Tuesday, September 27, 2011

Tekok Beriuh Tu Hapa???

One of my reader asking me,"Tekok Beriuh tu hapa?".Soalan yang bagus.Dan untuk menjawab soalan itu, beberapa visual diperlukan untuk menerangkan maksud 'Tekok Beriuh' secara tepat dan mendalam (^__^).
Antaranya...



Dapat pembayang?Masih belum jelas??




Arrggh apsal nda pandai faham-faham ni...ni yang buat temperature baran gua naik 3000 darjah celcius ni....
Hehe, gurau aja la.Get the point now?Ok, let me explain, in details....

'Tekok Beriuh" adalah perkataan yang berasal daripada bahasa Bajau Tempatan Sabah yang membawa maksud "Kepala Angin" dalam bahasa Melayu & Headwind dalam bahasa Inggeris.Dalam pada masa yang sama, perkataan 'Tekok Beriuh" ni sebenarnya membawa interpretasi "Panas Baran" jika di lihat dari konteks sebenar pengertiannya..

Boleh dikatakan title blog ini sebenarnya berkaitan dengan perwatakan peribadi sang penulis (aku la tu).Namun begitu takda la pla gua nak membaran tak tentu tempat.Other times gua just ordinary man...My rules just simple,"Lu cilok wa, wa cilok lu.."baik punya cillookk...Filem Afdlin Shauki memang kuat mempengaruhi ku.What is you talking-talking about a, merapu lagi haha...

Jelas?Nah dah jadi kamus dewan pula gua hari ni haha.Tapi takpa, sharing is caring...Jika ada yang masih kurang jelas, sila hubungi dewan bahasa dan pustaka untuk maklumat lanjut hehehe..

Baiklah murid-murid, demikianlah pembelajaran kita untuk hari ni.Perkataan kita untuk hari ini adalah 
"Tekok Beriuh"
(^___^)V






Photo Credit : Google Image & duniakuabstrak.blogspot.com

6comments:

hardy_hunt2said...

makaseh...(^___^)V

amoiMiyaSyasaid...

ouhh , tu ke maksdunye ? baru tau. heheh

aidanellesaid...

Interesting...

Mr. Hardysaid...

(^___^)

agak masalahsaid...

ingatkan tekok beriuh tu sakit tekak berkahak tuih hehe

Mr. Hardysaid...

agak masalah jauh sangat menyimpang tu bro hehe ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!