Tuesday, February 12, 2013

Mentera Memanggil Pontianak

Salam.

Mistik sungguh tajuk posting kali ini ini.Misteri dan angker...heeeeeeeeeeeeeeeeee.......

Info ini diperolehi dari sebuah laman FB.Menurut info ini, mentera berikut adalah cara yang digunakan oleh orang-orang Melayu lama untuk menyeru 'makhluk' itu.Walaoweh meremang da bulu-bulu gua neh...

Al-kisahnya, mentera ini ditulis oleh seorang pengkaji Inggeris bernama Richard Olaf Winstedt.Pada tahun 1902, beliau telah dilantik menjadi kadet dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan Tanah Melayu, dan ditempatkan di negeri Perak di mana dia mempelajari bahasa dan budaya Melayu.Dikatakan, R. O. Winstedt ni ada satu sifat buruk.Semasa dia ditugaskan tu, dia tak buat kerja.Instead, dia selongkar istana-istana Melayu and study pasal manuscript2 lama..

Pada tahun 1909, dia telah menulis dalam satu unpublished Journal by Asiatic Society mengenai 'ilmu memanggil pontianak'.Disalin daripada tulisan Dato' Amarabangsa Wiraja/Wijaya, seorang pawang yg amat ampuh di zaman itu dari Temenggor.

Berikut adalah mentera tersebut.




Adalah diingatkan, ini adalah SEKADAR PERKONGSIAN sahaja.Sejauh mana kebenarannya, Wallahualam.Perkara-perkara sebegini boleh membawa kepada amalan Khurafat dan Syirik.Ini adalah sesuatu yang berkait dengan dengan ilmu orang-orang melayu lama dan berada diluar kotak pemikiran biasa.Oleh yang demikian, sekiranya anda merasakan info ini mengarut atau boleh mendatangkan bahaya akidah, anda diminta untuk tidak mengendahkan tulisan ini.Kepada yang beragama Islam, anda ditegah daripada mempercayainya 100%.

Apapun, kepada yang gatal hati dan ingin mencuba, TRY AT YOUR OWN RISK.Ni mentera panggil aja, mentera suh pulang gua tak tau derr...

Ada brani?




*Seram sejuk..Tak berani gua nak baca lurus sampai abis, baca lompat-lompat ja..Dibuatnya tercongok tepi tingkap malam kang.Gua takut-takut berani ja ni..hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..



Credit : Only In Malaysia FB & encik google

17comments:

cik kaki ketawesaid...

bro...sy baca separuh je...kang tak pasal2 pula...err,nak tulis pun seram...hahaaa

Razil Tahirsaid...

rakyat/pontianak ada share kat twitter mantera panggil dia...

hujung sekali dia cakap,
"sesungguhnya kamu telah syirik kepada Allah.."

huuuuu~ gittu~

El Hardysaid...

@cik kaki ketawe klu dah cuba nti koling2 ngan bro k..mnalah tau kot2 'dia' cantik cam maya karin, teringin gak bro nk tengok....heheeeeee :)

El Hardysaid...

@Razil Tahir ya bro..

sbb tu gua letak disclaimer 'sekadar perkongsian sahaja'.x leh pcya sgt,nti klu jd konflik akidah, sapa nk jawab...

apapn jgn perkecilkn ilmu org melayu dulu2.try at ur own risk..

Carlos Santiagosaid...

aku baca kn, tak pasal2 mlm ni dtg ponti.

#BANkami

El Hardysaid...

klu cik ponti dtg,pastu x nk pulg..mslh besar tu.ni mentera pgl je, mentera suh pulg gua x tau huhu

CintaZulaikhasaid...

aiyooo, tader keje nak memanggil si polan tuh...

El Hardysaid...

sapa kata takde kje..ni kje la ni.kje cari penyakit...heheheeeeeeee

(^__^)V

cik kaki ketawesaid...

bro kalo dia cantik mcm jaclin victor pon belum tentu sempat sy nak calling bro..silap2 sy jalan dulu bro...hahaha

Aien Aliensaid...

rasanya ramai baca lompat2. tak baca lurus2. HAHA. takut jelah termuncul kan..dah la ko tak bagi mantera hantar pulang.

El Hardysaid...

@cik kaki ketawe klu cam jaclyn victor x nk aa..nti lau dia mengilai nyaring sgt...mo trauma gegendang telinga hahaha :)

El Hardysaid...

@Aien Alien mentera hntr pulg belum beguru lg..klu tetiba dia tercongok pas baca ni apa ble buat,nasib korang la tu..heheheeeeeeeeee

(^__^)

MaMa Reysaid...

gua nda berani mau baca..nanti dtg ponti...p ruma sa..hahaha..



•♥ Myra ♥•said...

baca lompat2 jugak..huhu..kang diizinkan Allah, tetiba tercongok kat belakang..haru (=_=')

El Hardysaid...

@MaMa Rey mna tau mo test2 power ki hehehe :)

Myra tu la pasal..tercongok kat blkg xpa lg, x nmpk klu x pusing blkg..dibuatnya tercongok depan pintu rumah,mo trauma spnjg hayat hahaha :)

Eman Zoukxsaid...

Errrm...tdi dh TER-baca hbis...tpi dlm hti...xpe ke...?

buau nyada gerasisaid...

snang je ayat pngl bro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!