Monday, January 10, 2011

Anugerah Juara Lagu (AJL) 25 Review - Upset, Gimmick, Freemason???


THE BIGGEST UPSET TEBABO OF THE AWAL YEAR, ANA RAFFALI!!! Sapa ni,penyanyi,komposer,ahli mujik??(memang semua pun dia hehe).Memang upset gila kari babas..Faizal Tahir?Tertelan banyak air kali masa buat gimmick, tu la main lagi magik2 hahaha.Yuna?Telebih kontrol ayu kot..(anyway I love you yuna, you memang cun hehehe)A.P.I?Habis terbakar, tu la terlampau kuat main API kan hangus...Tapi memang, memang, memang, MEMANG jauh tersasar dari lapang sasar...My sasaran is very the jauh kesesatan ;).Namun keputusan seperti yang telah diketahui, Faizal Tahir - Hanyut (Persembahan Terbaik), Hafiz - Noktah Cinta (Ajai/Syeikh Qalam : Vokal Terbaik & tempat ke-3 ), Meet Uncle Hussein & Black - Drama King (Taja/Tun Teja : Tempat Ke2 ) & ANA RAFFALI - Tolong Ingatkan Aku, JUARA!!!Congrats kepada barisan juri (Acis, Azmeer, Andy Flop Poppy, Habsah Hassan, Amy Search & Sifu M. Nasir selaku ketua juri) di atas keputusan PALING KONTROVERSI (???) dalam sejarah Anugerah Juara Lagu.

My sasaran yang jauh kesesatan?Of course I have my own favourite..Selepas habis semua 14 persembahan, this is MY PREDICTION :
 Persembahan Terbaik - A.P.I (Pelita) / Hafiz (Noktah Cinta) / Faizal Tahir (Hanyut)
Vokal Terbaik - Siti Nurhaliza...(Eh, lupa la,dia x tanding pula hehe) Faizal Tahir - Hanyut /
Black (Sofea Jane)
No. 3 -A.P.I (Pelita) / Adira (Ku Ada Kamu)
No. 2 - Yuna (Cinta Sempurna) / Black (Sofea Jane)
Juara - Faizal Tahir (Hanyut) / Yuna (Cinta Sempurna)
(Dalam banyak2 satu saja yang kena huhu)
And the winner is.....ANA RAFFALI - TOLONG INGATKAN AKU.Confirm besok saham kau naik menggunung cik Ana..

'Tolong Ingatkan Aku' - Congrats Ana Raffali, but for me is not good enough....
Apapun dah rezeki engkau, lagipun kau ni kiut juga kan kan ;)

Sempurnanya cintamu...tulusnya hatimu, jujurnya niatmu, tingginya kesabaranmu...
sabar ja la laling...next year cuba lagi k huhu ;(

Anda puas hati?Clap chest, ask appetite...(tepuk dada, tanya selera hahaha).Sudah pasti ramai pengkritik2 yang berbayar dan f.o.c sedang menyiapkan carutan masing-masing untuk mengetuk semula paku2 di rumah AJL25 yang sudah siap.Apapun kritikan anda, keputusan juri adalah muktamad.Walaupun aku sendiri confuse, entah atas kriteria apa mereka memilih si Ana Raffali sebagai juara kali ini, namun keputusan ini
membuktikan ; bahawasanya populariti bukan kayu pengukur untuk menentukan kemenangan seseorang penyanyi itu.Kekuatan lagu, melodi & lirik merupakan faktor penting selain faktor vokal & kemampuan si penyanyi itu sendiri.Harus diingat, ini Anugerah Juara LAGU, bukan juara NYANYIAN...Baiklah.

Vokal terbaik & tempat ketiga.Tapi aku tak minatlah engkau...
apapun tahniah juga lah sebab menang...hmm...

Gimmick, showmanship & vokal yang hebat, tapi entah dimana silapnya
kempunan lagi.Tu la, main lagi magik2 kan da tertelan air...sabo ja la pejal....



Pengacara seperti biasa sentiasa memberikan yang terbaik.Gandingan Ally Iskandar, Faizal Ismail & Cheryl Samad memang telah begitu serasi bersama dengan AJL untuk kesekian kalinya.(Tapi tahun depan bagilah muka baru,Afdlin Shauki ka Zizan raja Lawak ka baru ada gila banyak haha).Namun kredit harus diberikan kepada ketiga2 pengacara ini kerana berjaya menghidupkan suasana (dalam tv nampak hidup ler, dalam stadium orang yang ada kat sana ja yang tahu hidup tak hidup, kan).



Persembahan pembukaan oleh bekas pemenang2 AJL yang lepas boleh dikatakan berjaya juga terutama lagu yang dinyanyikan oleh M. Nasir.Francisca Peter(sekadar di pinggiran), Nash (pada syurga di wajah mu) & Sifu M. Nasir(tanya sama itu hud-hud & ghazal untuk Rabiah).Untuk persembahan sebelum penutupan pula, sudah semestinya Dato' Siti Nurhaliza yang memenanginya walaupun di apit bersama 2 orang lagi penyanyi hebat dolu-dolu, Ziana Zain & Dato' Sharifah Aini.

Gimmick
Full of gimmick,macam sarkas pun ada ;-).Itu yang boleh disimpulkan menggunakan simpulan buku sila.Hafiz dengan gimik letupannya, Ana Raffali masuk dalam sangkar, A.P.I dengan tembakan laser 'pembunuhan' mereka, dan kemuncak semua gimmick bila Faizal Tahir buat magik masuk dalam tangki air siap basah2 naik pegang mic..(nasib x kena karan)

Superb performance!walaupun x menang apa2 tapi gua tetap enjoy your performance!
Mr. Loque-can't wait for you song with Atilia "Kekanda Adinda" next year!!

Dapat no.2, ok la tu bro..lagu pun ok, gua layan.Walaupun takda
gimmick,tapi lagu yang kuat.congrats!

Unsur Freemason
Acah aja tu, gimmick hahahaha...Tapi rasanya macam ada la, masa persembahan Stacy.Entahlah, aku masih tak dapat pastikan lagi sebab tak dapat mau load video ulangan AJL dekat web tv3, line aku sedang disampuk oleh siput gondang emas dan sedang bergerak pada kelajuan yang saaaaangaat, slow.Masa Stacy buat persembahan kalau tak silap, dalam footage di skrin atas pentas tu ada terpapar imej "checkered floor",rasanya lah.Kepada yang tak tahu apa itu "checkered floor" dan kaitannya dengan Freemason, sila google ;).Nanti aku update lagi lah pasal ni, kalau da dapat tengok and snap part waktu Stacy perform lagu 'Jahat'.(but if i'm tersilap, maafkan hamba ok)
Ok da la tu, mangantuk gila suda sia ni...Let's go off to the dreamland.'Tolong ingatkan aku, lalalala'..Congrats Ana Raffali.Sebelum tu iklan sekejap, CHELSEA menang 7-0 lawan Ipswich hahaha the best iklan of the awal year ;-).Chow.

2comments:

hamzah iansaid...

semua benda nak kaitkan freemason.. ayoo

Hardy El-Diablosaid...

saja bro...kasi gempak sket haha....klu takda crita mason2 ni x best acara,biar kasi havoc sket.lgpun bnda ni memang ada di mana2 skrg ni,trpulang ngan kita smada mau nmpak @ tutup mata...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!