Monday, February 20, 2012

Persamaan Antara Corporate & Keparat


Dua terma yang hampir sama bunyi, tapi berbeza maksud.Namun pada hakikatnya, dua-dua pun sama ja 2x5.Golongan corporate = golongan elit yang berkedudukan tinggi dalam hierarki kekayaan dunia.Manakala golongan keparat pula?Kebanyakannya terdiri daripada golongan corporate.Golongan makan duit rakyat, perah titik peluh orang lain untuk memenuhkan kantung sendiri.Siapa setuju angkat jari?Senang cerita tekan 'like' aja la kan....

Pakaian branded, makan restoran 5 star, main golf, kereta mewah etc adalah life style golongan corporate.Golongan keparat pula?Pun sama jugak, takda beza.Untouchable, tidak boleh dikritik, sikap double standard, talam 14 muka dan bermacam-macam lagi adalah kriteria yang melengkapkan ciri-ciri seorang manusia untuk bergelar orang corporate , yang sebenarnya lebih senang untuk disebut sebagai keparat..Setuju lagi?bagusss.....Kamurang memang best....

Kenapa gua tetiba mencarut tentang hal ni?Sebab menyampah?Memang betul.Selalu sangat terjumpa dengan orang-orang keparat ni menyebabkab medula oblongata gua sering tidak stabil.Salah satu golongan yang sering gua nak tembak dengan senapang gajah.Hey bro, gua tak kisah la banyak manapun harta lu ada, tinggi manapun pangkat yang lu pegang, tu semua Allah pinjamkan saja untuk lu, bila-bila masa ja Dia boleh ambik balik...Ingat boleh bawak masuk kubur ka semua tu?Lagi-lagi kalau cara lu dapatkan semua tu dengan cara  taik, jawab la nanti dalam kamar 7 kaki dalam tu...

Bugatti Veyron.Harga sebijik?1.7 Million USD.Perrgghh gua cakap lu...
Siapa orang Malaysia yang ada kereta ni?Tanya encik Google (^__^)
Untuk sesuatu yang lebih hebat daripada Bugatti Veyron, tekan sini


Gua tak ambik port sangat dengan kekayaan dan pangkat ni, serius.Namun kalau diberikan peluang dan rezeki untuk pergi ke arah itu, kenapa tidak dicuba..Tak gitu?Tapi rasanya gua tak perlukan semua itu.I just want to live as an ordinary men, living in an ordinary world.That's it.Simple..Tak payah pening kepala pikir pasal kereta Bugatti Veyron yang road taxnya 24k setahun kena calar atau kena rompak, tak payah pikir macamana nak larikan diri dari LHDN yang sentiasa kejar orang-orang keparat yang tak mau bayar income tax, dan tak payah pening kepala cari proksi untuk letak nama orang lain atas rumah mahligai berjuta ringgit semata-mata nak lari dari SPRM.Bersyukurlah dengan apa yang ada..


Off topic pula.Baiklah, back to the topic.Gua sebenarnya hairan dan pelik, apasal golongan elit dan corporate ni perangai banyak yang macam taik ha?Memang bukan semua, ada jugak yang baik sebenarnya tapi kebanyakannya memang memiliki perangai keparat.Berjalan hidung tinggi, cakap tinggi melangit.Kalau tak berlagak memang tak sah.Eksen mengalahkan mangkuk tingkat.Engkau pergi la berkawan dengan spesies macam kau juga k, gua tak pakai dan tak minat untuk join dan ikut cara taik lu.Gua tak heran dengan status dan duit yang lu ada.Gua lagi selesa dengan kedai mamak daripada restoran 5 bintang lu.Pigi mampos.Go to hell & burn yourself.Chaiss haik ptuih.Hambik kau Min Siam mencarut..

Tu ja lah.Sakit hati dan menyampah ni kalau nak diceritakan berminggu-minggu pun takkan habis.Pendek kata, sabar saja la labu..Lumrah dunia memang begitu.Manusia tiada yang sempurna.Dan ketidaksempurnaan itulah yang mencorakkan dunia sebenarnya.Salam...




Photo Credit : Google Images

7comments:

Meitzeusaid...

Hello Sabahan!

mt
Meitzeu @ Blog

Meitzeu @ Facebook

Meitzeu @ Twitter

biQa Hatminsaid...

wah marah betul minsiam ni...lek bro.... untuk golongan macam tu kalau nak dikata pun tak dapat apa..sekdara melepaskan geram di hati jer...hehehe silap2 haribulan mau kaki dibibir jugak tu kang.hahaha


pa: eh jgn tukar pink...segan kak yong nak masuk kalau blog minsiam jadi pink.haha

Mr. Hardysaid...

@Meitzeu thanks for visiting!

@biQa Hatmin memang..memang klu ikutkn ati rasa nk bagi kaki dibibir jg..tp memandangkan min siam dah taubat, xpala lantak dia la...hehe...

ok apa kaler pink kak yong,biar gangster yg penting dlm ati ada taman..gangster tertib la katakan..hahaha ;)

RealNSsaid...

golongan2 ni tak boleh nak cakap ape la . berlagak dengan harta yang tak seberapa :D

Mr. Hardysaid...

@RealNS wani nama baru la..hehe...btul tu, berlagak ja lebih..ingat harta tu bleh bawak masuk kubur ka....

Prince of Noobsaid...

bulih bah kalau kau

Mr. Hardy a.k.a Min Siamsaid...

@Prince of Noob o boh..iyoku baiti....hehe ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!