Friday, December 28, 2012

Tutorial : Bagaimana Untuk Mengesan Lokasi Telefon Bimbit (GPS Tracker) Cara CIA



Sedikit penerangan :
~ Cara ini di'ímplemented'kan daripada teknologi satelite yang digunakan oleh CIA & FBI untuk mengesan lokasi penjenayah melalui talian selular.
~ Anda boleh mengesan sesiapa saja dengan menggunakan teknologi ini.Cara ini telah dipermudahkan oleh developernya untuk memendekkan masa carian.
~ Teknologi ini dibangunkan oleh sebuah syarikat kontraktor ketenteraan yang mengkhusus kepada pembangunan perisikan dan satelite di Amerika.

~ Hanya pilih negara dan masukkan no telefon selular / bimbit yang ingin anda cari dimulai dengan kod negara.
Contoh : 6012-XXXXXXX

Anda boleh mencuba sendiri teknologi ini di SINI.Semoga berjaya menjejaki talian yang hilang.Good luck!


Warning : Aku tidak akan bertanggungjawab dengan sebarang penyalahgunaan dan perlanggaran undeng-undeng akibat daripada penggunaan teknologi ini.Kepada sesiapa yang ingin mencubanya, try at your own risk.

(Anda digalakkan untuk memberi komen dan berkongsi pengalaman setelah menggunakan perkhidmatan ini)



















Read more ...

Saturday, December 22, 2012

Pendedahan Ekslusif : Kewujudan Piramid Di Sabah


Salam.

Posting kali ini akan berkisar kepada satu penemuan besar (?) yang berlaku di Malaysia, atau lebih spesifik di Sabah, negeri kesayangan hamba.

Setelah para archeologist berjaya menemukan piramid di negara seberang iaitu Indonesia, kini Sabah dikatakan turut memiliki struktur kejuruteraan hebat itu!

Namun demikian, penemuan ini masih belum didedahkan kepada umum, atau dalam ertikata lain, masih  DIRAHSIAKAN kewujudannya oleh pihak-pihak tertentu atas faktor-faktor yang tidak diketahui.(Konspirasi?)

"Piramid di Sabah?kau biar betul bro..."

"Betul la, manada aku tipu.Dia yang tipu, bukan aku..."

Baiklah.

Al-kisah sahibul hikayat, actual story...

Piramid Melayu
Kisah kewujudan struktur piramid ni sebenarnya aku dapat (bukan aku yang cipta) dari sebuah blog yang bernama "MilitaryOfMalaysia", yang mana topik penulisannya banyak menjurus kepada persenjataan dan rahsia sulit/misteri/ketenteraan negara(?).Penulisnya adalah seorang bekas tentera / ataupun masih berada dalam tentera ntahla, aku tak pasti.Aku tak pernah communicate dengan dia, sekadar jadi silent reader ja.Beliau hanya dikenali sebagai 'ShahPaskal/Tuan Haji Shah'.

Blog dan penulisan yang menarik sebenarnya.Namun ada sesetengah topik yang diketengahkan agak berada diluar pencernaan minda kerana ketiadaan bukti konkrit, teori semata.Aku tidak akan pergi dengan lebih lanjut berkenaan dengan style dan topik keseluruhan blog tersebut.Untuk mengetahuinya, silalah baca sendiri.Link ada pada rujukan  

Kembali kepada point asal, piramid.Apa yang dikupas oleh 'Tuan Haji' ni sebenarnya adalah berkenaan dengan kewujudan piramid yang dibina/dimiliki oleh orang melayu (?).Menurutnya, piramid Melayu memang wujud di dalam 'hutan dara' semenanjung Malaysia dan pada ketika ini parameter struktur tersebut sedang "dijaga oleh para panglima yang menjaga warisan itu turun temurun".Ntah apa maksudnya aku pun nda faham.. 


Teknologi
Part yang paling menarik, apabila beliau 'mendedahkan' apa yang dikatakan sebagai 'teknologi yang terlalu maju dan tak tercapai dek akal' yang terdapat dalam piramid tersebut.

“SUIS UNTUK MENYALAKAN SUMBER CAHAYA DARI DARI CELAHAN DINDING YANG MENERANGI BAHAGIAN DALAM PIRAMID YANG SANGAT LUAS. BILA DILIHAT PADA BAHAGIAN DINDING TIADA SEBARANG MENTOL CUMA ADA SEOLAH JALURAN BESI YANG BERCAHAYA DAN TERBENTUK DINDING BERCAHAYA YANG MENERANGI PIRAMID (dari saksi yang masih hidup dan masuk ke dalam)..."

"Persoalannya dari puncak pyramid ke dasar sejauh 300 kaki ada misteri yang sangat sukar dikupas akal.Kewujudan sebuah BANDARAYA dan kewujudan TEKNOLOGI yang boleh dipakai untuk mempercepatkan perjalanan dari destinasi A ke B (Macam STARGATE atau WORMHOLE)"...

Macam ni la lebih kurang rupa Stargate tu..(Konon la) 

Meme tak tercapai dek akal ku.Apo yang ko cakap ni jang..ni dah mace cerito fiksyen omputeh da ni.Stargate, wormhole segala..ni bukan lagi kategori sains fiksyen, ni dah masuk kategori merapu fiksyen ni...

Bukan ingin mempersendakan si penulis, tapi pendedahan besar sebegini, sekiranya benar, perlu disertai dengan bukti konkrit.Lokasi, gambar etc.Ini satu hapah pun takda.Alasannya, untuk menjaga rahsia bangsa melayu.Banyakla kau punya rahsia...Aku mengambil pendekatan secara logik dalam menelaah benda dan kisah sebegini.Without concrete evidence, teori akan tinggal teori...

Walaupun begitu, sehingga artikel ini ditulis, telah tercatat lebih seribu komen yang kebanyakan membincangkan kebenaran teori/pendedahan tersebut!Walaupun tanpa bukti konkrit.Tu yang aku heran tu...Quiet interesting actually.Banyak perdebatan yang mencabar minda, out of the box..Pendek cerita, untuk  pencerahan yang lebih jauh, pergi la baca sendiri artikel tu...Link ada di bawah.


Piramid Sabah
Di penghujung artikel tersebut, encik penulis tu ada cakap macam ni, 
"...Dari maklumat yang ada pada saya, negara mempunyai sekurang-kurangnya 3-4 pyramid lain termasuk satu di kawasan hutan Sarawak atau Sabah..."
There you go!Sabah pun ada piramid gua cakap lu..Cakap ja la, betul ka tidak nda la kita tau..cakap, siapa pun boleh kan.Nantilah, aku cari jalan untuk hack salah 1 sistem satelite di luar bumi ni pastu aku scan 1 bumi kepulauan Borneo ni cari piramid tu...haa..

Namun begitu, adalah tidak mustahil sekiranya struktur hebat itu benar-benar wujud di Kepulauan Borneo berdasarkan bentuk mukabumi dan hutan lipur luas yang belum diteroka.Hanya masa yang bakal menentukan samada ia benar-benar wujud atau cuma merapu laput semata-mata.


Motif
Entah betul atau tidak pendedahan yang dibuat ni, Wallahualam.Allah saja yang tahu.

Motif politik?Katanya, "I hate politics.Too much political blogs is not good for your HEALTH."
Tapi, pada mukadimah artikel terdapat ayat seolah-olah menjurus kepada unsur politik.Perhatikan dan selami maksud ayat di bawah ini.. 

"Log-log ini dan semua rahsianya akan menjadi sifar dan dipadamkan jika wujud satu kerajaan yang bukan lagi dikuasai oleh Melayu, ia akan dipadamkan apabila muncul satu pemimpin bukan Islam yang akan memimpin orang Islam negara ini disebabkan kesilapan anak bangsa sendiri."

"Sebelum masa itu sampai, (harap-harap tidak berlaku), biarlah saya nukilkan sedikit di sini sebagai kunci yang akan mengerakkan servo-servo motor saraf minda anak-anak bangsa saya untuk membuat kajian, melihat ke dalam diri sendiri, melirik ke alam masa depan tentang nasib agama, bangsa dan negara kita."

Menjaga & meneruskan survival politik bangsa Melayu dan Islam?Jika itu lah motif sebenar...Matlamat tidak pernah menghalalkan cara.Kisah merapu fiksyen macam ni cuma akan menambahkan pandangan serong dan gelak tawa bangsa lain terhadap orang melayu...

Sekali lagi, Wallahualam.Hanya Allah saja yang tahu.

...................................................................................................................


Sebenarnya, terdapat banyak argument berkaitan dengan lokasi dan kewujudan piramid melayu ni.Gambar bukit di atas, adalah salah satu bukit yang didakwa sebagai struktur piramid melayu yang telah diselubungi hutan lipur.Di ambil dari laman Misteri & Keajaiban Alam (Fake & Fact) FB.Kisah piramid negara seberang pun sebenarnya masih belum dapat dibuktikan lagi, proses kajian dan ekskavasi masih berjalan...

Akhir kalam, samada wujud atau tidak piramid di alam Nusantara Melayu / Malaysia ini, hanya ALLAH yang maha mengetahui.

Sekian.










*Updated ~ Setelah melakukan beberapa carian & kajian lanjut, perspektif aku tentang kebenaran & ke'fiksyen√°n klaim ni mula berubah sedikit demi sedikit.Kenapa?Akan dijawab pada artikel akan datang.Tunggu!




Rujukan dan foto : Berita Harian, Misteri & Keajaiban Alam (Fake & Fact) FB & blog MilitaryOfMalaysia



Read more ...

Friday, December 21, 2012

The END???


Salam.It's been a long time.

Blog betagar.Penuh sarang labah-labah dan taik tokek.Cadang mau buat renovation sikit, bersihkan sarang, tukar header etc tapi malas la pulok...

Tunggu.Tunggu aku rajin.Sebab macam rasa sayang pulak biarkan blog ni terbiar macam jambatan rosak.Tak rosak sebenarnya, cuma mau ubah wajah sikit.Tambah apa yang patut, buang apa yang kureng.Nantilah..

Apapun blog ni akan terus hidup.Ni suara aku, persepsi aku.Ruang terjahan ekspresi dan minda.Ruang kritik dan asahan idea.Buat baru?Next time.

Baiklah.


Hari ini 21st Disember 2012, aku akan kembali menulis and will never look back again.Tak kisahlah orang suka atau tidak.Apa yang pasti, as long as I live, disinilah carutan idea dan pendapat kepala hotak akan aku alirkan.Sama-sama berkongsi idea dan ilmu yang sedikit, mudah-mudahan bermanfaat untuk sesiapa saja..

21st Disember 2012?END OF THE WORLD???Orang sana sini sibuk cakap pasal kiamat.Ramalan kiamat BODOH kaum Mayan.Teori konpirasi yang sememangnya failed sejak dari awal lagi.KIAMAT?For sure, KIAMAT pasti akan berlaku namun bukan urusan manusia untuk mengetahui dan meramalkan bilakah umur dunia ini akan berakhir.Even Rasulullah S.A.W pun tidak diberi pengetahuan tentang tarikh akhir zaman, ini kan pula manusia biasa.Rahsia itu cuma ALLAH S.W.T sahaja yang tahu, dan akan terus menjadi rahsiaNYA sehingga sampai masanya kelak..

The END?Rather it's just a beginning.A real beginning.Permulaan untuk kebangkitan semula ISLAM di akhir zaman.Kebangkitan Panji-Panji Hitam dari Timur.

Sabda Rasulullah SAW,
"Akan datang Panji-panji Hitam dari Timur, seolah-olah hati mereka adalah kepingan-kepingan besi. Sesiapa yang mendengar tentang mereka, hendaklah datang kepada mereka dan berbaiatlah kepada mereka, sekalipun terpaksa merangkak di atas salji." (Al-Hafiz Abu Nuaim)

Dan masa untuk kebangkitan semula itu rasanya sudah semakin tiba...



Apapun Alhamdulillah, dunia belum kiamat.Peluang untuk revolusi diri dan hijrah itu masih ada.Peluang untuk menyertai barisan Panji-Panji Perang.Mudah-mudahan akan dipermudahkan InsyaAllah...Amin Ya Rabbal Alamin.....

"Everything that has a beginning has an end"
Bila dan bagaimana, Wallahualam...





Read more ...

Sunday, December 16, 2012

Renovation In Progress.....




Read more ...

Saturday, August 18, 2012

Rompakan Di Aidilfitri

Apakah perasaan anda sekiranya benda yang anda sayangi hilang akibat dirompak?Sudah tentu perasaan marah dan bengang bertingkat-tingkat menguasai diri."Kalau aku dapat mangkuk hayun ni nahas la ko aku kerjakan"-ayat yang semestinya bermain difikiran si mangsa.Tetapi bagaimana pula sekiranya anda tahu siapa mangkuk hayun yang mengklepet barang anda, tapi anda tidak boleh berbuat apa-apa terhadapnya, yakni terpaksa merelakan rompakan itu untuk terjadi?Pelik bunyinya bukan, tapi itulah yang terjadi pada aku..

Apa boleh buat, nasib badan.Ujian Allah mungkin.Hanya itu yang dapat aku katakan kepada diri sendiri untuk meredakan bengang dihati.Hebat sungguh dugaan Ramadhan kali ini ku rasakan..Walaupun aku cuba bersabar, sebagai manusia  biasa adakalanya ter'lost-control' juga bengang bila terfikir kejadian itu, terlepas juga sedas dua tumbukan ke dinding untuk melepaskan bengang di dada.Ikutkan hati mau saja ku turutkan amarahku untuk membuat amuk, biar semua orang tahu isi hatiku yang bengang ini..huh!Namun aku masih waras untuk tidak bertindak bodoh, lagipun bulan Ramadhan mendidik kita untuk sentiasa bersabar dan redha dengan apa yang ditentukan Allah untuk kita..

SABAR...SETIAP YANG BERLAKU ITU ADA HIKMAHNYA...hanya itu yang mampu aku lakukan.Mudah-mudahan ada sesuatu yang lebih baik untuk diriku disebalik kejadian ini...

Apapun yang berlaku, hidup mesti diteruskan.Ramadhan sudah semakin hampir sampai ke penghujung, mudah-mudahan akan dapat bertemu lagi dengan Al-Mubarak di tahun hadapan InsyaAllah.

Selamat menyambut hari raya aidilfitri buat semua kaum keluarga, sahabat handai, rakan blogger, para pembaca dan sesiapa saja yang mengenali baik di dunia nyata mahupun di alam maya ini.Ampun dan maaf dipinta sekiranya ada keterlanjuran kata yang menyinggung hati kalian semua.Semoga raya anda akan lebih best dan bermakna daripada raya-raya yang sebelumnya, dan semoga diberkati Allah selalu.Raya aku mungkin tak berapa best kali ni, ntah la terima saja la seadanya...

Salam Aidilfitri 1433 Hijrah 2012, Maaf Zahir & Batin

Copy Paste.Hak Cipta  Pemilik Asal Terpelihara



Read more ...

Wednesday, July 25, 2012

Sabah Negeri Di Bawah BOYO!!?


Salam.Hari ke-5 Ramadhan, boring xda buat apa.Semua urusan hari ni tergendala.Pending lagi..Apa boleh buat, birokrasi.Terpaksa terima sajalah,walaupun dalam hati rasa macam nak mencarut, namun ku tahan juga.Puasa der.Belajar mendidik hati untuk bersabar...

Boring punya pasal, surfing.Facebook, boring.Twitter, pun boring.Tengok portal berita.Malaysiakini.Akhirnya ternampak sesuatu yang menarik untuk pencernaan minda.Artikel bertajuk "Malaysia alami peningkatan pertama kadar kemiskinan sejak 1999".

Namun bukan tajuk peningkatan kadar kemiskinan yang membuatkan gua terjebak semula untuk memegang pena cyber ini.Carta pemenang negeri yang paling TERMISKIN itu yang membuatkan gua terpegun.(Bukan kagum, tapi heran dan boleh dikatakan agak marah).Orang Sabah bilang, 'kau la paling manang'.Dan negeri yang paling manang itu sememangnya di 'manangi' oleh negeri Sabah!

"Malaysia mengalami sedikit peningkatan dalam kadar kemiskinan antara 2007 dan 2009, yang pertama sejak berakhirnya krisis kewangan Asia pada tahun 1999, demikian mengikut kajian yang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan.

Kadar kemiskinan naik daripada 3.6 peratus pada 2007 kepada 3.8 peratus pada 2009 manakala kadar kemiskinan tegar kekal pada 0.7 peratus.

Menurut Laporan Tinjauan Kemudahan Asas dan Pendapatan Isi Rumah dan 2009, insiden kemiskinan di Malaysia menunjukkan trend yang menurun sejak 1995, kecuali pada tahun 1999 dan 2009. Hal ini mungkin disebabkan oleh krisis kewangan yang melanda negara pada dua tahun itu.

Antara negeri-negeri, Sabah masih mendahului senarai dengan kadar kemiskinan 19.7 peratus, diikuti oleh Perlis (6 peratus), Sarawak dan Kedah (masing-masing 5.3 peratus)...


SABAH MERUPAKAN NEGERI PALING MISKIN DI MALAYSIA, DENGAN KADAR KEMISKINAN SEBANYAK 19.7 %??!Memang, data sejak dari dulu lagi mengatakan Sabah adalah antara negeri termiskin di Malaysia.Tapi takkan sampai sekarang pun masih negeri miskin, dan mendapat tangga teratas dalam carta negeri terrrrmiskin???what the....UNACCEPTABLE!

Mana hilangnya sumber dan hasi bumi Sabah?Kayu balak, gas asli, minyak mentah, kelapa sawit etc...apa yang kurang, apa yang tiada di Sabah??Pusat peranginan, resort, eco-tourism etc.Negeri termiskin???

Sebagai perbandingan, Selangor sebagai negeri paling maju di Malaysia.Apa hasil bumi yang dimiliki oleh Selangor?Balak?Nope.Minyak mentah, gas asli?Pun tidak.Tapi jadi negeri paling maju di Malaysia.Tanpa hasil bumi.PALING MAJU, ok.Jadi please, somebody, especially pemimpin-pemimpin Sabah.Jika anda terbaca tulisan ini, yang katanya berjuang untuk rakyat, yang katanya mendahulukan rakyat, soalan gua senang saja : kemana hilangnya hasil bumi dan kekayaan negeri Sabah, siapa yang telan???

Rasanya soalan ni sudah lama dan sering kami tanyakan kepada kamu, wahai penghuni sementara kerusi empuk...Dan sebagai salah seorang anak watan Sabah, gua merasa sangat malu dan kecewa kerana hal seperti ini masih lagi terjadi kepada negeri tercinta ini.Kerakusan dan ketamakan membutakan mata mereka untuk merompak kekayaan negeri sendiri...

Statistik dan data di atas sememangnya telah membuktikan sesuatu, bahawasanya selama ini orang-orang Sabah telah berharap pada orang yang tidak boleh diharap!Rasanya, selepas ini slogan "Sabah Negeri Di Bawah Bayu" bolehlah ditukar kepada 'Sabah Negeri Di Bawah BOYO" sebab semua hasil buminya habis dimakan BOYO (yang berkaki dua!)

boyo = bahasa suku kaum Bajau tempatan sabah yang bermaksud BUAYA 

Baiklah.Cukuplah untuk kali ni.Iyoku ti jarang-jarang suda menulis, tapi kalau iyoku menulis kau rasalah oren manis atau masam.Untuk pengetahuan, to be fair, gua tidak menyebelahi mana-mana pihak.Kiri tidak, kanan pun tidak'.Siapa buat onar, gua langgar...

My fellow Sabahan.Maybe, it's time to change.Sudah terlalu banyak peluang yang kami berikan kepada kamu untuk memperbetulkan kesilapan kamu, namun apa yang kamu berikan cuma retorik dan lakonan wayang semata-mata..Mungkin, masa untuk MENGHUKUM sudah tiba.Siapa yang patut dihukum, bila dan di mana, well..Lu pikir sendiri la boss......

Adios amigos.Salam Ramadan..








Sumber : Malaysiakini & Google Images

Read more ...

Sunday, July 22, 2012

Comeback!

Salam.Lama x menulis, 3 tan setangah suda karat dalam blog.Mo menulis pun mcm x pandai suda.Lebih banyak jadi pemerhati, malas mo ambik kisah,komplen itu ini..

Comeback?Mungkin, tengok keadaan la.Sekali kala kot..nanti2 la gua fikirkan...

Al-Mubabarak datang lagi.Syukur Alhamdulillah kerana dipertemukan lagi dengan bulan yang penuh keberkatan ini.Semoga amalan kita diterima dan diberkati ALLAH S.W.T. Semoga akan tiba kesedaran yang benar-benar menyedarkan diri yang kurang sedar.Kurang sedar dengan nikmat, kurang sedar dengan kekhilafan.Mudah-mudahan..

"Apakah perkara yang sangat jauh daripada kita, yakni manusia?- Masa lalu.
Manakala apakah perkara yang sangat hampir pula?- MATI"

Sama-sama kita ingat-mengingati.Salam 1 Ramadhan 1433..


Read more ...

Saturday, March 31, 2012

Kalau Tak Mati Tikam Belakang, Tikamlah Depan-Depan...??!


Tikam belakang dan tikam depan, yang mana best?Realitinya dua-duapun tak best.Dua-dua pun sakit, & dua-dua pun boleh buat orang mati..(Kalau guna pisau betul la).Perkara yang paling menyakitkan dalam hidup bila kena tikam belakang, atau dalam perkataan lain 'kena cilok @ kena kencing' oleh kawan sendiri.Bukan setakat kaki-tangan ja yang ringan untuk disampaikan kepada si 'back stabber' tu, alang-alang rasa baik hantar C4 sekali bagi berkecai terus satu badan, biar puas hati, limpa dan usus-usus semua..

Perkara yang paling senang untuk dijadikan contoh cerita tikam belakang, politik.Hari ni jadi kawan, esok dah boleh jadi musuh.Hari ni duduk cerita hal yang sama, sok dah boleh saman-menyaman.Jijik.Haik ptuih.Jatuh-menjatuh?Perkara biasa.Kalau tak bersedia untuk jatuh, baik tak payah join.Tengok dari jauh senang.Tak dapat sakit.Lantak dorang la nak sondol bontot siapa, atau nak pakai cincin besar mana.Nanti sampai masa, jawabla sendiri di 'Mahkamah Agung Seberang Sana'...

Eh apasal lu emo plak der, lek a....

Baiklah.Done with politics.Gua pun tak nak cerita pasal politik, loya.

C4 Explosive.Hadiah yang paling sesuai untuk para back stabber
Dalam kehidupan seharian pula?Perkara biasa jugak der, takda bezanya.Gua pernah terdengar satu quote, "Jika anda perlu menjatuhkan seseorang, pastikan orang yang bakal anda jatuhkan itu bukanlah seseorang yang pernah membantu menaikkan anda..Walaupun perangai dia haram jadah macam sial, tapi jasanya perlu dikenang".Dikenang?Orang putih bilang, "don't bite the hand that feeds you"..Lebih kurang macam tu lah.Betul ka macam tu?Perlu ka nak jatuhkan orang semata-mata untuk naik ke tempat yang tinggi?Depends.Tengok orang.Ada yang menganggap buat taik macam gitu perkara biasa.Ada yang tidak.

Pendapat gua, jatuh-menjatuh memang perkara lumrah dalam dunia sekarang ni.Kita takkan tahu bila masa kawan yang kita anggap seperti keluarga kita sendiri akan menikam kita dari belakang.Kepentingan diri sememangnya akan menjadi keutamaan kepada semua orang, tidak kira macamana baik dan 'malaikat'nya perangai seseorang itu..Senang cerita, sediakan payung sebelum hujan.Tak pun alang-alang sediakan khemah.Nanti kalau hujan turun boleh camping terus..Kena-mengena plak?Bengong.


Satu perkara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan diri daripada terkena 'back stabber', don't trust anybody.Jangan percayakan sesiapa.Macam gua.Gua cuma percayakan tukang gunting yang selalu gunting rambut gua saja, sebab gua tau dia pasti takkan rosakkan rambut gua bila gua gunting rambut ngan dia..Haha..Boleh ka macam tu?Terpulang la kepada masing-masing punya cara.Namun apa yang pasti, gua memang sukar untuk percayakan sesiapa sebab gua dah berulang-kali dah terkono.Tikam belakang ni bukan sedap rasanya.Kalau sedap hari-hari kena tikam pun takpa....

Akhir kata, beringat sebelum kena.Kita takkan tahu bila kawan baik kita akan tikam kita dari belakang, or bila KELUARGA kita akan buat perkara yang sama.Tidak mustahil bukan?Kedudukan, duit dan kuasa punya pasal, KELUARGA pun boleh ditolak ke tepi.Banyak dah contoh, si polan buang keluarga sebab duit.Si polan tinggal keluarga sebab kuasa.Nak tahu, google sendiri.Gua malas nak cerita pasal aib orang lain, nanti aib sendiri plak terbuka.Pendek kata, biar kita yang mengawal keadaan, dan jangan biarkan keadaan mengawal kita.Fikir-fikirkan.Majulah sukan untuk planet zargus.Adios amigos...Salam




Photo Credit : Google Images



Read more ...

Wednesday, March 28, 2012

Wordless Wednesday #16 : Megaupload No More...




Read more ...

Sunday, March 11, 2012

Perbezaan Cara Komunikasi Antara Lelaki & Perempuan



No doubt.Rasanya memang macam tu kot..hehe...

P/S : To all ladies out there, selamat menyambut hari wanita.Wanita seluruh dunia, wa sayang lu semua...Peace yaww...
(^__^)V



Photo Source : Onlinefmradio.in/forum

Read more ...

Wednesday, February 29, 2012

Erykah Badu, 5 Percenters & Illuminati

Salam blogger.Lama tak asah pedang cyber.Hari ni gua mau kasi hantam ini minah yang memang bengong punya olang..Sungguh berani dia langgar ini tempat, dia talak tau ka ini tempat Min Siam yang punya?Suka hati mak tiri belah bapa saudara dia saja mau langgar a..hehe..Merapu lg...Ok serius.Min Siam mau cakap pasal hal serius kali ni.Pasal artis yang terpaksa batal konsert tu, Erykah Badu.

Baiklah, isu yang sangat sensitif.Itu yang boleh gua katakan.Pembatalan konsert Erykah Badu hari ini sememangnya mendapat respon yang pelbagai.Ada yang setuju, ada yang tidak.Relevan atau tidak pembatalan konsert tersebut?Bagi gua ya, memang patut dan relevan.Sebabnya?Mempersendakan dan menganggap agama seperti bahan yang boleh diabstrak atau dipertontonkan dengan cara yang tidak sepatutnya.

Gua terbaca beberapa posting dalam fb mengenai hal si Erykah Badu ni.Ada diantaranya mempertikaikan, "pasal tatoo saja pun kena ban ka?".Hello, walaupun negara Malaysia ni negara Islam yang boleh dikatakan hanya pada nama saja, tapi Islam tetap agama 'PERSEKUTUAN' negara ini dan penduduk Islam juga adalah penghuni majoriti negara ini.Sensitiviti dan kesucian agama Islam perlu dijaga dan dipertahankan.Tidak ada satu pun agama yang wujud di atas muka bumi ni tidak kiralah samada Islam, Kristian, Buddha dan yang lainnya yang sanggup melihat agama masing-masing dicemar atau dipersenda seperti bahan permainan.Gua tidak tahu tentang agama lain, tapi Islam memang tidak dapat bertoleransi dengan tindakan mempersenda dan memprovokasi kesucian agama Islam.Dan bagi gua sendiri, untuk Islam gua sanggup mempertahankannya dengan apa yang gua ada, hatta dengan nyawa sekalipun!

Logo yang terdapat pada website fahaman 5 percenters...
Baiklah.Berbalik kepada Erykah Badu.Menurut beberapa sumber dan carian yang gua lakukan sendiri, penyanyi yang berasal dari US ini adalah pengikut ajaran '5 Percenters' iaitu kumpulan 'serpihan Islam' yang dianuti oleh ramai golongan kulit hitam terutamanya 'Rapper' yang berpusat di New York.Fahaman ini juga mengangkat 'ALLAH' sebagai tuhan, TAPI dalam bentuk dan sifat yang jauh bertentangan dengan kepercayaan Islam yang dianuti oleh majoriti komuniti Islam dunia.Fahaman ini mempunyai maksud dan terjemahan sendiri mengenai akronim ALLAH itu sendiri.Bagi mereka, akronim ALLAH adalah mewakili perkataan "Arm, Leg, Leg, Arm, Head".(Untuk maklumat lanjut sila rujuk kepada yang pakar dalam bidang agama dan rujuk link/sumber yang diberikan dibawah, gua disini cuma ingin memberikan info dan berkongsi gambaran asas berdasarkan apa yang gua baca saja)

WALLAHUALAM!.Terkejut?Pada mulanya gua memang terkejut dengan apa yang gua baca tentang kelompok yang menganuti fahaman ini.Mungkin atas dasar fahaman inilah, Erykah Badu sanggup mentatookan badannya dengan kalimah ALLAH..Namun itu tidak dapat menjustifikasikan tindakannya, kerana tatoo itu sendiri haram pada ajaran Islam yang sebenar dan tindakan pembatalan konsertnya di Malaysia adalah satu tindakan yang tepat.Pihak berwajib sepatutnya lebih peka dan sensitif dengan insiden dan isu sebegini kerana ini bukan pertama kali artis antarabangsa datang ke Malaysia dan menyinggung sensitiviti masyarakat Islam disini.Satu garis panduan yang lebih jelas seharusnya diwujudkan oleh pihak berwajib sebagai guideline kepada artis-artis antarabangsa yang ingin datang untuk membuat persembahan di Malaysia.

Untuk tiket percuma ke konsert Jessie J live in KL, klik SINI
Untuk update konsert terkini artis antarabangsa di Malaysia, klik di SINI

Illuminati
Kenapa gua mengaitkan Erykah Badu dengan pertubuhan sulit ultra-zionis ini?Kepada yang mengikuti dan memahami simbol-simbol sulit pertubuhan tentera dajjal ini, sudah pasti akan dapat mengagak dengan serta merta apa yang gua maksudkan.Bagi yang kurang faham, sila perhatikan lambang berikut, dan bandingkan dengan tatoo piramid yang tercacah pada tengah-tengah dada penyanyi tersebut...




Get the point?Terang lagi bersuluh bukan?Buka mata buka minda, tanda ada dimana-mana bagi mereka yang mahu mengkaji dan berfikir..Gua sebenarnya heran, kenapa sejak akhir-akhir ini Islam diserang dengan begitu hebat sekali oleh 'musuh-musuh gelap dan terang' ini?Lihatlah dimana-mana, Islam ditindas dan diperangi secara halus dan sulit oleh golongan kafir dan pasukan tentera dajjal ini.Adakah mereka takut dengan kebangkitan Islam?InsyaALLAH, janji ALLAH itu pasti.Panji-panji Islam akan berkibar semula di akhir zaman..Dan rasanya masa itu semakin hampir.....As-Salam...





Read more ...

Monday, February 20, 2012

Persamaan Antara Corporate & Keparat


Dua terma yang hampir sama bunyi, tapi berbeza maksud.Namun pada hakikatnya, dua-dua pun sama ja 2x5.Golongan corporate = golongan elit yang berkedudukan tinggi dalam hierarki kekayaan dunia.Manakala golongan keparat pula?Kebanyakannya terdiri daripada golongan corporate.Golongan makan duit rakyat, perah titik peluh orang lain untuk memenuhkan kantung sendiri.Siapa setuju angkat jari?Senang cerita tekan 'like' aja la kan....

Pakaian branded, makan restoran 5 star, main golf, kereta mewah etc adalah life style golongan corporate.Golongan keparat pula?Pun sama jugak, takda beza.Untouchable, tidak boleh dikritik, sikap double standard, talam 14 muka dan bermacam-macam lagi adalah kriteria yang melengkapkan ciri-ciri seorang manusia untuk bergelar orang corporate , yang sebenarnya lebih senang untuk disebut sebagai keparat..Setuju lagi?bagusss.....Kamurang memang best....

Kenapa gua tetiba mencarut tentang hal ni?Sebab menyampah?Memang betul.Selalu sangat terjumpa dengan orang-orang keparat ni menyebabkab medula oblongata gua sering tidak stabil.Salah satu golongan yang sering gua nak tembak dengan senapang gajah.Hey bro, gua tak kisah la banyak manapun harta lu ada, tinggi manapun pangkat yang lu pegang, tu semua Allah pinjamkan saja untuk lu, bila-bila masa ja Dia boleh ambik balik...Ingat boleh bawak masuk kubur ka semua tu?Lagi-lagi kalau cara lu dapatkan semua tu dengan cara  taik, jawab la nanti dalam kamar 7 kaki dalam tu...

Bugatti Veyron.Harga sebijik?1.7 Million USD.Perrgghh gua cakap lu...
Siapa orang Malaysia yang ada kereta ni?Tanya encik Google (^__^)
Untuk sesuatu yang lebih hebat daripada Bugatti Veyron, tekan sini


Gua tak ambik port sangat dengan kekayaan dan pangkat ni, serius.Namun kalau diberikan peluang dan rezeki untuk pergi ke arah itu, kenapa tidak dicuba..Tak gitu?Tapi rasanya gua tak perlukan semua itu.I just want to live as an ordinary men, living in an ordinary world.That's it.Simple..Tak payah pening kepala pikir pasal kereta Bugatti Veyron yang road taxnya 24k setahun kena calar atau kena rompak, tak payah pikir macamana nak larikan diri dari LHDN yang sentiasa kejar orang-orang keparat yang tak mau bayar income tax, dan tak payah pening kepala cari proksi untuk letak nama orang lain atas rumah mahligai berjuta ringgit semata-mata nak lari dari SPRM.Bersyukurlah dengan apa yang ada..


Off topic pula.Baiklah, back to the topic.Gua sebenarnya hairan dan pelik, apasal golongan elit dan corporate ni perangai banyak yang macam taik ha?Memang bukan semua, ada jugak yang baik sebenarnya tapi kebanyakannya memang memiliki perangai keparat.Berjalan hidung tinggi, cakap tinggi melangit.Kalau tak berlagak memang tak sah.Eksen mengalahkan mangkuk tingkat.Engkau pergi la berkawan dengan spesies macam kau juga k, gua tak pakai dan tak minat untuk join dan ikut cara taik lu.Gua tak heran dengan status dan duit yang lu ada.Gua lagi selesa dengan kedai mamak daripada restoran 5 bintang lu.Pigi mampos.Go to hell & burn yourself.Chaiss haik ptuih.Hambik kau Min Siam mencarut..

Tu ja lah.Sakit hati dan menyampah ni kalau nak diceritakan berminggu-minggu pun takkan habis.Pendek kata, sabar saja la labu..Lumrah dunia memang begitu.Manusia tiada yang sempurna.Dan ketidaksempurnaan itulah yang mencorakkan dunia sebenarnya.Salam...




Photo Credit : Google Images

Read more ...

Wednesday, February 8, 2012

Kakiku Di Bibirmu

"Bro, lu ada pulus ka sekarang ni?Kalau ada bagi wa pakai dulu sikit, nanti wa dapat duit wa ganti balik duit lu.Amacam, ok ka?" "Ok ba kalau kau bro, takda hal..Nah pakai la dulu".

Sebulan kemudian, terserempak di suatu lokasi....

"Aik bro laju ja jalan.Sibuk ka?" "Ya bro sibuk ni mau cepat.Lain kali kita cerita bro....." 

Aik???Buat-buat lupa pulak???

Gua bengang betul la dengan perangai mangkuk macam ni.Waktu minta tolong bukan main lagi merayu itu ini, buat muka seposen..Sudah ditolong buat-buat lupa la pulak.Macam sial punya perangai..Kecik-kecik tak nak mampos, sudah besar menyusahkan orang.Kalau gua ni ada pencetak duit boleh cetak balik bila duit habis takpa juga, ini sama jugak macam lu ada masa masyuk ada masa kempis...kalau setakat 2 3 ringgit takpa jugak, ini boleh setel belanja dapur sebulan..Asbestos jengkreng kongkeng punya kawan betul la lu ni bro...


Tapi takpa la, kalau lu tak mau bayar dan terus buat-buat lupa takpa..Tapi lain kali kalau lu datang lagi nak minta tolong dengan gua, kirim salam.Gua simple ja, sekali lu break my trust, sampai mati gua akan ingat perangai taik lu.Sekali kena takpa, tapi untuk kali kedua sorry.Jujur gua cakap, gua memang teringiiiiiiin sangat untuk menyampaikan kaki gua ke bibir lu macam yang Bruce Lee buat ni tapi takpalah, lu teruskan ja lah dengan perangai sial lu.Nanti satu masa akan ada juga tangan atau kaki yang mencium bibir lu, dan gua harap-harap bukan pedang la yang naik ke leher lu...Ok....

Sekian luahan hati Min Siam.Huh, bikin panas betul la dapat member macam ni.Haprak punya kawan...Tak di tolong member, sudah di tolong buat taik la pulak....Lu memang sial punya kawan la bro...Pui.Nasib la apa boleh buat.....Hmmm...


P/S : Kawan ketawa senang dicari, kawan menangis?Sendiri mau ingat.Jangan salah pilih kawan, nanti kena kena kencing macam gua huhu....Salam...




Read more ...

Wednesday, January 25, 2012

Ber'Wang' Vs Mata Duitan

Huaah!!Lama x update..Salam blogger.Komitmen dan keterbatasan masa telah melimitkan kelibat gua di dunia maya.Sesungguhnya jari jemari ini tersangatlah gatal untuk menghunus semula 'pedang pena' yang ditinggalkan..Dan hari ini gua nak asah balik pedang, kot-kot ada makhluk yang masih boleh 'mati terbunuh' di mata pedang gua...hehe..


Sebelum apa-apa, gua ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat tahun baru cina, gong xi fa chai kepada semua sahabat cina dan rakyat Malaysia yang meraikannya.Tokey-tokey sekalian, where is my angpow?Lu olang sula manyak kaya, hulur wa satu dua keping itu ong tala lugi punya maa...Tahun naga mesti manyak ong punya....hehe..

Baiklah.Bercakap pasal duit, siapa yang tak mahu duit..betul tak?Tidak ada manusia yang hidup diatas muka bumi ini yang akan menolak bila dihulurkan kertas yang dinamakan duit..Salah satu ciptaan menusia yang paling agung sebenarnya.Disebabkan duit, orang jadi senang lenang.Disebabkan duit, keluarga boleh bercerai berai.Disebabkan duit, dunia boleh kacau bilau.Pendek kata, kalau lu ada duit, apa pun lu boleh buat..*Gua tak kira lu ayahanda ka lu abang long ka, gua ada duit ini KL gua punya*..hohoho...merapu la kau...


Cara untuk mendapatkan duit ada banyak, cara halal cara haram.Kerja halal, InsyaAllah rezeki diberkati Allah.Kerja haram, sendiri mau ingat.Dan dalam banyak-banyak cara manusia untuk menghalalkan duit yang haram, gua paling bebulu dengan cara yang satu ni.RASUAH.Cara yang sangat jijik, yang menjadi tabiat dan cara hidup ramai golongan berpangkat dan peringkat atasan dalam menekan golongan bawahan yang ingin mencari rezeki secara halal.Disebabkan perangai golongan sebeginilah yang mewujudkan jurang perbezaan yang semakin jelas diantara orang miskin dan kaya.Tidak kira halal haram, yang penting money first, then u get the job.No undertable, no deal.Kepada golongan bawahan, yang sebenarnya boleh dan layak untuk mencari rezeki di situ dinafikan hak.Kenapa?Sebab takda duit nak sumbat penguasa-penguasa rakus.Duit yang ada pun cukup-cukup makan, macamana nak bagi orang lagi?Maka akan bertambah kayalah si polan bin si polan yang ber'wang' kerana boleh menyumbat kantung perut para penguasa yang bermata ringgitan untuk mendapat apa yang mereka inginkan..Orang bawahan?Nganga sajalah...Mau buat macamana, no money no talk..

Pergilah kemana-mana tempat sekalipun yang mempunyai 'penguasa' yang perlu dilalui untuk 'meluluskan' sesuatu, perkara sebegini pasti akan berlaku..Gerenti wa cakap lu, confirm 200%.Gua sebenarnya sangat geram dan bengang dengan sikap para penguasa seperti ini, sehinggakan kadangkala gua terfikir untuk mengebom pejabat-pejabat para mangkuk hayun ini dengan C4 ataupun grenade, habis cerita..Memang menyakitkan hati!Tapi memandangkan gua masih lagi boleh bersabar, dan bom pun bukannya sesuatu yang boleh beli dikedai runcit seperti membeli tepung sekilo dua ringgit, maka gua pun memendamkan saja hasrat murni gua...Apa boleh buat, sabar sajalah...Hanya itu yang dapat dilakukan...Huhu...

Kadangkala terdetik juga dihati gua untuk melaporkan perangai sial para mangkuk hayun ini ke pihak berwajib seperti SPRM, tapi....tapi....Hmm...Bukan tidak percaya dengan kemampuan pihak berwajib dalam menangani isu yamg melibatkan bidang tugas mereka, cuma kurang yakin..Entahlah, cuma masa yang dapat memberi jawapan.Kredibiliti dan kemampuan mereka yang sering dicanang di media arus perdana belum dapat meyakinkan gua lagi.Sekali lagi ingin gua tegaskan, bukan tidak percaya, tapi kurang yakin.Dan jika ada diantara orang-orang mereka yang terbaca tulisan ini, well..You know what i mean...Macamana nak improve your service dan meningkatkan kredibiliti, lu sendiri tau la macamana mau buat..Wa tak payah cakap banyak sendiri mau ingatla...Itupun kalau masih mau ini olang-olang susah sokong sama lu olang...Remember, PRU13 is just around the corner..Ingat....

Ok la, rasanya thats all for now.Kepada yang terasa, apa boleh buat.Gua sekarang dah malas nak tapis-tapis gua punya cakap.Kalau terasa padan muka, dan ambillah iktibar (itupun kalau mau mengambil iktibar, kalau x lantak lu la..Dosa masing-masing tanggung...).Dan pesanan terakhir untuk para mangkuk hayun yang masih tegar menyusahkan orang-orang yang sudah sedia susah : pangkat dan kedudukan yang lu miliki bukan sesuatu yang kekal.Orang-orang susah dibawah ini yang memberikan lu apa yang lu ada sekarang.Dan orang-orang susah inilah juga yang bakal menyentap keselesaan yang lu miliki sekarang..Teruskanlah bermimpi dikerusi empuk, insyaAllah kertas undi bakal merubah takdir lu.....As-Salam...


P/S : Dah daftar mengundi?Jangan abaikan tangunggjawab anda sebagai warganegara Malaysia..Power to the people! 
(^___^)V

Read more ...

Tuesday, January 3, 2012

2012

Blog berkarat sekejap, dan mungkin akan berkarat panjang.Hujung dan awal tahun yang bz mengalahkan menteri.Mungkin akan kurang aktiviti blogging tahun baru ni, ada komitmen yang sangat penting untuk dikejar dan 'hutang masa' yang perlu dilunaskan.Wish me luck.Selamat menyambut tahun baru 2012.Ada masa senggang, pena blogger akan dihunus semula.Min Siam gantung pedang...

"Sometimes it takes a lot of rain, before you get your RAINBOW"

Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!