Monday, January 21, 2013

Malaysian Extremist


Salam.

Menjelang Pilihan Raya Umum 13 yang semakin hampir, pelbagai isu sensitif mula timbul.Dari sekecik-kecik kuman hinggalah sebesar-besar gajah, semuanya habis dikorek keluar untuk digunakan sebagai senjata.Aku sebenarnya malas dan nda suka mau mengulas pasal politik ni, tapi apa yang berlaku mutakhir ini membuatkan aku terpanggil untuk menyuarakan pendapat aku sendiri...

Dari isu penggunaan kalimah 'ALLAH' di dalam bible berbahasa Melayu, penghinaan 'tidak sengaja' yang dilakukan oleh Patrick Teoh, sehinggalah kenyataan Presiden kumpulan pendesak melayu PERKASA yang mahu membakar bible berbahasa melayu, point besarnya adalah satu, AGAMA.Sesuatu yang amat 'extreme' sensitif dan boleh mencetuskan huru hara sekelip mata jika tidak ditangani dengan bijak oleh pihak berkuasa.


Sebagai orang Islam, aku memang marah dengan apa yang telah diperkatakan oleh Patrick Teoh.Nda Payah la aku nyatakan apa, rasanya semua orang pun sudah tahu apa yang telah dikatakan oleh si haprak m****r f****r itu.Walaupun marah, kita harus bersabar dengan kerana bertindakbalas tanpa menggunakan akal hanya akan menambahkan lagi pandangan serong mereka-mereka yang tidak faham dengan Islam, disamping pastinya akan digunakan sebagai senjata oleh golongan opportunist 'mereka' untuk memerangi Islam.Aku bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh Afdlin Shauki dalam menangani situasi ini.Katanya :

"Ini masa bagi kita untuk bagi orang kenal betapa tingginya keperibadian orang islam menghadapi sesuatu insiden dengan waras, bukan react, tapi berfikir kemudian act dan action yg kita ambil mesti menunjukkan akhlak kita sebagai seorang Muslimin yg penuh dgn tertib, pengampunan dan kasih sayang sepertimana diajar oleh junjungan kita Rasullulah SAW.Kita tegur beliau dan beri beliau penerangan tentang agama kita... Saya tahu ramai tengah marah tentangg posting patrick, jadi tujuan status saya sebelum ini tadi adalah untuk meminta agar sebagai umat islam kita di Malaysia sama-sama bersabar." 

"Kepada semua yg sedang marah dan sampai keluar death threat tu please take time and beristighfar. Did you know that during Rasullulah SAW punya time ada org yg membaling najis dan sampah kepada beliau and beliau never reacted with aggression, sebaliknya beliau showed compassion, kesian, dan mendoakan hidayah utk diorang yg membuat perkara tersebut. Dia adalah sebaik-baik ciptaan tuhan dan kita sepatutnya menjadikan beliau contoh hidup kita. Come on bros, words, kartun, videos cannot hurt our religion. It is our ego that is hurt.We react according to our ego, and that is not what is taught in Islam and the Quran."

Cara yang sebaik-baiknya.Tahniah aku ucapkan kepada Afdlin kerana menggunakan pengaruhnya sebagai selebriti dan role model kepada anak-anak muda untuk sedikit-sebanyak meredakan isu panas ini.Cuma apa yang aku kesalkan, ini bukan pertama kali perkara sebegini berlaku.Sebelum ini, Namewee juga pernah melakukan sesuatu seperti ini.Adakah umat Islam terlalu berlembut, ataupun mereka yang naik kepala?Adakah semudah itu orang boleh menghina Islam, dan kemudiannya meminta maaf seolah-olah apa yang dilakukan itu cuma perkara kecil sahaja?!

Sesuatu tindakan yang tegas dan drastik sepatutnya dilakukan oleh pihak yang berkenaan seperti Kementerian Dalam Negeri dalam menangani isu sebegini agar ianya tidak berulang.Namun apa yang  berlaku?Nothing.Ianya tetap berulang, dan lagi, dan lagi.Inilah yang terjadi bila kebebasan bersuara itu disalahguna.Demokrasi katanya.Demokrasi kepala hangguk kau.Sekali lagi, saranan agar sesuatu yang tegas dilakukan oleh pihak berwajib supaya mereka yang melakukan insiden berkaitan isu sensitif atas dasar kebebasan bersuara ini tidak akan terlepas begitu sahaja tanpa hukuman.


Baiklah.Berpindah kepada kenyataan Ibrahim Ali yang meminta orang Islam supaya membakar 'bible' berbahasa melayu.Katanya, “This is the way to show our anger against disrespect to our sensitivity,” 

PERMATANG PAUH : Perkasa president Ibrahim Ali has called on Muslims to seize and burn copies of Bibles which contain the term “Allah” or other Arabic religious words.
Stressing that he was not instigating communal tension, the Pasir Mas MP insisted that it was the only way to stop non-Muslims from stirring the sensitivities and sentiments of the majority of population in the country.
He said certain non-Muslim groups were out to provoke the Muslims by using the term “Allah” or any other Arabic religious words in the Bible.
Under the Non-Islamic Religion (Control on Expansion Among Muslims) Act 1988, he said non-Muslims are prohibited from using several Arabic religious terms, including Allah, in their prayers or scriptures.
“Muslims must unite to protect their religion. They must seize those Bibles, including the Malay editions, which contained the term Allah and other Arabic religious terms, and burn them. - freemalaysiatoday.com

Kepada Ibrahim Ali, jika anda terbaca tulisan ini, satu saja soalan aku : boleh tak bagitahu mana satu ayat dalam Al-Quran yang menyuruh orang Islam untuk bertindak membakar kitab kepercayaan agama lain untuk mempertahankan agama Islam?Ada?Kalau ada TOLONG BAGITAHU AYAT YANG MANA SATU.

Matlamat tidak pernah menghalalkan cara.Aku amat bengang bilamana pemimpin-pemimpin seperti ini mula menggunakan sensitiviti agama untuk meraih sokongan kepada puak mereka.Sial la.Tidak kiralah dari kem kerajaan mahupun pembangkang.Kedua-duanya sama, sanggup menggunakan apa saja demi untuk meraih sokongan politik.That's why aku tidak pernah bersetuju bila Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dimansuhkan.Sepatutnya ISA tidak dimansuhkan, tetapi dirombak / ditambahbaik supaya dapat digunakan untuk menangani isu-isu seperti ini.Golongan-golongan extremist seperti mereka ini sepatutnya dihumban kedalam pusat tahanan kerana cuba untuk mencetuskan ketidakstabilan dengan bermain sensitiviti agama.

Bagi aku, polemik isu kalimah 'ALLAH' ini cuma berlaku di Malaya sahaja, tidak di Sabah dan Sarawak.Walaupun umat Islam disini juga terasa bahang dan marah dengan polemik yang dimainkan oleh orang-orang di Malaya, namun rasa hormat dan rasional itu tetap masih utuh dikalangan kita disini.Aku tidak ingin mengulas lanjut tentang bagaimana pandangan aku mengenai penggunaan kalimah 'ALLAH' dalam bible, bersetuju atau tidak itu pendapat aku dan biar ALLAH S.W.T YANG SATU sahaja yang tahu apa yang ada di dalam hati aku.Cuma apa yang aku boleh cakap, selama berpuluh tahun hidup di Sabah tidak pernah ada kekacauan ataupun kecelaruan berkenaan penggunaan kalimah 'ALLAH' walaupun ianya telah berdekad digunakan di dalam bible disini.

Apa yang diperkatakan oleh Ibrahim Ali itu tidak mewakili suara umat Islam, dan rasanya majoriti umat Islam juga tidak bersetuju dengan provokasi yang telah dilakukannya itu.Namun demikian jangan sesekali menjustifikasikan kelembutan dan ketoleransian umat Islam ini sebagai kelemahan yang boleh diambil kesempatan.Ingat, sabar manusia itu ada batasnya.Diharap semua pihak tidak kira orang Islam mahupun bukan Islam dapat menggunakan rasional akal dalam manghalusi & menangani isu ini.Aku ada ramai kawan non-muslim, dan aku harap kamurang faham apa yang aku cuba sampaikan ini...

Manusia-manusia yang memiliki idealist extremist sebegini sepatutnya dikenakan hukuman untuk memberi pengajaran kepada orang lain agar tidak menuruti tindak tanduk mereka.Namun apakah tindakan yang telah diambil?Are they looking for another 13 May?Tepuk dada tanya 'Mason'!

Akhir sekali, bagi aku sebahagian daripada isu-isu mutakhir ini adalah sandiwara politik menjelang PRU13 yang bila-bila masa saja akan menjelang tiba.Pihak-pihak yang berkepentingan ini mula mengeluarkan 'senjata-senjata' yang akan digunakan untuk memenangi peperangan yang bakal tiba itu.Lim Guan Eng, Ibrahim Ali, Karpal Singh, Hadi Awang, Musa Aman, Anwar Ibrahim, atau Najib Razak???

Rasanya kalau beginilah caranya, maybe i'm looking for the alternate option..THE THIRD FORCE, kalau adala.Kalau tiada, undi rosak...ataupun tido!







Rujukan : Afdlin Shauki FB, freemalaysiatoday.com & Google Images


2comments:

Carlos Santiagosaid...

hemmmm...dia pn dh mintak maaf..maafkan jerla...

El Hardysaid...

gua xda masalah utk memaafkn bro..gua cuma tuntut tindakan yg sepatutnya dr pihak berwajib spy prkara mcm ni x berulang..ini tidak, buat buat buat, minta maaf..pastu hilang mcm tu ja..apakejadah?KDN perlu ambi tindakan tegas.perkara bgni bkn bleh buat main2,silap2 boleh tercetus perang agama kat malaysia gara2 mulut2 mcm diorg ni....hmmm....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!