Wednesday, January 25, 2012

Ber'Wang' Vs Mata Duitan

Huaah!!Lama x update..Salam blogger.Komitmen dan keterbatasan masa telah melimitkan kelibat gua di dunia maya.Sesungguhnya jari jemari ini tersangatlah gatal untuk menghunus semula 'pedang pena' yang ditinggalkan..Dan hari ini gua nak asah balik pedang, kot-kot ada makhluk yang masih boleh 'mati terbunuh' di mata pedang gua...hehe..


Sebelum apa-apa, gua ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat tahun baru cina, gong xi fa chai kepada semua sahabat cina dan rakyat Malaysia yang meraikannya.Tokey-tokey sekalian, where is my angpow?Lu olang sula manyak kaya, hulur wa satu dua keping itu ong tala lugi punya maa...Tahun naga mesti manyak ong punya....hehe..

Baiklah.Bercakap pasal duit, siapa yang tak mahu duit..betul tak?Tidak ada manusia yang hidup diatas muka bumi ini yang akan menolak bila dihulurkan kertas yang dinamakan duit..Salah satu ciptaan menusia yang paling agung sebenarnya.Disebabkan duit, orang jadi senang lenang.Disebabkan duit, keluarga boleh bercerai berai.Disebabkan duit, dunia boleh kacau bilau.Pendek kata, kalau lu ada duit, apa pun lu boleh buat..*Gua tak kira lu ayahanda ka lu abang long ka, gua ada duit ini KL gua punya*..hohoho...merapu la kau...


Cara untuk mendapatkan duit ada banyak, cara halal cara haram.Kerja halal, InsyaAllah rezeki diberkati Allah.Kerja haram, sendiri mau ingat.Dan dalam banyak-banyak cara manusia untuk menghalalkan duit yang haram, gua paling bebulu dengan cara yang satu ni.RASUAH.Cara yang sangat jijik, yang menjadi tabiat dan cara hidup ramai golongan berpangkat dan peringkat atasan dalam menekan golongan bawahan yang ingin mencari rezeki secara halal.Disebabkan perangai golongan sebeginilah yang mewujudkan jurang perbezaan yang semakin jelas diantara orang miskin dan kaya.Tidak kira halal haram, yang penting money first, then u get the job.No undertable, no deal.Kepada golongan bawahan, yang sebenarnya boleh dan layak untuk mencari rezeki di situ dinafikan hak.Kenapa?Sebab takda duit nak sumbat penguasa-penguasa rakus.Duit yang ada pun cukup-cukup makan, macamana nak bagi orang lagi?Maka akan bertambah kayalah si polan bin si polan yang ber'wang' kerana boleh menyumbat kantung perut para penguasa yang bermata ringgitan untuk mendapat apa yang mereka inginkan..Orang bawahan?Nganga sajalah...Mau buat macamana, no money no talk..

Pergilah kemana-mana tempat sekalipun yang mempunyai 'penguasa' yang perlu dilalui untuk 'meluluskan' sesuatu, perkara sebegini pasti akan berlaku..Gerenti wa cakap lu, confirm 200%.Gua sebenarnya sangat geram dan bengang dengan sikap para penguasa seperti ini, sehinggakan kadangkala gua terfikir untuk mengebom pejabat-pejabat para mangkuk hayun ini dengan C4 ataupun grenade, habis cerita..Memang menyakitkan hati!Tapi memandangkan gua masih lagi boleh bersabar, dan bom pun bukannya sesuatu yang boleh beli dikedai runcit seperti membeli tepung sekilo dua ringgit, maka gua pun memendamkan saja hasrat murni gua...Apa boleh buat, sabar sajalah...Hanya itu yang dapat dilakukan...Huhu...

Kadangkala terdetik juga dihati gua untuk melaporkan perangai sial para mangkuk hayun ini ke pihak berwajib seperti SPRM, tapi....tapi....Hmm...Bukan tidak percaya dengan kemampuan pihak berwajib dalam menangani isu yamg melibatkan bidang tugas mereka, cuma kurang yakin..Entahlah, cuma masa yang dapat memberi jawapan.Kredibiliti dan kemampuan mereka yang sering dicanang di media arus perdana belum dapat meyakinkan gua lagi.Sekali lagi ingin gua tegaskan, bukan tidak percaya, tapi kurang yakin.Dan jika ada diantara orang-orang mereka yang terbaca tulisan ini, well..You know what i mean...Macamana nak improve your service dan meningkatkan kredibiliti, lu sendiri tau la macamana mau buat..Wa tak payah cakap banyak sendiri mau ingatla...Itupun kalau masih mau ini olang-olang susah sokong sama lu olang...Remember, PRU13 is just around the corner..Ingat....

Ok la, rasanya thats all for now.Kepada yang terasa, apa boleh buat.Gua sekarang dah malas nak tapis-tapis gua punya cakap.Kalau terasa padan muka, dan ambillah iktibar (itupun kalau mau mengambil iktibar, kalau x lantak lu la..Dosa masing-masing tanggung...).Dan pesanan terakhir untuk para mangkuk hayun yang masih tegar menyusahkan orang-orang yang sudah sedia susah : pangkat dan kedudukan yang lu miliki bukan sesuatu yang kekal.Orang-orang susah dibawah ini yang memberikan lu apa yang lu ada sekarang.Dan orang-orang susah inilah juga yang bakal menyentap keselesaan yang lu miliki sekarang..Teruskanlah bermimpi dikerusi empuk, insyaAllah kertas undi bakal merubah takdir lu.....As-Salam...


P/S : Dah daftar mengundi?Jangan abaikan tangunggjawab anda sebagai warganegara Malaysia..Power to the people! 
(^___^)V

2comments:

Karbon Kopiesaid...

belum daftar lagi. xtau nk undi sape. sbb semua pun mcm tak betul je. dunia skang ni dah xboleh beza sape yg betul sape yg salah dah.

Mr. Hardysaid...

Karbon Kopie apsal x daftar lg..rugi wo x jlnkn kewajipan utk pilih kerajaan..tp mmg btl, dunia skrg ni mmg susah nk bezakan mna btul mna salah..kuasa n duit buat manusia jd buta..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!