Monday, February 4, 2013

Blogger Kurang Ajar


Salam.

Bila orang bertandang ke rumah kita, pastinya selaku tuan rumah, kita akan menyambut tetamu yang datang itu dengan baik, yang penting si tetamu pun datang dengan niat yang baik juga.Kenal atau tidak bukan masalahnya, selagi si tetamu datang dengan niat baik, pastinya akan dilayan dengan baik.Malahan sikap memuliakan tetamu adalah sangat dituntut dalam Islam, dan rasanya semua agama pun sangat menggalakkan budaya sebegini.

Bana nyia'?alap bana..
(Betul tak?)

Samalah juga ceritanya dengan dunia blogging ni.Bagi aku, para pelawat/pengomen adalah tetamu yang harus dimuliakan dan dilayan dengan baik.Siapa saja, asalkan dia datang dengan cara yang baik ke blog kita, memberi komen tidak kiralah samada positif atau negatif/mengkritik, yang penting dengan cara beradab, seharusnya menerima layanan sebaik mungkin...



Aku sebenarnya bukan apa, aku tengok ada diantara penulis/blogger ni, apa lagi kalau dah femes dan terkenal, menganggap para pelawat/pengomen seolah-olah tidak penting kepada mereka.Terus terang cakap la, aku paling pantang dengan blogger yang berperangai sebegini.Ingat sikit, siapa yang jadikan ko femes dan popular kalau bukan para pembaca dan pengomen.Ini tidak, asal dah femes sikit, mula la keluar perangai malaun begini.Blogger of no-reply.Umpamanya seperti orang datang ke rumah, bagi salam tapi tidak berjawab..Walhal si tuan rumah ada di dalam rumah dan menjemput datang.Namun setelah tetamu datang layanan pula tidak diberikan dan sekadar membiarkan si tetamu termangu-mangu macam orang bodoh...Adakah perangai sebegitu baik?Well, lu pikiaq la sendiri...

Kalau ikut cara aku senang ja, aku akan komen/bagi peluang 3 kali ja dengan blogger macam ni.Lepas tu kalau still juga macam tu, bye2.Jangan harap aku nak datang blog tu lagi.Tak kira la ko femes ka tidak, sebab bagi aku perangai sebegitu sangat 'kuang ajo', & aku tak get a long dengan orang yang 'kuang ajo'.

Kepada yang terasa sorry to say la k, tapi aku memang macam ni.Kalau nak tembak biar straight to the point & bagi kaw2 terus, biar orang yang kena tembakan tu sedar diri sikit.Ala, tembak bukan mati pun.Mungkin panas telinga sikit jer..

Apapun topik ini ditulis secara umum dan tidak ditujukan kepada sesiapa secara spesifik.Siapa makan cili dialah yang terasa pedasnya.That's all folks....

 Adioss


*Tajuk tu saja ja taruk gitu, kasi gempak sket har har...



Photo Credit : Encik Google

21comments:

Vee Leasaid...

Huwahh tak terasa bcause mmg slalu reply orang, except certain comments on segments di mana orang just comment 'Dari segmen yg sama' then letak link entry. That one I'll tinggalkan jejak at their blog, tp tak reply comment. Hihikk

El Hardysaid...

hehehe..thats y la..kn?no need to terasa if u don't do smthg like that...like u...kn kn kn... :)

bkn apa, for me, d writer/blogger need to appreciate all the pengomen yg contribute their opinion on d tulisan/artikel..jgnla buat d pengomen mcm 'bckp dgn dinding'..

at the end of d day, mmg itu juga tujuan si mr/ms blogger wrote the story kn, utk dikomen/kritik oleh readers.if u dont appreciated their opinion, then y blogging???

just sharing my tot
(^__^)

Vee Leasaid...

Yeaa, I understand. Without readers/commentators the blog is nothing. I read somewhere some blogger lost his readers cause he never reply them. At least do some blogwalking and tinggalkan jejak. Rightt. Hehe. Its a good thought tho :P

El Hardysaid...

betul3..you get my point.. :)

to d bloger yg berperangai bgni,sila salahkn diri anda sndiri sekiranya anda kehilangan readers berkualiti.its totally ur faults!tak dapek den nk nolong...

BUNDA a.k.a KNsaid...

salam ukhuwah dari bunda

El Hardysaid...

wslm bunda.trima kasih atas kunjungan bunda ke sini :)

onlinejobmalaysiasaid...

assalamualaikum dan salam sejahtera. mintak izin dr semua tuk post ttg bisnes online. modal RM30 ja. untuk mengetahui lebih lanjut, sila tgk blog ini http://onlinejobmalaysia.blogspot.com/.

El Hardysaid...

ah ni lg satu...hmmm...tp xpala boleh dimaafkn...

bro,klu nk promote bisnes dkt shoutbox pn boleh..xpa sy izin kn...psl,comment klu cmni boleh dikira spam da ni...

cik kaki ketawesaid...

err, harap bukan aku org itu...wakakaka...

memang ada sesetengah blogger yang "poyo" xnak reply komen...err,,,tp cuba byangkan kalau readers and komen dah cecah beratus2...larat ke nak reply wei? hohoho...tapi kan ada juga yg ok...even mereka tak reply komen tp mereka akan jenguk setiap blogger yg komen kat blog mreka..smthings that show yg blogger femes tu appreciate la...tp susah nak jmpa yg mcm ni..sesetengah blogger yg femes plak memilih blogger yg tops2 aja untuk direply komen nye...err,,kekadang blogger baru mcm aku ni segan nak komen...tu yg jadi silent reader...hohoho...

#err,panjang pula komen nye kan? hoho =P (meluah perasaan ni wei )

El Hardysaid...

tang yg beratus-ratus komen tu...bru nk jawab,CKK dah pn bg jawapan yg sma spt yg bro nk bagi hehe..tp betul,mmg bgtulah cara yg sebaik2nya kn?

sbnrnya x semua mcm tu, ada gak blogger femes ni yg mmg betul2 bagus n boleh dibawak berbincang.wlupn femes tp x poyo mcm sesetengah yg lain tu...bro mmg respect dkt blogger sorang ni.siapa?x payah la gtau..klu dia baca komen ni dia taulah siapa yg bro mksdkn ni...

appreciated/dihargai..itulah sebenarnya kata kunci boleh menaikkn status dan nama seorg blogger tu.the more u appreciate the reader, the higher they respect u as a blogger..

x gitu? (^__^)

Addasyuhadadisinisaid...

terbaik sbb brani berkata2..x semua org brani jjur walaupun bnda tu btul.. :)

El Hardysaid...

tima kasih cik Adda..

keberanian n kejujuran,klu digunakn dgn cara yg betul,pasti akan mmbrikn hasil yg +ve...

tidak perlu memaki hamun atau mncarut dlm menyuarakn pndpt(klu boleh jgn sesekali),hnya permainan akal dan methaphor pena saja sudah cukup utk mbuatkn tulisan itu mnjadi pedang yg tajam :)

MaMa Reysaid...

tekezut ba tajuk ni El Hardy..hehe..
kalau komen di blog sy memang nda tereply..tapi sy cuba jg p balas kunjungan di blog yg dtg komen blog sy..
Maafla kalau nda terbalas ya..

bukan tembak ba tu terus terang..lagi bagus kan..:)

cik kaki ketawesaid...

bro anda memang memahamilah..wakakaa... tp bro kira ok lah kalau blogger mcm kita ni memahami mereka2 yg poyoan begitu...tp kan kekadang kesian juga tgok mereka...tulah byk sgt komen smpai tak ter'reply" then ada plak readers yg marah sebab blogger tuh xkunjung balik...tp kita bukan boleh paksa org dtang blog kitakan bro...pening macam2 ragam org skrang ni

El Hardysaid...

@MaMa Rey uit MaMa Rey siou ki..tu tajuk sengaja seja baitu taru bgtu hehe...ni topik sbnrnya ditujukn kpd yg pemos2 tu seja,spy durg sedar yg durg tidak akan capai tahap durg skrg tanpa sokongan dr blogger2 mcm kita ni...tp klu durg inda mo dgr, apa buli buat...tiada pksaan..cuma kna trima la hakikat yg durg akan kehilangan reader n comentator berkualiti sedikit demi sedikit..

sbb klu bg sy, komen beratus2 tu nda penting sgt.yg penting apa yg dikomen tu, berkualiti atau tidak....

klu pengomen berkualiti tu yg hilang, bukankah itu sesuatu yg merugikan?

(^__^)

El Hardysaid...

@cik kaki ketawe hehehe..sbnrnya klu bg bro, x pksa pn org nk reply ke tak komen kita..apa lg klu dah nmpk komen dlm satu2 post tu dah cecah beratus2...

kita pn faham dgn mslh gtu, takkn nk reply satu2 bg smua puas hati kn?cuma sikap ignorance dan poyo bila dah fofuler, tu yg kita x suka..kn kn....

bila dah terkenal n popular, kna lah fikirkn sesuatu spy reader dia x rasa di'poyo'kan...caranya?tu dia kena fikirkn sendiri...

itu crita yg dah fofuler,klu yg bru2 nk jadi fofuler tp dah buat perangai poyo tu cmana plak?tak dapek den nak nolong eh....

ini semua poyoooo...
hehe
(^__^)

kopi pastasaid...

kahkahkah luahan emosi jer ni :P itulah, masing2 ada stail sendiri. mcm aku, kadang2 org komen tapi aku pon taktau mcm mana nk reply =.=' sbb komen tu ringkas atau mmg mcm2 la..

El Hardysaid...

emo tu tak jg bro...sikit la..hehe.ya la, masing2 ada cara n pdpt tersendiri.tp klu cara tu annoying n poyo,mmg tak jauhlah perginya.smada blog tu kena tgl,atau kena pulau terus...

lain padang lain belalang.klu belalang buat poyo, sembur je ngan ridsect...

(^__^)

Mohd Selim Zainalsaid...

Assalammualikum...Tekok Beriuh,

Bukan main mare lagi nie...marah tu api syaitan tau...heheh. Sangka baik, mungkin x sempat nak balas kot...heheh..

Xper , insaallah blogger mselim3 sentiasa support tekok beriuh....k

mselim3

pls:Amal dasar bebaik2 sesama blogger x nak gaduh2 k....

El Hardysaid...

Waalaikumsalam Tn @Mohd Selim zainal,

hehe..tak marah sebenarnya,cuma ada sikit rasa geram dgn sikap 'poyoness' segelintir blogger...tu je...

tp ya la, perangai manusia ni ada bermacam2.rmbut ja sma hitam, hati lain2..cara yg betul pd kita x semestinya betul pd org lain..bgitu jg lah sblknya..tak gitu?

p/s: takda gaduh dgn sesapa pn,dn tulisan ni pn x ditujukn kpd sesapa..open topik..targetnya senang je,siapa mkn cili dia rasa pedas...hehehe.anyway thaks for ur support.

As-Salam

AiSyA LiEzAsaid...

x terasa... :D hehe.. tapi sy un x rep.. bukan x baca.. >.< kalau komen tu dorang tya, saya jwb r.. tapi sy akn p blog dorang baca entri dorang pastu komen laa.. --' :) hee~~ahhahah xD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!