Thursday, August 11, 2011

Boring punya pasal...

Pada suatu hari, tengah gua melilau x tentu arah dalam dunia tenet ni, tetiba gua terkelepet dengan satu story yang best untuk pencernaan fikiran..terutama untuk orang2 yang masih single mingle macam gua..mrgreen

Gua ni sebenarnya rock kapak, tapi sekapak2 gua, gua pun manusia biasa jugak ada hati dan perasaan hahaha (ayat basi).Dalam hati ada taman bunga-bungaan.Anyway,thanks a lot kepada hamba Allah yang sudi berkongsi story yang gua share kan disini...ok la, gua pun x mau cakap banyak, nak tau lebih lanjut, just read it."Kisah Plato & gurunya".....

"Suatu ketika plato terlibat pembicaraan dengan gurunya...
Plato mempertanyakan makna cinta dan gurunya pun menjawab: "masuklah ke dalam hutan, pilih dan ambillah satu batang ranting yang menurutmu paling baik, tetapi engkau haruslah berjalan ke depan dan jangan kembali ke belakang. Pada saat kau sudah memutuskan pilihanmu, keluarlah dari hutan dengan ranting tersebut".
Maka masuklah Plato ke dalam hutan dan keluarlah Plato tanpa membawa sebatang rantingpun. Gurunya bertanya,maka jawab Plato:
"Saya sebenarnya sudah menemukan ranting yg bagus, tetapi saya berpikir barangkali didepan saya ada ranting yang lebih baik. Tetapi setelah saya berjalan ke depan ternyata ranting yg sudah saya tinggalkan tadilah yg terbaik. Maka saya keluar hutan tanpa membawa apa-apa."
Guru itupun berkata:"itulah cinta" Lalu Plato pun bertanya apa makna perkahwinan
Guru pun menjawab:"Sama seperti ranting tadi, namun kali ini engkau haruslah membawa satu pohon yang kau pikir paling baik dan bawalah keluar dari hutan."

Maka masuklah Plato ke dalam hutan & keluarlah Plato dengan membawa pohon yg tidak terlalu tinggi juga tidak terlalu indah.Gurunya pun bertanya, maka jawab Plato: "Saya dapati pohon yang indah daunnya, besar batangnya...tetapi saya tak dapat memotongnya dan pastilah saya tak mampu membawanya keluar dari dalam hutan...akhirnya saya tinggalkan. Kemudian saya temukan pohon yang tidak terlalu buruk, tidak terlalu tinggi dan saya pikir mampu membawanya kerana mungkin saya tidak akan menemukan pohon seperti ini didepan sana. Akhirnya saya pilih pohon ini kerana saya yakin bisa merawatnya & menjadikannya indah."

Lalu sang guru berkata:"Itulah makna perkahwinan." Begitu banyak pilihan di depan kita seperti pohon-pohon beserta rantingnya didalam hutan, tapi kita mesti menentukan satu pilihan dan bila terlalu memilih...tidak satupun akan kita dapati, kerana kesempatan itu hanya sekali & kita harus terus maju sperti waktu yg bergulir ke depan yg tidak pernah
tersimpan pada hari kelmarin & bersemayam pada masa lalu kita."

Get the point?Semoga memberi inspirasi kepada yang membaca.Salam 11 ramadahan...


0comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!