau nak berpolitik, berpolitik la cara sihat.Nak sokong siapa pun itu lu punya hal.Masing-masing ada hak maa.Tapi janganlah berpolitik sampai jadi bangang macam ni...

What You Say?




Source : Facebook

Read more ...

Monday, May 20, 2013

Harga Minyak Bakal Turun Berkuatkuasa Tengah Malam Ini???


BREAKING NEWS!Harga Minyak Bakal Diturnkan Tengah Malam Ini.
Penurunan Harga Minyak dikatakan akan berkuat-kuasa bermula esok. Sumber gua hari ini mengesahkan bahawa semua harga minyak akan diturunkan sebanyak RM0.50 sen, disemua stesen minyak di seluruh negara.Perkara ini disahkan melalui satu sumber top secret gua selepas selesai mesyuarat mereka tengahari tadi.

Kabinet dalam meetingnya petang tadi, dikatakan  telah dengan sebulat suara bersetuju untuk menghapuskan cukai yang dikenakan pada premis-premis syarikat minyak, dengan itu harga minyak manpu diturunkan sebanyak 35 peratus untuk setiap kategori akan berkuatkuasa pada pukul 12 malam ini.

Sumber itu juga menegaskan, penurunan harga tersebut juga akan dapat dinikmati oleh semua kenderaan yang mengisi minyak di stesen dalam negara ini.

Kabinet berharap penurunan harga minyak ini dapat mengurangkan bebanan rakyat. Walaupun tiada dalam manifesto, namun atas sikap prihatin kerajaan BN maka penurunan harga minyak di lakukan.

Berikut adalah senarai minyak yang terlibat dengan penurunan harga tersebut...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
1.Minyak Angin (Cap kapak dan cap Tombak)
2.Minyak Senyonyong (Cap Dacing dan Cap Senduk)
3.Minyak Gamat
4.Minyak Dagu dan Minyak Tumit
5.Minyak Pengasih dan Minyak Meluat
6.Minyak Belacak..............

...........................................................

Keh keh keh jangan marah nanti kena jual.Gua pun terkena juga...
Peace yaww..
(^__^)V



Sumber : Facebook

Read more ...

Friday, May 17, 2013

Kenapa Orang Cina Lebih Maju Daripada Orang Melayu


Ini bukan post racist.Diulangi sekali lagi, INI BUKAN POST RACIST.Apa yang aku cuba ceritakan disini tidak sesekali menjurus ke arah racisme atau perkauman, kerana aku sendiri adalah orang anti kepada racisme.Apa yang cuba diketengahkan disini adalah satu perkongsian dan kupasan ringkas, yang perlu diketahui oleh orang melayu/bumiputera (bagi tidak mengetahui) tentang mengapa orang cina lebih maju daripada kita.Post ini cuma mengajak untuk kita untuk berfikir dan bermuhasabah diri, serta berhenti menuding jari dan menyalahkan orang lain diatas kekurangan dan kekhilafan diri kita sendiri.

Kenapa orang cina lebih maju daripada orang melayu?Bagaimana kaum yang dianggap pendatang dibumi melayu/bumiputera ini berjaya menguasai ekonomi kita disini?Satu persoalan yang selama ini sebenarnya mempunyai jawapan yang berada benar-benar dihadapan mata kita.

Semoga bermanfaat untuk difikir-fikirkan.Salam Jumaat.


1. Pendidikan.
Orang cina sangat mementingkan pendidikan.Seawal usia tadika (4-6 tahun), dikala anak-anak orang melayu sibuk bermain guli, bergelumang dengan lumpur dibawah kolong rumah, melastik burung dan mencuri buah rambutan dikebun Pak Kordi, orang cina sudah mula menghantar anak-anak kecil mereka ke kelas tuisyen.Mereka tidak kisah membelanjakan wang ringgit untuk memberikan pendidikan awal kepada anak-anak mereka.Matapelajaran yang paling ditekankan oleh mereka kepada anak-anak mereka adalah, MATEMATIK.Bukan nak kata apa, tapi ini adalah realiti : subjek ini rata-ratanya sangat dibenci oleh anak-anak melayu.Tak dapat dinafikan sesiapa.Tanyakan kepada anak-anak melayu, pasti ramai yang mengiyakannya.Mindsetnya mudah : Matematik + Nombor + Susah = MALAS.Tapi tidak kepada orang cina.Mereka sangat mengutamakan kemahiran dalam subjek matematik, kerana mereka sedar melalui penguasaan subjek inilah mereka akan dapat meneruskan legasi perniagaan mereka kepada anak-anak mereka di masa hadapan.

Mereka sedar dan tahu, mereka adalah 'kuasa ekonomi'.Matematik adalah kunci untuk meneruskan kesinambungan penguasaan mereka terhadap ekonomi.Orang Melayu, biarlah mereka yang 'berkhidmat untuk negara'.Perhatikan di jabatan-jabatan awam, bagaimana jurang ras boleh dilihat dengan begitu ketara sekali antara melayu/bumiputera dan orang cina.Mengapa orang cina begitu kurang sekali memasuki perkhidmatan awam?Jawapannya mudah : 'kuasa' mereka bukan disitu.Kuasa mereka dibidang ekonomi, dan disitulah punca 'ong' sebenarnya datang, bukannya dari bidang 'yang menurut perintah & berkhidmat untuk negara'.

Perhatikan senarai 10 orang terkaya di Malaysia, siapa yang menguasai senarai itu?Well, semua orang tahu jawapannya bukan.Adakah mereka berkerja di jabatan awam?Jawapannya sudah tentu tidak.Jadi kesimpulannya mudah : bagi orang cina, perkara yang akan mendatangkan kekayaan adalah penguasaan ekonomi, yakni perniagaan, dan bukannya melalui jalan 'berkhidmat untuk negara'.Bagaimana untuk menggenggam kuasa ekonomi itu dan ilmu apakah yang perlu dipelajari dan dikuasai supaya ia tidak akan terlepas dari tangan mereka?Jawapannya MATEMATIK.Oleh sebab itulah, anak-anak mereka begitu didedahkan dengan ilmu pengiraan matematik diperingkat awal agar legasi penguasaan ekonomi itu akan dapat dijayakan dengan kesinambungan yang berterusan

Aku sendiri mempunyai sedikit pengalaman di zaman sekolah dahulu tentang bagaimana pentingnya pendidikan kepada mereka.Kisahnya, sewaktu tingkatan 2 dulu, aku telah terpilih memasuki kelas 'A', yakni kelas pelajar-pelajar pintar.Bangga jugalah kerana terpilih memasuki kelas yang rata-rata pelajar didalamnya adalah terdiri daripada mereka yang bijak dan ber'IQ' tinggi.(Hns hns hns bangga gua hahaha poyo).Namun apa yang lebih menarik sebenarnya, yang ingin gua kongsikan adalah, pelajar dari kaum apa yang menguasai kelas tersebut.Rata-ratanya (80%) adalah pelajar cina!Believe it or not, hanya aku seorang sahaja pelajar lelaki Islam dari kaum melayu/bumiputera yang berada di dalam kelas itu.Pelajar perempuan ada lah beberapa orang yang muslim melayu/bumiputera, namun pelajar lelaki memang aku seorang saja.(Sian aku kan huhu)

Walaupun kisah itu sudah lama berlalu, namun aku masih dapat mengingatinya dengan jelas.Setelah zaman persekolahan berakhir dan mula memasuki alam dewasa, barulah aku sedar kenapa situasi tersebut berlaku.Semuanya kerana penekanan yang diberikan oleh orang cina terhadap anak-anak mereka tentang pentingnya pendidikan kepada kesinambungan generasi mereka.Jumlah penguasaan majoriti mereka dalam melahirkan anak-anak yang pintar di sekolah sebenarnya menggambarkan situasi sebenar bagaimana mereka dapat menjadi taikun dan kuasa ekonomi di bumi Malaysia ini.Dan rasanya, situasi ini memang berterusan sehingga hari ini, dimana pelajar cina terus menguasai pencapaian akademik di sekolah-sekolah...

Sesuatu yang patut dicontohi dan diaplikasikan oleh ibu bapa melayu/bumiputera jika ingin melihat anak-anak kita bediri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan anak-anak mereka.Penekanan pendidikan perlu diberikan seawal mungkin kepada anak-anak melayu.Minda mereka perlu diasah seawal mungkin agar memberi keutamaan kepada pendidikan, sebagaimana yang dilakukan oleh orang cina tehadap anak-anak mereka.Persoalannya cuma mahu atau tidak saja.

2. Perniagaan


Cara perniagaan orang cina sangat berbeza dengan cara orang melayu.Peniaga cina tidak akan SESEKALI berniaga secara hutang kepada sesiapapun.No cash, no bussiness.Ini adalah perkara benar.Kalau kurang percaya, boleh cuba sendiri.Pergi ke kedai orang cina yang anda kenal dan tanyakan, "Tauke, ini barang boleh hutang ka?".Sudah tentu jawapan yang akan anda perolehi adalah "Haiya soli a kawan, wa bisnes cuma terima cash only".Tanyakan soalan yang sama kepada peniaga melayu.Anda masih boleh menemui peniaga melayu yang boleh memberikan hutang kepada anda.Entahlah, mungkin atas dasar sifat orang Melayu itu sendiri, yang mewarisi sifat 'murah hati' dalam kehidupan seharian dari generasi terdahulu dan terbawa-bawa dalam perniagaan.Konsep yang sangat salah pada mata peniaga Cina.

Bagi orang cina, bussiness is bussiness.Biar dengan kawan baik sekalipun, mereka tidak akan sesekali membenarkan aktiviti perniagaan secara hutang berlangsung.Tapi anda jangan silap, cara mereka berurusniaga berbeza mengikut 'jenis' orang.Bila mereka berurusniaga dengan orang yang bukan cina,(melayu, bumiputera) mereka akan menggunapakai peraturan 'no hutang, cash only'.Mungkin ada beberapa orang tertentu sahaja dikalangan sahabat melayu mereka yang boleh berurusniaga secara hutang dengan mereka, itupun atas dasar percaya dan mereka benar-benar rapat dengan orang itu.Kalau tidak, jangan harap.Berbeza bila mereka berurusniaga dengan orang mereka sendiri (cina), walaupun orang itu tidak dikenali/rapat, namun sekiranya dia adalah orang cina, maka mereka akan 'membuka jalan' kepada orang tersebut selagi dia adalah orang cina.Semua benda boleh runding, asalkan orang itu adalah orang mereka.

Inilah keistimewaan orang cina berbanding melayu.Bukan setakat hutang, pertolongan lain pun boleh diberikan.Untuk pengetahuan anda, bagi yang tidak tahu, (ini aku nak pecah lobang) harga urusniaga antara orang cina dengan orang cina adalah berbeza dengan urusniaga mereka dengan orang melayu.Of course la dalam urusniaga barangan tertentu dan dalam jumlah yang pukal/besar, takkan jual air oren setin nak bagi lain-lain harga plak.Baik tak payah meniaga kalau macam tu.Ok, sebagai contoh, harga jualan umum sebijik tayar di kedai tayar Chong adalah RM100, mungkin harga selepas diskaun adalah RM95, tapi harga untuk orang cina berkemungkinan sekitar RM80-90 sahaja.Itu contoh.Sudah tentu mereka tidak mewar-warkan harga ini kepada umum, cuma dikalangan mereka saja yang tahu.Dan ini adalah benar, kerana aku sendiri selalu menggunakan kawan-kawan cina aku untuk membeli sesuatu barang dengan harga 'cina sesama cina'.Tak caya, sila buat eksperimen sendiri.

Inilah realitinya.Mereka boleh saling membantu walaupun pada awalnya tidak saling mengenali.'Jambatan tersembunyi' sebenarnya memang sudah sedia terbina antara mereka, dan mereka akan menggunakannya bila diperlukan.Luaran nampak terpecah, tapi zahirnya mereka sebenarnya bersatu.Jika dibandingkan dengan orang melayu, umpama langit dan bumi.Pergilah si melayu kepada melayu yang telah sedikit berjaya dan punya pengaruh untuk meminta pertolongan.Believe me, amatlah sukar untuk menemui melayu yang mahu membantu melayu sebagaimana orang cina membantu kaum mereka.Perangai PHD (Perasaan Hasad Dengki) yang dimiliki dan tertanam dalam jiwa melayu merupakan satu penyakit yang telah lama menjadi duri dalam daging dikalangan melayu.Pantang berjaya sikit dan mendapat nama dimata mayarakat, mulalah mendabik dada.Sombong tak tentu pasal.Bukannya nak tolong bangsa dia, malahan memperlekeh dan memperkecilkan bangsa sendiri.Malahan ada yang sanggup sampai menjatuhkan dan mencantas bangsa sendiri semata-mata bimbangkan persaingan dan kepentingan periuk nasi tergugat.Ini sangat berbeza dengan orang cina.Orang cina lagi suka semakin ramai orang mereka yang naik dan berjaya dalam bidang yang mereka ceburi, kerana itu akan menjadi satu mercu tanda dan penunjuk aras yang rata-rata bangsa mereka adalah orang yang pintar dan berjaya dalam bidang yang mereka ceburi.Patut disokong dan dibantu seboleh yang mungkin...

Disinilah kelemahan melayu yang paling ketara sekali.Memang ada juga dikalangan melayu yang telah berjaya yang mahu membantu bangsanya sendiri, tapi boleh dibilang dengan jari berapa ramai yang benar-benar serius.Selebihnya hanya umpama melepaskan batuk ditangga.Entah bilalah perangai PHD ni akan hilang dari jiwa orang melayu...


3. Sifat Khianat.
Orang cina amat pantang dengan orang yang mengkhianati mereka.Tidak kira dalam hal apa sekalipun, sekali mereka dikhianati, sampai matilah orang itu tidak akan diberikan muka atau dipercayai lagi.Apalagi dalam bidang perniagaan.Sekali tertipu tidak akan ada kedua kalinya.Ini berbeza dengan melayu.Sifat memaafkan sangat diterapkan dalam sanubari orang melayu, kerana ianya sangat dituntut oleh ajaran agama Islam, yang dianuti oleh orang-orang melayu.Memaafkan itu sangat dituntut, malahan ia adalah satu sifat yang amat mulia dalam ajaran mana-manapun agama.

Tapi bagi orang cina, untuk mempercayai semula orang yang pernah mengkhianati mereka adalah satu perkara yang sangat-sangat 'suwey' kepada mereka.Disinilah terlihatnya satu lagi kelemahan orang melayu dimata cina.Sifat memaafkan orang melayu dan suka memberi peluang kedua dianggap sebagai sesuatu kesilapan yang tidak patut dilakukan.Untuk apa memberikan peluang kepada orang yang pernah menipu dan mengkhianati kita?Orang putih bilang, "Everybody deserves a second chance".Believe me, ini tidak terpakai kepada orang cina.Bagi mereka, "once broken, consider sold" lebih terpakai.

Mungkin sudah tiba masa kita orang melayu/bumiputera menggunapakai teori sebegini dan mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian kita, apalagi jika terlibat dalam bidang perniagaan dan ingin berjaya seperti mereka.Mencontohi dan belajar sifat-sifat baik yang membuatkan mereka berada berjaya dalam bidang yang mereka ceburi, terutamanya perniagaan.Memang terdapat beberapa sifat-sifat mereka yang tidak patut untuk kita contohi, yakni sifat buruk yang tesembunyi disebalik kejayaan mereka menguasai ekonomi, namun itu tidak akan aku kupas untuk kali ini.Lain kali.Atau mungkin, sekiranya anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut, bolehlah membaca artikel "The Li Bloodline" untuk pengkisahan yang lebih detail.Mana nak baca tu?Sila google.Artikel yang ditulis oleh Mistisfiles.


Kesimpulan
Inilah sedikit sebanyak maklumat yang dapat aku kongsikan.Sebenarnya ada lagi, tapi nanti jadi terlalu panjang la pulak.Ni pun dah cukup panjang.Macamana aku tau semua ini?Sebab aku berkawan dengan mereka.Aku punya ramai kawan orang cina, dan sepanjang pergaulan dan pengamatan aku terhadap mereka, inilah kesimpulan yang aku dapat tentang bagaimana dan mengapa mereka lebih maju daripada orang kita, yakni melayu/bumiputera.

Aku tulis artikel ini bukanlah untuk menyanjung mereka, jauh sekali untuk memperlekehkan orang melayu/bumiputera bangsaku sendiri, tapi untuk membuka mata dan menyedarkan orang kita terutama generasi muda tentang dimana sebenarnya letaknya kesilapan kita selama ini.Berhentilah dari menuding jari dan menyalahkan orang lain, dan bermuhasabahlah dengan diri sendiri tentang bagaimana untuk meletakkan bangsa kita agar dapat berdiri sama tinggi dengan mereka.Buanglah sifat-sifat iri dan PHD yang terdapat dalam diri kita, kerana sifat-sifat inilah yang menyebabkan kita ketinggalan jauh dibelakang mereka.

Believe me, selagi sifat PHD masih meracuni jiwa orang-orang melayu/bumiputera, maka selagi itulah nama orang-orang melayu/bumiputera akan terus tercicir dari senarai 'manusia paling kaya di Malaysia'.Renung-renungkan.

Wassalam




Photo credit : encik google

Read more ...

Wednesday, May 15, 2013

Wordless Wednesday #23 ~ MasterChef Terlampau


Keh keh keh...

ROTFL
(^__^)V

Source : Encik Google

Read more ...

Tuesday, May 14, 2013

Senarai Menteri Kabinet Malaysia 2013


Perdana Menteri Merangkap Menteri Kewangan I
 Datuk Seri Najib Razak

Timbalan Perdana Menteri
 Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri Di Jabatan Perdana menteri
Datuk Seri Jamil Khir Bahrom
Datuk Seri Idris Jala
Datuk Seri Abdul Wahid Omar
Tan Sri Joseph Kurup
Puan Hajah Nancy Shukri
Joseph Entulu
Paul low Seng Kuan
Datuk Seri Shahidan Kassim

Timbalan Menteri di JPM
Datuk Razali Ibrahim
P Waythamoorthy

Menteri Kewangan II
Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah

Timbalan Menteri Kewangan
Datuk Ahmad Maslan 

Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi
Menteri I: Tan Sri Muhyiddin Yassin
Menteri II: Datuk Seri Idris Jusoh
Timbalan I: Datuk Mary Yap 
Timbalan II: P Kamalanathan 

Menteri Pertahanan
Datuk Seri Hishammuddin Hussein
Timbalan: Datuk Rahim Bakri 

Menteri Dalam Negeri
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi
Timbalan: Datuk Wan Junaidi Tunku Jaafar

Menteri Pengangkutan
Datuk Seri Hishammuddin (pemangku)
Timbalan: Datuk Abdul Aziz Kaprawi

Menteri Pelancongan
Datuk Seri Nazri Abdul Aziz
Timbalan: Datuk Joseph Salang Gandum

Menteri Luar Negeri
Datuk Anifah Aman 
Timbalan: Datuk Hamzah Zainuddin

Menteri Kerja Raya
Datuk Fadhilah Yusof
Timbalan: Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin 

Menteri Kesihatan
Datuk Dr S Subramaniam
Timbalan: Datuk Seri Hilmi Yahaya

Menteri Belia dan Sukan
Khairy Jamaluddin 
Timbalan:
Datuk M Saravanan

Menteri Sumber Manusia
Datuk Richard Riot
Timbalan: Datuk Ismail Abd Muttalib

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Hal-Ehwal Pengguna
Datuk Hassan Malek
Timbalan: Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri:
Datuk Mustapa Mohamad 

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani:
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Timbalan: Datuk Tajuddin Abdul Rahman

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi:
Datuk Ewon Ebin 
Timbalan: Datuk Abu Bakar Mohd Diah

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar:
Datuk Seri G Palanivel
Timbalan: Datuk Dr James Dawos Mamit

Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau:
Datuk Seri Maximus Ongkili 
Timbalan: Datuk Seri Mahdzir Khalid

Menteri Pembangunan Wilayah dan Luar Bandar:
Datuk Shafie Apdal 

Menteri Industri Perladangan dan Komoditi:
Datuk Douglas Uggah Embas

Menteri Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kesejahteraan Bandar:
Datuk Abdul Rahman Dahlan 
Timbalan: Datuk Halimah Sadique 

Perdagangan Perdagangan Antarabangsa dan Industri:
Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan: Datuk Hamim Samuri

Menteri Komunikasi dan multimedia:
Datuk Seri Ahmad Shabery

Menteri Wilayah Persekutuan:
Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor
Timbalan: Loga Balamohan

Menteri Pembangunan Wanita:
Datuk Rohani Abdul Karim
Timbalan: Datuk Azizah Mohd Dun 


Mimpi yang tidak menjadi kenyataan kepada Sabahan & Sarawakian.Walaupun wujud pertambahan portfolio kepada Ahli Parlimen dari Borneo, namun Borneo masih kempunan untuk memegang jawatan paling kanan dalam pentadbiran Persekutuan Malaysia yakni Timbalan Perdana Menteri II merangkap Menteri Kewangan II seperti yang disebut-sebut sebelum ini.Apapun tahniah kepada yang dilantik, semoga akan dapat berkhidmat dengan lebih baik untuk Malaysia.

Read more ...

Monday, May 13, 2013

Wasiat Terakhir Tun Mustapha Untuk Orang Sabah


I found this somewhere on the net.Katanya inilah 'wasiat' terakhir yang ditinggalkan oleh Allahyarham Tun Datu Mustapha Datu Harun, Bapa Kemerdekaan Sabah untuk seluruh anak jati Sabah.

Terus terang cakap, gua terasa sedikit emo bila terbaca part ini,

"Jagalah negeri ini dan jangan sampai ia 
jatuh kembali ke tangan orang lain.
Jangan sampai negeri ini ditadbir hanya 
secara zahir oleh orang Sabah tetapi 
dikongkong secara batin oleh orang luar"

Kebimbangan Allahyarham itu ternyata sangat berasas.Perkara itulah yang terjadi hari ini.Orang Sabah seolah-olah hilang kuasa untuk mentadbir bumi sendiri.Segalanya perlu mendapat approval 'disana' terlebih dahulu jika ingin melakukan sesuatu disini.Pemimpin Sabah ramai yang hanya jadi 'seperti kerbau yang dicucuk hidung'.Apapun, semoga perkara itu akan berubah.Mudah-mudahan..

Gua masih ingat lagi 2 February 1995, waktu tu gua masih berhingus lagi, masih dibangku sekolah.Ketika beliau meninggal dunia, seingat gua tidak ada satu acara penghormatan pun yang diberikan oleh kerajaan ketika itu untuk mengiktiraf jasa beliau sebagai Bapa Kemerdekaan Sabah.Hanya kerana ketika meninggal dunia beliau tidak bersama dengan kerajaaan, segala jasa dan pengorbanan beliau seolah-olah dilupakan...

Al-Fatihah untuk Bapa Kemerdekaan Sabah, semoga rohnya dirahmati ALLAH dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman.

Semoga bermanfaat untuk difikir-fikirkan.Wajib baca untuk semua anak jati Sabah.

Wassalam.




Read more ...

Friday, May 10, 2013

Senarai Menteri & Pembantu Menteri Kabinet Negeri Sabah 2013


Ketua Menteri/Menteri Kewangan
Datuk Seri Panglima Musa Aman

 Timbalan Ketua Menteri (TKM1)/Menteri Pembangunan Infrastruktur
Tan Sri Joseph Pairin Kitingan

TKM2/Menteri Pertanian & Industrial Makanan
Datuk Seri Panglima Yahya Hussin 

 TKM3/ Menteri Pembangunan Perindustrian
Datuk Raymond Tan Shu Kiah

 Menteri Kerajaan Tempatan & Perumahan
Datuk Hajiji Haji Noor

 Menteri Pelancongan, Kebudayaan & Alam Sekitar
Datuk Masidi Manjun

Menteri Pembangunan Luar Bandar
Datuk Radin Maleh 

 Menteri Tugas Tugas Khas
Datuk Teo Chee King

Menteri Pembangunan Sumber & Kemajuan Teknologi Maklumat
Datuk Siringan Gubat 

 Menteri Belia & Sukan
Datuk Haji Tawfiq Datuk Hj Abu Bakar Titingan

Menteri Pembangunan Masyarakat & Hal Ehwal Pengguna
Datuk Hajjah Jainab Hj Ahmad Ayib 



Assistant Ministers

Pembantu Menteri Di Jabatan Ketua Menteri
Datuk Yong Oi Fan
Datuk Ellron Angin
Datuk Hj Arifin Arif

Belia & Sukan 
 Masiung Banah

Kementerian Kewangan
Datuk Ramlee Marahaban
Datuk Michael Asang

Pembangunan Infrastruktur
Datuk Bobby Ahfang Suan
Datuk Ghulam Haidar

Kerajaan Tempatan & Perumahan
Datuk Zakaria Idris
Datuk Joachim Gunsalam

Pembangunan Sumber & Teknologi Maklumat
Datuk Hajjah Hamisah Samah

Pertanian & Industri Makanan
Datuk Musbah Hj Jamli
Datuk Hj Sairin Karno

Pembangunan Perindustrian
Datuk Bolkiah Ismail

Pembangunan Luar Bandar
Datuk Nilwan Kabang

Pelancongan, Kebudayaan & Alam Sekitar
Datuk Pang Yuk Ming
Datuk Kamarlin Ombi

Pembangunan Masyarakat & Hal Ehwal Pengguna
Puan Anita Baranting



Read more ...

Jawatan Timbalan Perdana Menteri II Malaysia Untuk Sabah & Sarawak

Masih dengan politik.Memang belum habis lagi, dan for sure takkan habis punya.But seriously, perkara ini sedang hangat diperkatakan oleh orang-orang Sabah & Sarawak ketika ini.Jawatan Timbalan Perdana Menteri 2 Malaysia (TPM 2) untuk Sabah & Sarawak.


The reason why Sabahan & Sarawakian bangkit dengan idea ini (sebenarnya sudah lama) :

1. Sabah dan Sarawak adalah penyumbang utama kepada kejayaan Barisan Nasional (BN) pada pilihanraya umum yang baru lepas.Jika dilihat statistik di atas, BN sebenarnya telah kalah kepada Pakatan Rakyat (PR) di Semenanjung.Sabah & Sarawak adalah penyelamat kepada maruah BN.Oleh yang demikian, pengwujudan & perlantikan pemimpin dari Sabah & Sarawak ke jawatan TPM 2 ini adalah wajib (?) bagi menghargai sokongan yang diberikan oleh rakyat di dua buah 'negara' dalam Malaysia ini.Kumpulan pendesak kerajaan dalam BN perlu memainkan peranan mereka untuk mendesak Perdana Menteri agar merealisasikan permintaan ini.

2. Untuk mengelakkan berlakunya 'crossover' a.k.a lompat parti a.k.a lompat si katak lompat.
Ketika ini juga sedang hangat diperkatakan kebarangkalian untuk berlakunya fenomena lompat parti.Sibuk beliau-beliau bercerita di kadai kupi tentang hal ini. Si gaman mau lompat pigi sini, si bayau mau lompat pigi sana.Spekulasi.Bilang durang, untuk mempercukupkan majoriti 2/3 bagi pihak BN yang ketika ini hanya kekurangan 15 kerusi parlimen lagi (Bagi yang pro kepada PR).Bagi yang pro kepada BN pula, kisahnya PR sedang berusaha untuk menjatuhkan kerajaan BN yang terbentuk hanya dengan majoriti mudah.89 kerusi Parlimen yang dimiliki oleh PR ketika ini hanya kekurangan 23 kerusi lagi untuk memperoleh majoriti mudah 112 kerusi dan seterusnya meruntuhkan kerajaan BN.Dan salah satu cara untuk mencapai matlamat itu adalah dengan memancing ahli Parlimen BN yang telah menang pada PRU13 lepas dengan jawatan-jawatan tertentu dalam kabinet Malaysia sekiranya bersetuju untuk melakukan acara lompat si katak lompat ke pihak PR dan seterusnya meruntuhkan kerajaan BN yang terbina hanya dengan majoriti yang sangat rapuh.

Untuk mengelakkan fenomena katak-katak berlompatan ini menjadi realiti, pengwujudan jawatan TPM 2 ini dilihat amat perlu bagi memperlihatkan keseriusan pimpinan BN dalam menangani tuntutan dan permintaan penduduk Sabah Sarawak.

Namun sekiranya fenomena tersebut menjadi kenyataan, terpaksalah pihak yang berkenaan mengupah para penangkap katak untuk menangkap katak yang berlompatan ini sebab dikuatiri akan menyebabkan ketidakstabilan ekosistem makhluk amphibia ini.(Selingan-jangan serius sangat).hahaha..

3. Calon
Bagi gua, siapa yang patut dilantik ke jawatan tersebut tidak penting.Siapa pun boleh.Yang penting dia boleh mewakili kepentingan dan dapat membawa pembangunan serta kemajuan yang diharapkan sekian lama oleh penduduk Sabah & Sarawak.Masalah yang telah lama dibangkitkan oleh rakyat Sabah harus ditangani dengan lebih drastik dan efektif, terutamanya masalah KEBANJIRAN PENDATANG TANPA IZIN (PTI).Penat sudah orang Sabah bercakap tentang hal ni, namun sehingga kini masih belum ada satu tindakan yang benar-benar efektif dilakukan untuk menanangi permasalahan ini.Keberkesanan Suruhanjaya Diraja (RCI) yang ditubuhkan begi menangani masalah PTI di Sabah ini masih belum dapat dilihat sehingga hari ini.

Gua harap, siapapun yang bakal dilantik ke jawatan TPM 2 kelak (mudah-mudahan menjadi realiti) akan mengambil tindakan sewajarnya dalam menangani isu yang memerlukan perhatian segera seperti kebanjiran PTI ini.Usah jadi 'kerbau yang dicucuk hidung' lagi.Kita harus menyedarkan pimpinan di Putrajaya, yang Sabahan punya hak untuk mendapat layanan sebaik mungkin sebagai imbalan kepada 'loyalti' kepada kerajaan BN.

Diwar-warkan ketika ini, 3 nama yang berpotensi untuk menyandang jawatan tersebut dari Sabah adalah Naib Presiden UMNO Datuk Shapie Apdal, bekas Menteri Luar Datuk Anifah Aman dan Huguon Siou (Pemimpin Agung) kaum Kadazan Dusun Tan Sri Pairin Kitingan.Untuk Sarawak, gua tidak pasti.Tapi rasanya mereka juga telah menyediakan nama untuk dipertimbang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.Kita tunggu dan lihat apa yang terjadi seterusnya, dan gua amat berharap yang idea jawatan ini akan menjadi realiti...

........................................................

Bagi gua, benda ni perlu disuarakan dan direalisasikan.Ini harapan orang Sabah & Sarawak.Dah lama minta benda ni.Diharap kali ni perkara ni akan menjadi kenyataan.Pembangunan Sabah & Sarawak yang jauh ketinggalan perlu diseragamkan dengan Semenanjung.Satu hal lagi, perkara-perkara remeh seperti penggunaan terma 'diseluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak' juga perlu dimansuhkan.Dah katanya 'seluruh Malaysia', buat apa lagi ditambah 'termasuk Sabah & Sarawak' dalam ayat tu,kan?Penggunaan terma 'bangsa lain-lain' bagi mewakili bangsa di Sabah & Sarawak dalam borang permohonan juga harus dimansuhkan.Ini cuma sedikit contoh.Banyak lagi perkara remeh lain yang perlu diambil kira oleh kerajaan jika ingin memperlihatkan keseriusan dalam menjaga hati Sabahan dan Sarawakian,Katanya 1Malaysia kan?So, perlihatkanlah 1Malaysia itu dengan sebenar-benarnya.

Grafik tentang jalanraya di Sabah ini bukan sekadar 'troll', tapi ini adalah realiti yang memang berlaku di Sabah.


Bagi mereka yang memperjuangkan hak-hak Sabahan & Sarawakian dalam Malaysia, terutamanya hal yang berkaitan dengan 'Perkara 20', mungkin ini masih belum cukup.Jawatan TPM 2 ini masih belum menjamin pengembalian keseluruhan hak 'Negara' Sabah & Sarawak seperti yang pernah termeterai dalam perjanjian penubuhan persekutuan Malaysia.Terlalu banyak isu sebenarnya.Tp bagi gua, as a start, why not?Sebagai permulaan.Remember, Rome wasn't built in a day...

Untuk sahabat-sahabat gua di Semenanjung, diharap kamurang tidak salah sangka dengan tulisan ini.Ini sebenarnya cuma satu interpretasi dan luahan dari seorang rakyat Malaysia yang ingin mendapat layanan sama rata seperti yang dinikmati oleh para sahabat di Semenanjung.Sabahan dan Sarawakian sudah lama menginginkan hal ini ditangani dengan seadilnya oleh kerajaan, dan rasanya waktu ini adalah paling sesuai untuk menjadikan impian ini satu realiti.Walapun gua pernah cakap yang gua ni adalah seorang yang sedang dalam perjalanan untuk menjadi seorang yang 'against the system' yakni penentang demokrasi, tapi gua sayangkan Sabah dan Malaysia.Gua adalah seorang nasionalis yang mendukung idea keadilan sejagat dan berharap, permintaan untuk keadilan bagi Sabahan & Sarawakian ini akan menjadi realiti kali ini Insya Allah...

Akhir kalam.Rumah siap, tapi pahat masih berbunyi.Ada 'hantu' ka rumah tu???
Mungkin, pengundi 'hantu' main pahat...heeeeeeeeeee.......


As-Salam

*MALAYSIAN AGAINST RACISM*





Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!