Thursday, May 30, 2013

Mark Zuckerberg & Illuminati


Siapa yang tak kenal Mark Zuckerberg, maka aku gelarkan dia sebagai penipu yang paling tak pandai menipu sepanjang zaman.Founder kepada laman sosial Facebook yang membuatkan ramai orang tercongok depan screen tak kira masa, dia merupakan antara billion-air termuda dunia ketika ini.Billionair walaupun tak habis sekolah.Bertuah punya budak.

Mungkin ada yang dah tahu pasal benda ni, ada yang tak.Sebab tu aku nak bukak cerita ni.Supaya bebudak yang suka tercongok memanjang depan screen, tak kira la laptop purba mahupun gadget canggih terkini, sedar yang mereka (dan kita semua) sebenarnya berada dalam satu keadaan dunia 'unconscious'/ separa sedar semasa melayari facebook.Mind control.Minda kita dikawal secara halus sebaik sahaja kita mula login ke dalam akaun facebook kita.Masa seolah-olah akan bergerak secara tepu semasa kita menghadap dinding facebook, sedar tak sedar dah berjam masa terbuang.Am I right?


Aku nak tanya sikit, selama anda tercongok main pesbuk, pernahkah anda nampak logo ni?Tak pernahkan?Untuk pengetahuan yang tidak mengetahui, lambang ini terdapat pada bahagian dalam jaket yang dipakai oleh Zuckerberg.Mungkin ada yang cakap, "ala setakat lambang tu biasa la.Semua orangpun boleh buat lambang.Takda apa pun pada lambang tu.Biasa ja PON".

Ok, sekarang aku mau tanya, kalau logo ni sekadar logo biasa..Apahal si yahudi ni letak logo tu di DALAM jacket dia dan bukannya di luar seperti baju biasa.Kenapa perlu disembunyikan?Biasanya, sesuatu benda disembunyikan sebab tidak mahu orang lain tahu.KENAPA tak mahu orang lain tahu???

"MAKING THE WORLD OPEN AND CONNECTED".
Itu yang tertulis pada logo tersebut.Bunyinya seperti satu slogan.A MISSION?Facebook mission?Kalau itu adalah salah satu facebook mission kenapa perlu disembunyikan???Yang lebih menarik, similariti/persamaan antara lambang dalam baju Zuckerberg ini dengan lambang-lambang 'mistik' zionis yang telah sedia wujud.

Sekarang, bandingkan logo di atas...


dengan logo Star David pada bendera Israel ini...Masih tak nampak apa-apa similariti?

Gambaran sebenar, tak berapa nak torang & clear.Harap-harap korang nampak la similariti dan logo tersembunyi disebalik logo itu.Kalau masih tak nampak katuk tu kapala pakai tukul..

Kenapa berpeluh tu encik Zuckerberg, rahsia pocah ko

Print screen yang diambil dari sebuah wawancara bersama Mark Zuckerberg,Founder & CEO Facebook yang telah membuka rahsia disebalik bilionair muda yahudi ini.Pengacara rancangan itu telah mengkantoikan Zuckerberg apabila memintanya untuk menannggalkan jacket yang sering dipakainya.Walaupun pada awalnya dia keberatan, namun akhirnya pengacara tersebut berjaya memujuk Zuckerberg untuk menanggalkan jacket itu dan walla!Secret symbol behind the jacket.



Lu dah kantoi brader


Akhir kalam, post ni sekadar untuk memberi korang sesuatu untuk difikir-fikirkan.Judge it yourself with your own brain.Misi sulit golongan Zionis boleh dilihat dalam pelbagai cara dan medium sekiranya kita pandai melihat dan mengkaji.Always read between the the lines.Satu hal lagi, untuk memberikan peringatan supaya jangan leka sangat dengan facebook.Janganlah asyik tercongok 24 jam ngadap dinding facebook, live your life in reality.Nak bersosial dalam dunia maya tak salah, tapi biarlah berpada-pada.Jangan sampai minda kita disuntik dengan doktrine halus mereka sehingga kita lupa yang sebenarnya kita ada kehidupan sebenar didunia nyata.Dunia yang bertuhankan SubhanaWata'ala, dan bukannya bertuhankan maya digital.

Adios amigoss.

Wassalam 





Photo Credit : AllThingsDigital.com

Read more ...

Wednesday, May 22, 2013

Malaysian Should Murder Sabah BN Politician??!

Nama amoi ni Venus Cheng Siew Fun.Sekarang dia duduk Australia.Tetapi ini bukan gambar amoi baru aku.Aku secara tak sengaja jumpa amoi ni masa tengah godek-godek dalam Facebook.Sekarang ni, dia antara amoi yang popularitinya sedang mencanak naik di internet disebabkan beberapa postingnya di Facebook.Sayang, harap muka ja cantik, tapi mulut dan hati bau macam longkang...

Aku pun tak tahu apa yang ada dalam kepala hotak amoi ni.Tapi apa yang dia tulis dalam akaun FB dia ni memang melampau.Tengok print screen di bawah, dan nilaikan sendiri...





Antara komen yang terdapat pada FB amoi tersebut...


Kalau nak puas hati lagi, boleh pergi ke link INI

Entahlah, mungkin fake account atau kena hack kot.Fake tak fake, hack tak hack kalau menurut Akta Keterangan 114A, pemilik akaun tetap kena bertanggungjawab terhadap content yang datang daripada akaun maya miliknya.Sipemilik harus membuktikan yang dia tidak bersalah terhadap content tersebut sekiranya wujud unsur-unsur jenayah dalam akaun miliknya.(Bagi yang kurang tahu, sila klik link di atas untuk keterangan lanjut tentang akta 114A)

Bagi aku, amoi ni memang BANGANG, seandainya apa yang tertulis dalam akaun FB ini adalah datangnya daripada kepala hotaknya sendiri.Tetapi boleh bertukar menjadi MALANG - sekiranya akaun FBnya ini telah dihack.Apapun, pihak berwajib harus menjalankan siasatan terhadap pemilik akaun dan rasanya report polis dah pun dibuat terhadap akaun ni.Kita tunggu dan lihat apa tindakan selanjutnya yang bakal diambil terhadap amoi ni.

Nasihat aku untuk amoi ni, kalau betul apa yang tertulis dalam akaun FB tu datang dari kepala hotak dia - "Leng moi a, u tak payah balik Malaysia la kalau betul u punya kepala hotak ada fikir ini macam.U duduk la Australia sampai bila-bila.Malaysia is not suitable for u..."

Kalau nak berpolitik, berpolitik la cara sihat.Nak sokong siapa pun itu lu punya hal.Masing-masing ada hak maa.Tapi janganlah berpolitik sampai jadi bangang macam ni...

What You Say?




Source : Facebook

Read more ...

Monday, May 20, 2013

Harga Minyak Bakal Turun Berkuatkuasa Tengah Malam Ini???


BREAKING NEWS!Harga Minyak Bakal Diturnkan Tengah Malam Ini.
Penurunan Harga Minyak dikatakan akan berkuat-kuasa bermula esok. Sumber gua hari ini mengesahkan bahawa semua harga minyak akan diturunkan sebanyak RM0.50 sen, disemua stesen minyak di seluruh negara.Perkara ini disahkan melalui satu sumber top secret gua selepas selesai mesyuarat mereka tengahari tadi.

Kabinet dalam meetingnya petang tadi, dikatakan  telah dengan sebulat suara bersetuju untuk menghapuskan cukai yang dikenakan pada premis-premis syarikat minyak, dengan itu harga minyak manpu diturunkan sebanyak 35 peratus untuk setiap kategori akan berkuatkuasa pada pukul 12 malam ini.

Sumber itu juga menegaskan, penurunan harga tersebut juga akan dapat dinikmati oleh semua kenderaan yang mengisi minyak di stesen dalam negara ini.

Kabinet berharap penurunan harga minyak ini dapat mengurangkan bebanan rakyat. Walaupun tiada dalam manifesto, namun atas sikap prihatin kerajaan BN maka penurunan harga minyak di lakukan.

Berikut adalah senarai minyak yang terlibat dengan penurunan harga tersebut...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
1.Minyak Angin (Cap kapak dan cap Tombak)
2.Minyak Senyonyong (Cap Dacing dan Cap Senduk)
3.Minyak Gamat
4.Minyak Dagu dan Minyak Tumit
5.Minyak Pengasih dan Minyak Meluat
6.Minyak Belacak..............

...........................................................

Keh keh keh jangan marah nanti kena jual.Gua pun terkena juga...
Peace yaww..
(^__^)V



Sumber : Facebook

Read more ...

Friday, May 17, 2013

Kenapa Orang Cina Lebih Maju Daripada Orang Melayu


Ini bukan post racist.Diulangi sekali lagi, INI BUKAN POST RACIST.Apa yang aku cuba ceritakan disini tidak sesekali menjurus ke arah racisme atau perkauman, kerana aku sendiri adalah orang anti kepada racisme.Apa yang cuba diketengahkan disini adalah satu perkongsian dan kupasan ringkas, yang perlu diketahui oleh orang melayu/bumiputera (bagi tidak mengetahui) tentang mengapa orang cina lebih maju daripada kita.Post ini cuma mengajak untuk kita untuk berfikir dan bermuhasabah diri, serta berhenti menuding jari dan menyalahkan orang lain diatas kekurangan dan kekhilafan diri kita sendiri.

Kenapa orang cina lebih maju daripada orang melayu?Bagaimana kaum yang dianggap pendatang dibumi melayu/bumiputera ini berjaya menguasai ekonomi kita disini?Satu persoalan yang selama ini sebenarnya mempunyai jawapan yang berada benar-benar dihadapan mata kita.

Semoga bermanfaat untuk difikir-fikirkan.Salam Jumaat.


1. Pendidikan.
Orang cina sangat mementingkan pendidikan.Seawal usia tadika (4-6 tahun), dikala anak-anak orang melayu sibuk bermain guli, bergelumang dengan lumpur dibawah kolong rumah, melastik burung dan mencuri buah rambutan dikebun Pak Kordi, orang cina sudah mula menghantar anak-anak kecil mereka ke kelas tuisyen.Mereka tidak kisah membelanjakan wang ringgit untuk memberikan pendidikan awal kepada anak-anak mereka.Matapelajaran yang paling ditekankan oleh mereka kepada anak-anak mereka adalah, MATEMATIK.Bukan nak kata apa, tapi ini adalah realiti : subjek ini rata-ratanya sangat dibenci oleh anak-anak melayu.Tak dapat dinafikan sesiapa.Tanyakan kepada anak-anak melayu, pasti ramai yang mengiyakannya.Mindsetnya mudah : Matematik + Nombor + Susah = MALAS.Tapi tidak kepada orang cina.Mereka sangat mengutamakan kemahiran dalam subjek matematik, kerana mereka sedar melalui penguasaan subjek inilah mereka akan dapat meneruskan legasi perniagaan mereka kepada anak-anak mereka di masa hadapan.

Mereka sedar dan tahu, mereka adalah 'kuasa ekonomi'.Matematik adalah kunci untuk meneruskan kesinambungan penguasaan mereka terhadap ekonomi.Orang Melayu, biarlah mereka yang 'berkhidmat untuk negara'.Perhatikan di jabatan-jabatan awam, bagaimana jurang ras boleh dilihat dengan begitu ketara sekali antara melayu/bumiputera dan orang cina.Mengapa orang cina begitu kurang sekali memasuki perkhidmatan awam?Jawapannya mudah : 'kuasa' mereka bukan disitu.Kuasa mereka dibidang ekonomi, dan disitulah punca 'ong' sebenarnya datang, bukannya dari bidang 'yang menurut perintah & berkhidmat untuk negara'.

Perhatikan senarai 10 orang terkaya di Malaysia, siapa yang menguasai senarai itu?Well, semua orang tahu jawapannya bukan.Adakah mereka berkerja di jabatan awam?Jawapannya sudah tentu tidak.Jadi kesimpulannya mudah : bagi orang cina, perkara yang akan mendatangkan kekayaan adalah penguasaan ekonomi, yakni perniagaan, dan bukannya melalui jalan 'berkhidmat untuk negara'.Bagaimana untuk menggenggam kuasa ekonomi itu dan ilmu apakah yang perlu dipelajari dan dikuasai supaya ia tidak akan terlepas dari tangan mereka?Jawapannya MATEMATIK.Oleh sebab itulah, anak-anak mereka begitu didedahkan dengan ilmu pengiraan matematik diperingkat awal agar legasi penguasaan ekonomi itu akan dapat dijayakan dengan kesinambungan yang berterusan

Aku sendiri mempunyai sedikit pengalaman di zaman sekolah dahulu tentang bagaimana pentingnya pendidikan kepada mereka.Kisahnya, sewaktu tingkatan 2 dulu, aku telah terpilih memasuki kelas 'A', yakni kelas pelajar-pelajar pintar.Bangga jugalah kerana terpilih memasuki kelas yang rata-rata pelajar didalamnya adalah terdiri daripada mereka yang bijak dan ber'IQ' tinggi.(Hns hns hns bangga gua hahaha poyo).Namun apa yang lebih menarik sebenarnya, yang ingin gua kongsikan adalah, pelajar dari kaum apa yang menguasai kelas tersebut.Rata-ratanya (80%) adalah pelajar cina!Believe it or not, hanya aku seorang sahaja pelajar lelaki Islam dari kaum melayu/bumiputera yang berada di dalam kelas itu.Pelajar perempuan ada lah beberapa orang yang muslim melayu/bumiputera, namun pelajar lelaki memang aku seorang saja.(Sian aku kan huhu)

Walaupun kisah itu sudah lama berlalu, namun aku masih dapat mengingatinya dengan jelas.Setelah zaman persekolahan berakhir dan mula memasuki alam dewasa, barulah aku sedar kenapa situasi tersebut berlaku.Semuanya kerana penekanan yang diberikan oleh orang cina terhadap anak-anak mereka tentang pentingnya pendidikan kepada kesinambungan generasi mereka.Jumlah penguasaan majoriti mereka dalam melahirkan anak-anak yang pintar di sekolah sebenarnya menggambarkan situasi sebenar bagaimana mereka dapat menjadi taikun dan kuasa ekonomi di bumi Malaysia ini.Dan rasanya, situasi ini memang berterusan sehingga hari ini, dimana pelajar cina terus menguasai pencapaian akademik di sekolah-sekolah...

Sesuatu yang patut dicontohi dan diaplikasikan oleh ibu bapa melayu/bumiputera jika ingin melihat anak-anak kita bediri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan anak-anak mereka.Penekanan pendidikan perlu diberikan seawal mungkin kepada anak-anak melayu.Minda mereka perlu diasah seawal mungkin agar memberi keutamaan kepada pendidikan, sebagaimana yang dilakukan oleh orang cina tehadap anak-anak mereka.Persoalannya cuma mahu atau tidak saja.

2. Perniagaan


Cara perniagaan orang cina sangat berbeza dengan cara orang melayu.Peniaga cina tidak akan SESEKALI berniaga secara hutang kepada sesiapapun.No cash, no bussiness.Ini adalah perkara benar.Kalau kurang percaya, boleh cuba sendiri.Pergi ke kedai orang cina yang anda kenal dan tanyakan, "Tauke, ini barang boleh hutang ka?".Sudah tentu jawapan yang akan anda perolehi adalah "Haiya soli a kawan, wa bisnes cuma terima cash only".Tanyakan soalan yang sama kepada peniaga melayu.Anda masih boleh menemui peniaga melayu yang boleh memberikan hutang kepada anda.Entahlah, mungkin atas dasar sifat orang Melayu itu sendiri, yang mewarisi sifat 'murah hati' dalam kehidupan seharian dari generasi terdahulu dan terbawa-bawa dalam perniagaan.Konsep yang sangat salah pada mata peniaga Cina.

Bagi orang cina, bussiness is bussiness.Biar dengan kawan baik sekalipun, mereka tidak akan sesekali membenarkan aktiviti perniagaan secara hutang berlangsung.Tapi anda jangan silap, cara mereka berurusniaga berbeza mengikut 'jenis' orang.Bila mereka berurusniaga dengan orang yang bukan cina,(melayu, bumiputera) mereka akan menggunapakai peraturan 'no hutang, cash only'.Mungkin ada beberapa orang tertentu sahaja dikalangan sahabat melayu mereka yang boleh berurusniaga secara hutang dengan mereka, itupun atas dasar percaya dan mereka benar-benar rapat dengan orang itu.Kalau tidak, jangan harap.Berbeza bila mereka berurusniaga dengan orang mereka sendiri (cina), walaupun orang itu tidak dikenali/rapat, namun sekiranya dia adalah orang cina, maka mereka akan 'membuka jalan' kepada orang tersebut selagi dia adalah orang cina.Semua benda boleh runding, asalkan orang itu adalah orang mereka.

Inilah keistimewaan orang cina berbanding melayu.Bukan setakat hutang, pertolongan lain pun boleh diberikan.Untuk pengetahuan anda, bagi yang tidak tahu, (ini aku nak pecah lobang) harga urusniaga antara orang cina dengan orang cina adalah berbeza dengan urusniaga mereka dengan orang melayu.Of course la dalam urusniaga barangan tertentu dan dalam jumlah yang pukal/besar, takkan jual air oren setin nak bagi lain-lain harga plak.Baik tak payah meniaga kalau macam tu.Ok, sebagai contoh, harga jualan umum sebijik tayar di kedai tayar Chong adalah RM100, mungkin harga selepas diskaun adalah RM95, tapi harga untuk orang cina berkemungkinan sekitar RM80-90 sahaja.Itu contoh.Sudah tentu mereka tidak mewar-warkan harga ini kepada umum, cuma dikalangan mereka saja yang tahu.Dan ini adalah benar, kerana aku sendiri selalu menggunakan kawan-kawan cina aku untuk membeli sesuatu barang dengan harga 'cina sesama cina'.Tak caya, sila buat eksperimen sendiri.

Inilah realitinya.Mereka boleh saling membantu walaupun pada awalnya tidak saling mengenali.'Jambatan tersembunyi' sebenarnya memang sudah sedia terbina antara mereka, dan mereka akan menggunakannya bila diperlukan.Luaran nampak terpecah, tapi zahirnya mereka sebenarnya bersatu.Jika dibandingkan dengan orang melayu, umpama langit dan bumi.Pergilah si melayu kepada melayu yang telah sedikit berjaya dan punya pengaruh untuk meminta pertolongan.Believe me, amatlah sukar untuk menemui melayu yang mahu membantu melayu sebagaimana orang cina membantu kaum mereka.Perangai PHD (Perasaan Hasad Dengki) yang dimiliki dan tertanam dalam jiwa melayu merupakan satu penyakit yang telah lama menjadi duri dalam daging dikalangan melayu.Pantang berjaya sikit dan mendapat nama dimata mayarakat, mulalah mendabik dada.Sombong tak tentu pasal.Bukannya nak tolong bangsa dia, malahan memperlekeh dan memperkecilkan bangsa sendiri.Malahan ada yang sanggup sampai menjatuhkan dan mencantas bangsa sendiri semata-mata bimbangkan persaingan dan kepentingan periuk nasi tergugat.Ini sangat berbeza dengan orang cina.Orang cina lagi suka semakin ramai orang mereka yang naik dan berjaya dalam bidang yang mereka ceburi, kerana itu akan menjadi satu mercu tanda dan penunjuk aras yang rata-rata bangsa mereka adalah orang yang pintar dan berjaya dalam bidang yang mereka ceburi.Patut disokong dan dibantu seboleh yang mungkin...

Disinilah kelemahan melayu yang paling ketara sekali.Memang ada juga dikalangan melayu yang telah berjaya yang mahu membantu bangsanya sendiri, tapi boleh dibilang dengan jari berapa ramai yang benar-benar serius.Selebihnya hanya umpama melepaskan batuk ditangga.Entah bilalah perangai PHD ni akan hilang dari jiwa orang melayu...


3. Sifat Khianat.
Orang cina amat pantang dengan orang yang mengkhianati mereka.Tidak kira dalam hal apa sekalipun, sekali mereka dikhianati, sampai matilah orang itu tidak akan diberikan muka atau dipercayai lagi.Apalagi dalam bidang perniagaan.Sekali tertipu tidak akan ada kedua kalinya.Ini berbeza dengan melayu.Sifat memaafkan sangat diterapkan dalam sanubari orang melayu, kerana ianya sangat dituntut oleh ajaran agama Islam, yang dianuti oleh orang-orang melayu.Memaafkan itu sangat dituntut, malahan ia adalah satu sifat yang amat mulia dalam ajaran mana-manapun agama.

Tapi bagi orang cina, untuk mempercayai semula orang yang pernah mengkhianati mereka adalah satu perkara yang sangat-sangat 'suwey' kepada mereka.Disinilah terlihatnya satu lagi kelemahan orang melayu dimata cina.Sifat memaafkan orang melayu dan suka memberi peluang kedua dianggap sebagai sesuatu kesilapan yang tidak patut dilakukan.Untuk apa memberikan peluang kepada orang yang pernah menipu dan mengkhianati kita?Orang putih bilang, "Everybody deserves a second chance".Believe me, ini tidak terpakai kepada orang cina.Bagi mereka, "once broken, consider sold" lebih terpakai.

Mungkin sudah tiba masa kita orang melayu/bumiputera menggunapakai teori sebegini dan mengaplikasikannya dalam kehidupan seharian kita, apalagi jika terlibat dalam bidang perniagaan dan ingin berjaya seperti mereka.Mencontohi dan belajar sifat-sifat baik yang membuatkan mereka berada berjaya dalam bidang yang mereka ceburi, terutamanya perniagaan.Memang terdapat beberapa sifat-sifat mereka yang tidak patut untuk kita contohi, yakni sifat buruk yang tesembunyi disebalik kejayaan mereka menguasai ekonomi, namun itu tidak akan aku kupas untuk kali ini.Lain kali.Atau mungkin, sekiranya anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut, bolehlah membaca artikel "The Li Bloodline" untuk pengkisahan yang lebih detail.Mana nak baca tu?Sila google.Artikel yang ditulis oleh Mistisfiles.


Kesimpulan
Inilah sedikit sebanyak maklumat yang dapat aku kongsikan.Sebenarnya ada lagi, tapi nanti jadi terlalu panjang la pulak.Ni pun dah cukup panjang.Macamana aku tau semua ini?Sebab aku berkawan dengan mereka.Aku punya ramai kawan orang cina, dan sepanjang pergaulan dan pengamatan aku terhadap mereka, inilah kesimpulan yang aku dapat tentang bagaimana dan mengapa mereka lebih maju daripada orang kita, yakni melayu/bumiputera.

Aku tulis artikel ini bukanlah untuk menyanjung mereka, jauh sekali untuk memperlekehkan orang melayu/bumiputera bangsaku sendiri, tapi untuk membuka mata dan menyedarkan orang kita terutama generasi muda tentang dimana sebenarnya letaknya kesilapan kita selama ini.Berhentilah dari menuding jari dan menyalahkan orang lain, dan bermuhasabahlah dengan diri sendiri tentang bagaimana untuk meletakkan bangsa kita agar dapat berdiri sama tinggi dengan mereka.Buanglah sifat-sifat iri dan PHD yang terdapat dalam diri kita, kerana sifat-sifat inilah yang menyebabkan kita ketinggalan jauh dibelakang mereka.

Believe me, selagi sifat PHD masih meracuni jiwa orang-orang melayu/bumiputera, maka selagi itulah nama orang-orang melayu/bumiputera akan terus tercicir dari senarai 'manusia paling kaya di Malaysia'.Renung-renungkan.

Wassalam




Photo credit : encik google

Read more ...

Wednesday, May 15, 2013

Wordless Wednesday #23 ~ MasterChef Terlampau


Keh keh keh...

ROTFL
(^__^)V

Source : Encik Google

Read more ...

Tuesday, May 14, 2013

Senarai Menteri Kabinet Malaysia 2013


Perdana Menteri Merangkap Menteri Kewangan I
 Datuk Seri Najib Razak

Timbalan Perdana Menteri
 Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri Di Jabatan Perdana menteri
Datuk Seri Jamil Khir Bahrom
Datuk Seri Idris Jala
Datuk Seri Abdul Wahid Omar
Tan Sri Joseph Kurup
Puan Hajah Nancy Shukri
Joseph Entulu
Paul low Seng Kuan
Datuk Seri Shahidan Kassim

Timbalan Menteri di JPM
Datuk Razali Ibrahim
P Waythamoorthy

Menteri Kewangan II
Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah

Timbalan Menteri Kewangan
Datuk Ahmad Maslan 

Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi
Menteri I: Tan Sri Muhyiddin Yassin
Menteri II: Datuk Seri Idris Jusoh
Timbalan I: Datuk Mary Yap 
Timbalan II: P Kamalanathan 

Menteri Pertahanan
Datuk Seri Hishammuddin Hussein
Timbalan: Datuk Rahim Bakri 

Menteri Dalam Negeri
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi
Timbalan: Datuk Wan Junaidi Tunku Jaafar

Menteri Pengangkutan
Datuk Seri Hishammuddin (pemangku)
Timbalan: Datuk Abdul Aziz Kaprawi

Menteri Pelancongan
Datuk Seri Nazri Abdul Aziz
Timbalan: Datuk Joseph Salang Gandum

Menteri Luar Negeri
Datuk Anifah Aman 
Timbalan: Datuk Hamzah Zainuddin

Menteri Kerja Raya
Datuk Fadhilah Yusof
Timbalan: Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin 

Menteri Kesihatan
Datuk Dr S Subramaniam
Timbalan: Datuk Seri Hilmi Yahaya

Menteri Belia dan Sukan
Khairy Jamaluddin 
Timbalan:
Datuk M Saravanan

Menteri Sumber Manusia
Datuk Richard Riot
Timbalan: Datuk Ismail Abd Muttalib

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Hal-Ehwal Pengguna
Datuk Hassan Malek
Timbalan: Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri:
Datuk Mustapa Mohamad 

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani:
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Timbalan: Datuk Tajuddin Abdul Rahman

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi:
Datuk Ewon Ebin 
Timbalan: Datuk Abu Bakar Mohd Diah

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar:
Datuk Seri G Palanivel
Timbalan: Datuk Dr James Dawos Mamit

Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau:
Datuk Seri Maximus Ongkili 
Timbalan: Datuk Seri Mahdzir Khalid

Menteri Pembangunan Wilayah dan Luar Bandar:
Datuk Shafie Apdal 

Menteri Industri Perladangan dan Komoditi:
Datuk Douglas Uggah Embas

Menteri Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kesejahteraan Bandar:
Datuk Abdul Rahman Dahlan 
Timbalan: Datuk Halimah Sadique 

Perdagangan Perdagangan Antarabangsa dan Industri:
Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan: Datuk Hamim Samuri

Menteri Komunikasi dan multimedia:
Datuk Seri Ahmad Shabery

Menteri Wilayah Persekutuan:
Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor
Timbalan: Loga Balamohan

Menteri Pembangunan Wanita:
Datuk Rohani Abdul Karim
Timbalan: Datuk Azizah Mohd Dun 


Mimpi yang tidak menjadi kenyataan kepada Sabahan & Sarawakian.Walaupun wujud pertambahan portfolio kepada Ahli Parlimen dari Borneo, namun Borneo masih kempunan untuk memegang jawatan paling kanan dalam pentadbiran Persekutuan Malaysia yakni Timbalan Perdana Menteri II merangkap Menteri Kewangan II seperti yang disebut-sebut sebelum ini.Apapun tahniah kepada yang dilantik, semoga akan dapat berkhidmat dengan lebih baik untuk Malaysia.

Read more ...

Monday, May 13, 2013

Wasiat Terakhir Tun Mustapha Untuk Orang Sabah


I found this somewhere on the net.Katanya inilah 'wasiat' terakhir yang ditinggalkan oleh Allahyarham Tun Datu Mustapha Datu Harun, Bapa Kemerdekaan Sabah untuk seluruh anak jati Sabah.

Terus terang cakap, gua terasa sedikit emo bila terbaca part ini,

"Jagalah negeri ini dan jangan sampai ia 
jatuh kembali ke tangan orang lain.
Jangan sampai negeri ini ditadbir hanya 
secara zahir oleh orang Sabah tetapi 
dikongkong secara batin oleh orang luar"

Kebimbangan Allahyarham itu ternyata sangat berasas.Perkara itulah yang terjadi hari ini.Orang Sabah seolah-olah hilang kuasa untuk mentadbir bumi sendiri.Segalanya perlu mendapat approval 'disana' terlebih dahulu jika ingin melakukan sesuatu disini.Pemimpin Sabah ramai yang hanya jadi 'seperti kerbau yang dicucuk hidung'.Apapun, semoga perkara itu akan berubah.Mudah-mudahan..

Gua masih ingat lagi 2 February 1995, waktu tu gua masih berhingus lagi, masih dibangku sekolah.Ketika beliau meninggal dunia, seingat gua tidak ada satu acara penghormatan pun yang diberikan oleh kerajaan ketika itu untuk mengiktiraf jasa beliau sebagai Bapa Kemerdekaan Sabah.Hanya kerana ketika meninggal dunia beliau tidak bersama dengan kerajaaan, segala jasa dan pengorbanan beliau seolah-olah dilupakan...

Al-Fatihah untuk Bapa Kemerdekaan Sabah, semoga rohnya dirahmati ALLAH dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman.

Semoga bermanfaat untuk difikir-fikirkan.Wajib baca untuk semua anak jati Sabah.

Wassalam.




Read more ...

Friday, May 10, 2013

Senarai Menteri & Pembantu Menteri Kabinet Negeri Sabah 2013


Ketua Menteri/Menteri Kewangan
Datuk Seri Panglima Musa Aman

 Timbalan Ketua Menteri (TKM1)/Menteri Pembangunan Infrastruktur
Tan Sri Joseph Pairin Kitingan

TKM2/Menteri Pertanian & Industrial Makanan
Datuk Seri Panglima Yahya Hussin 

 TKM3/ Menteri Pembangunan Perindustrian
Datuk Raymond Tan Shu Kiah

 Menteri Kerajaan Tempatan & Perumahan
Datuk Hajiji Haji Noor

 Menteri Pelancongan, Kebudayaan & Alam Sekitar
Datuk Masidi Manjun

Menteri Pembangunan Luar Bandar
Datuk Radin Maleh 

 Menteri Tugas Tugas Khas
Datuk Teo Chee King

Menteri Pembangunan Sumber & Kemajuan Teknologi Maklumat
Datuk Siringan Gubat 

 Menteri Belia & Sukan
Datuk Haji Tawfiq Datuk Hj Abu Bakar Titingan

Menteri Pembangunan Masyarakat & Hal Ehwal Pengguna
Datuk Hajjah Jainab Hj Ahmad Ayib 



Assistant Ministers

Pembantu Menteri Di Jabatan Ketua Menteri
Datuk Yong Oi Fan
Datuk Ellron Angin
Datuk Hj Arifin Arif

Belia & Sukan 
 Masiung Banah

Kementerian Kewangan
Datuk Ramlee Marahaban
Datuk Michael Asang

Pembangunan Infrastruktur
Datuk Bobby Ahfang Suan
Datuk Ghulam Haidar

Kerajaan Tempatan & Perumahan
Datuk Zakaria Idris
Datuk Joachim Gunsalam

Pembangunan Sumber & Teknologi Maklumat
Datuk Hajjah Hamisah Samah

Pertanian & Industri Makanan
Datuk Musbah Hj Jamli
Datuk Hj Sairin Karno

Pembangunan Perindustrian
Datuk Bolkiah Ismail

Pembangunan Luar Bandar
Datuk Nilwan Kabang

Pelancongan, Kebudayaan & Alam Sekitar
Datuk Pang Yuk Ming
Datuk Kamarlin Ombi

Pembangunan Masyarakat & Hal Ehwal Pengguna
Puan Anita Baranting



Read more ...

Jawatan Timbalan Perdana Menteri II Malaysia Untuk Sabah & Sarawak

Masih dengan politik.Memang belum habis lagi, dan for sure takkan habis punya.But seriously, perkara ini sedang hangat diperkatakan oleh orang-orang Sabah & Sarawak ketika ini.Jawatan Timbalan Perdana Menteri 2 Malaysia (TPM 2) untuk Sabah & Sarawak.


The reason why Sabahan & Sarawakian bangkit dengan idea ini (sebenarnya sudah lama) :

1. Sabah dan Sarawak adalah penyumbang utama kepada kejayaan Barisan Nasional (BN) pada pilihanraya umum yang baru lepas.Jika dilihat statistik di atas, BN sebenarnya telah kalah kepada Pakatan Rakyat (PR) di Semenanjung.Sabah & Sarawak adalah penyelamat kepada maruah BN.Oleh yang demikian, pengwujudan & perlantikan pemimpin dari Sabah & Sarawak ke jawatan TPM 2 ini adalah wajib (?) bagi menghargai sokongan yang diberikan oleh rakyat di dua buah 'negara' dalam Malaysia ini.Kumpulan pendesak kerajaan dalam BN perlu memainkan peranan mereka untuk mendesak Perdana Menteri agar merealisasikan permintaan ini.

2. Untuk mengelakkan berlakunya 'crossover' a.k.a lompat parti a.k.a lompat si katak lompat.
Ketika ini juga sedang hangat diperkatakan kebarangkalian untuk berlakunya fenomena lompat parti.Sibuk beliau-beliau bercerita di kadai kupi tentang hal ini. Si gaman mau lompat pigi sini, si bayau mau lompat pigi sana.Spekulasi.Bilang durang, untuk mempercukupkan majoriti 2/3 bagi pihak BN yang ketika ini hanya kekurangan 15 kerusi parlimen lagi (Bagi yang pro kepada PR).Bagi yang pro kepada BN pula, kisahnya PR sedang berusaha untuk menjatuhkan kerajaan BN yang terbentuk hanya dengan majoriti mudah.89 kerusi Parlimen yang dimiliki oleh PR ketika ini hanya kekurangan 23 kerusi lagi untuk memperoleh majoriti mudah 112 kerusi dan seterusnya meruntuhkan kerajaan BN.Dan salah satu cara untuk mencapai matlamat itu adalah dengan memancing ahli Parlimen BN yang telah menang pada PRU13 lepas dengan jawatan-jawatan tertentu dalam kabinet Malaysia sekiranya bersetuju untuk melakukan acara lompat si katak lompat ke pihak PR dan seterusnya meruntuhkan kerajaan BN yang terbina hanya dengan majoriti yang sangat rapuh.

Untuk mengelakkan fenomena katak-katak berlompatan ini menjadi realiti, pengwujudan jawatan TPM 2 ini dilihat amat perlu bagi memperlihatkan keseriusan pimpinan BN dalam menangani tuntutan dan permintaan penduduk Sabah Sarawak.

Namun sekiranya fenomena tersebut menjadi kenyataan, terpaksalah pihak yang berkenaan mengupah para penangkap katak untuk menangkap katak yang berlompatan ini sebab dikuatiri akan menyebabkan ketidakstabilan ekosistem makhluk amphibia ini.(Selingan-jangan serius sangat).hahaha..

3. Calon
Bagi gua, siapa yang patut dilantik ke jawatan tersebut tidak penting.Siapa pun boleh.Yang penting dia boleh mewakili kepentingan dan dapat membawa pembangunan serta kemajuan yang diharapkan sekian lama oleh penduduk Sabah & Sarawak.Masalah yang telah lama dibangkitkan oleh rakyat Sabah harus ditangani dengan lebih drastik dan efektif, terutamanya masalah KEBANJIRAN PENDATANG TANPA IZIN (PTI).Penat sudah orang Sabah bercakap tentang hal ni, namun sehingga kini masih belum ada satu tindakan yang benar-benar efektif dilakukan untuk menanangi permasalahan ini.Keberkesanan Suruhanjaya Diraja (RCI) yang ditubuhkan begi menangani masalah PTI di Sabah ini masih belum dapat dilihat sehingga hari ini.

Gua harap, siapapun yang bakal dilantik ke jawatan TPM 2 kelak (mudah-mudahan menjadi realiti) akan mengambil tindakan sewajarnya dalam menangani isu yang memerlukan perhatian segera seperti kebanjiran PTI ini.Usah jadi 'kerbau yang dicucuk hidung' lagi.Kita harus menyedarkan pimpinan di Putrajaya, yang Sabahan punya hak untuk mendapat layanan sebaik mungkin sebagai imbalan kepada 'loyalti' kepada kerajaan BN.

Diwar-warkan ketika ini, 3 nama yang berpotensi untuk menyandang jawatan tersebut dari Sabah adalah Naib Presiden UMNO Datuk Shapie Apdal, bekas Menteri Luar Datuk Anifah Aman dan Huguon Siou (Pemimpin Agung) kaum Kadazan Dusun Tan Sri Pairin Kitingan.Untuk Sarawak, gua tidak pasti.Tapi rasanya mereka juga telah menyediakan nama untuk dipertimbang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.Kita tunggu dan lihat apa yang terjadi seterusnya, dan gua amat berharap yang idea jawatan ini akan menjadi realiti...

........................................................

Bagi gua, benda ni perlu disuarakan dan direalisasikan.Ini harapan orang Sabah & Sarawak.Dah lama minta benda ni.Diharap kali ni perkara ni akan menjadi kenyataan.Pembangunan Sabah & Sarawak yang jauh ketinggalan perlu diseragamkan dengan Semenanjung.Satu hal lagi, perkara-perkara remeh seperti penggunaan terma 'diseluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak' juga perlu dimansuhkan.Dah katanya 'seluruh Malaysia', buat apa lagi ditambah 'termasuk Sabah & Sarawak' dalam ayat tu,kan?Penggunaan terma 'bangsa lain-lain' bagi mewakili bangsa di Sabah & Sarawak dalam borang permohonan juga harus dimansuhkan.Ini cuma sedikit contoh.Banyak lagi perkara remeh lain yang perlu diambil kira oleh kerajaan jika ingin memperlihatkan keseriusan dalam menjaga hati Sabahan dan Sarawakian,Katanya 1Malaysia kan?So, perlihatkanlah 1Malaysia itu dengan sebenar-benarnya.

Grafik tentang jalanraya di Sabah ini bukan sekadar 'troll', tapi ini adalah realiti yang memang berlaku di Sabah.


Bagi mereka yang memperjuangkan hak-hak Sabahan & Sarawakian dalam Malaysia, terutamanya hal yang berkaitan dengan 'Perkara 20', mungkin ini masih belum cukup.Jawatan TPM 2 ini masih belum menjamin pengembalian keseluruhan hak 'Negara' Sabah & Sarawak seperti yang pernah termeterai dalam perjanjian penubuhan persekutuan Malaysia.Terlalu banyak isu sebenarnya.Tp bagi gua, as a start, why not?Sebagai permulaan.Remember, Rome wasn't built in a day...

Untuk sahabat-sahabat gua di Semenanjung, diharap kamurang tidak salah sangka dengan tulisan ini.Ini sebenarnya cuma satu interpretasi dan luahan dari seorang rakyat Malaysia yang ingin mendapat layanan sama rata seperti yang dinikmati oleh para sahabat di Semenanjung.Sabahan dan Sarawakian sudah lama menginginkan hal ini ditangani dengan seadilnya oleh kerajaan, dan rasanya waktu ini adalah paling sesuai untuk menjadikan impian ini satu realiti.Walapun gua pernah cakap yang gua ni adalah seorang yang sedang dalam perjalanan untuk menjadi seorang yang 'against the system' yakni penentang demokrasi, tapi gua sayangkan Sabah dan Malaysia.Gua adalah seorang nasionalis yang mendukung idea keadilan sejagat dan berharap, permintaan untuk keadilan bagi Sabahan & Sarawakian ini akan menjadi realiti kali ini Insya Allah...

Akhir kalam.Rumah siap, tapi pahat masih berbunyi.Ada 'hantu' ka rumah tu???
Mungkin, pengundi 'hantu' main pahat...heeeeeeeeeee.......


As-Salam

*MALAYSIAN AGAINST RACISM*





Read more ...

Wednesday, May 8, 2013

Wordless Wednesday #22 ~ Time Trouble?


Something wrong???

(^__^)



Read more ...

Analisis Keputusan PRU13 ~ Peristiwa 13 Mei Bakal Berulang???



Keputusan PRU13 menyaksikan Barisan Nasional (BN) berjaya untuk mengekalkan tampuk pemerintahan walaupun dengan majoriti yang semakin berkurangan.Slogan 'Tatap BN' nampaknya berjaya mengatasi slogan 'Ini Kalilah' dan 'Ubah' yang digunapakai oleh PR pada kali ini.Walaupun begitu, nampaknya kemenangan BN kali ini kelihatan begitu kontroversi sekali dengan pelbagai dakwaan penipuan yang wujud, yang dikatakan dilakukan oleh 'pakar-pakar silap mata' BN untuk mengubah keputusan PRU di banyak kawasan.PR selaku seteru BN mendakwa telah pun memenangi pilihanraya kali ini jika penipuan-penipuan tersebut tidak berlaku.Desas desus mula kedengaran yang petisyen pilihanraya akan difailkan oleh PR di kawasan-kawasan yang mereka dakwa berlaku penipuan.Apapun, kita tunggu dan lihat bagaimana kisah selanjutnya yang akan berlaku dalam scenario politik Malaysia kali ini.Bak kata pepatah, 'rumah siap, pahat masih berbunyi'.

Anyway, berikut adalah sedikit analisis yang hadir dari kepala hotak gua sendiri, berkenaan keputusan PRU kali ini.Rajin-rajinkanlah diri anda untuk membacanya.Ok.


1. "Tsunami" Orang Cina
Istilah baru yang muncul ini sebenarnya cuba menggambarkan bagaimana sokongan orang cina yang beralih sepenuhnya dari MCA/Gerakan kepada DAP.MCA dan Gerakan kalah teruk .Masyarakat cina menolak parti MCA dan Gerakan secara total untuk mewakili mereka.Namun anda jangan silap, kerana pada realitinya, ia sebenarnya cuma satu proses 'peralihan kuasa' melalui satu 'jambatan gelap' yang mereka bina secara diam."Lu jaga kita punya orang", kata MCA kepada DAP.Kalau anda berkawan dengan orang cina maka anda akan mengetahui perkara ini.Luarannya mereka nampak macam berpecah, tapi realitinya mereka sentiasa berpaut erat.

Siapa yang menang PRU13 kali ni?Orang cina.Suara orang cina menjadi semakin kuat, dan mereka semakin bersatu dibawah DAP.Ketika ini sedang trending di twitter hash tag #ApaCinaMahu akibat daripada tajuk satu tulisan akhbar Utusan Malaysia hari ini.Isu ini kelihatan menjadi semakin panas, dan oleh sebab itu gua tidak akan melanjutkan ulasan berkenaan perkara ini.(Sebab gua pintar dan gua nda mau ditangkap polisi kerana membangkitkan isu sensitif.kuikui...Lain kalilah baru gua ulas)


Risalah ini dikatakan merupakan sebagai punca utama bagaimana terjadinya 'Tsunami politik cina' pada PRU kali ini.Sejauh mana kebenarannya Wallahualam.Sila lihat link INI untuk bacaan selanjutnya.Sesuatu yang kelihatan bersifat 'racist & provokasi', tapi mungkin berbaloi untuk difikir-fikirkan.

..................................................................

2. Melayu/Bumiputera Islam semakin berpecah


PRU13 juga menyaksikan perpecahan yang semakin ketara di kalangan orang Melayu/Bumiputera beragama Islam.Doktrin 'pecah & perintah' yang merupakan teras utama dalam sistem demokrasi telah berjaya 'dengan jayanya' memecah-belahkan lagi orang Melayu/Bumiputera yang sudah memang sedia berpecah.Melayu PAS, Melayu UMNO, Melayu PKR.Semuanya Melayu, tapi mempunyai agenda yang berbeza.Masing-masing ingin mengangkat agenda yang mereka perjuangkan, tanpa menyedari sebenarnya ada pihak yang sedang ketawa melihat kaum ini bercakaran sesama sendiri.

Mungkin sudah tiba masa untuk penyatuan semula orang-orang Melayu/Bumiputera Islam ini dibawah satu panji yakni Islam.Bubarkan UMNO, bubarkan PAS, bubarkan PKR.Namun persoalannya, adakah Melayu Pas, Melayu Umno dan Melayu PKR ini akan bersetuju dengan idea penyatuan ini dan sanggup mengetepikan semua kepentingan peribadi demi untuk penyatuan ummah?Pendapat gua mudah : selagi sistem demokrasi masih diangkat sebagai 'raja' dalam sistem pemerintahan Malaysia, maka selagi itu penyatuan ummah tidak akan berlaku.Agen 'Si mata satu' juga sudah pasti tidak akan membenarkan perkara itu berlaku selagi cita-citanya belum tercapai.Siapa yang gua maksudkan dengan agen 'si mata satu'?Kepada yang mengkaji dan membaca tulisan gua yang terdahulu, pasti boleh meneka siapa yang gua maksudkan.Tak payah la gua sebut nama.Kalau tak tahu, sila baca posting-posting terdahulu gua yang berkaitan dengan politik serta lakukan kajian sendiri berkenaan siapakah agen 'si mata satu' dibumi Malaysia ini.Tapi rasanya, korang boleh teka siapakan?


Apapun, masa untuk penyatuan ummah itu pasti akan tiba InsyaAllah...

....................................................................

3. Pembangkang mula mendapat tempat di Sabah

Parti pembangkang berpangkalan dari semananjung dilihat mula mendapat tapak dibumi Sabah.BN Sabah yang sebelum ini selesa dengan kemenangan 59 kerusi DUN & 24 kerusi Parlimen pada PRU 2008 kali ini terpaksa akur dgn kekalahan 12 kerusi DUN dan 3 kerusi Parlimen kepada pembangkang yakni kepada PKR, DAP dan parti tempatan STAR.PKR berjaya menembusi tujuh kawasan Dun iaitu Api-Api, Moyog, Kadamaian, Matunggong, Tamparulli, Klias dan Inanam manakala DAP, yang sebelum ini hanya memiliki satu kerusi Dun, menambah empat kerusi iaitu Luyang, Kapayan, Sri Tanjong dan Likas.Parti Reformasi Sabah (STAR) pula menang kerusi tunggal di Bingkor manakala satu lagi parti bersifat tempatan iaitu Parti Progresif Sabah (SAPP) gagal mendapat sebarang kerusi malahan pengerusinya sendiri Datuk Yong Teck Lee hilang wang deposit dalam pertandingan 4 penjuru di Likas.

Nampaknya penerimaan rakyat Sabah terhadap parti berasaskan tempatan masih belum dapat direalisasikan pada PRU kali ini.Faktor pemimpin dalam parti-parti tersebut merupakan punca signifikan penolakan rakyat Sabah terhadap parti-parti bersifat tempatan.Secara dasarnya, gua tidak melihat perjuangan parti-parti tempatan ini salah, malah jika dilihat dari segi prinsip perjuangan mereka yang memperjuangkan hak-hak Sabahan dalam Malaysia adalah amat baik dan sihat untuk politik tempatan.Cuma faktor orang yang mengetuai parti-parti ini yang menyebabkan mereka tidak mendapat sokongan Sabahan.Pemimpin tempatan seperti Yong Teck Lee yang mengetuai parti SAPP dilihat sudah tidak lagi relevan dalam arena politik Sabah.Rekod masa lampau beliau yang dilihat mempunyai pendirian yang tidak tetap serta track record ketika memegang jawatan ketua menteri Sabah semasa sistem penggiliran jawatan dijalankan dahulu yang tidak memperlihatkan sumbangan signifikan dalam pembangunan negeri merupakan faktor utama penolakan ini.Walaupun begitu, pengerusi parti STAR Jeffrey Kitingan nampaknya kali ini berjaya untuk melakukan comeback dalam arena politik Sabah dengan kemenangan tipis di DUN Bingkor.Walaubagaimanapun, hanya beliau seorang sahaja dari parti STAR yang berjaya mendapat tempat dalam DUN Sabah manakala lain-lain calon dari parti tersebut yang bertanding dihampir semua kawasan di negeri Sabah gagal untuk mempengaruhi Sabahan untuk mengundi mereka.

Jika dilihat secara keseluruhan, seandainya tidak berlaku pecahan undi, kemungkinan pembangkang terutamanya PKR untuk memenangi lebih banyak kerusi Parlimen & DUN di Sabah adalah amat besar.Ketidaksepakatan pembangkang di Sabah merupakan faktor signifikan mengapa mereka gagal untuk merampas kerusi yang sepatutnya boleh dimenangi mereka.

Berikut gua kongsikan beberapa keputusan yang sepatutnya boleh menyebelahi pembangkang di Sabah sekiranya pertandingan 1 lawan 1 berlaku.Ini sebenarnya merupakan satu isyarat jelas bahawasanya kebanyakan rakyat Sabah mahukan perubahan dikawasan mereka CUMA dikekang oleh kebodohan pakatan pembangkang itu sendiri yang tidak bersatu dalam menghadapi BN.Diharap keputusan PRU kali ini akan menjadi wake up call kepada pemimpin-pemimpin BN di Sabah agar mendengar rintihan dan keluhan Sabahan dan berusaha seupaya mungkin untuk membawa perubahan yang diinginkan oleh Sabahan kerana jika tidak, berkemungkinan besar PRU13 ini adalah penggal terakhir kamu berkhidmat sebagai wakil kepada rakyat di kawasan kamu!

Total jumlah undi yang tidak mengundi BN di DUN N.31 Tambunan - 5,905 undi


Total jumlah undi yang tidak mengundi BN di DUN N.29 Kundasang - 5,825 undi


Total jumlah undi yang tidak mengundi BN di DUN N.11 Kiulu - 5,372 undi


Total jumlah undi yang tidak mengundi BN di Parlimen P.182 Pensiangan - 11,429 undi


Total jumlah undi yang tidak mengundi BN di Parlimen P.168 Kota Marudu - 16,998 undi

....................................................................

4. Dakwaan penipuan undi/Blackout insiden

Bukan tak boleh terima BN menang. Tapi cuba tuan/puan nilai sendiri faktor dibawah :

1) Begitu byk kes pengundi hantu yg berjaya dibongkar.
2) Dakwat kekal yg dijanjikan lgsg x KEKAL! Padahal berjuta2 habis utk beli.
3) Keputusan hanya diumum jam 1 pagi iaitu paling lambat dalam sejarah malaysia!
4) Setelah DSAI umum PR menang byk negeri, serta merta byk pusat kiraan tiba2 blackout dan secara tiba2 undi BN naik mendadak.
5) Berjaya dibongkar apabila 3 peti undi disorok di parlimen putrajaya.
6) Pada pukul 11pm masih ada peti undi cuba dibawa masuk ke tempat pengundian padahal pusat mengundi ditutup pada pkul 5pm. Adakah tempoh 3 jam x cukup utk proses kira undi di buat.
7) Negeri perlis, terengganu, perak dan negeri semua BN menang majoriti mudah. Utk pengetahuan, negeri2 tersebut antara diumum DSAI telah dimenangi PR dan negeri2 tersebutlah yg tiba2 mengalami blackout!!
8) Ada pengundi hantu berjaya ditangkap kerana berjaya mengundi 2 kali
9) Kertas undi yg dibawa dari luar oleh petugas SPR!! berjaya di tangkap sedangkan adalah mustahil kertas undi boleh berada diluar dan ia satu kesalahan yg besar!
#Jadi tuan/puan nilai sendiri apa yg terjadi pada PRU kali ni. Kalau faktor2 diatas x berlaku, kita sama sekali xkn bantah keputusan PRU kali ni. Moga sama2 kita dpt pertimbangkan.
-Sumber FB



Selepas tamat pengundian jam 5 ptg, DSAI mengumumkan PR dah menang berdasarkan kiraan undian di tempat mngundi...Dr MAZA pn dah ucap tahniah Malaysia dpt kerajaan baru..THEN...apa jadi selepas itu?????

Cuba tanya Najib dan UMNO.. Kalau Dia Betul2 Menang PRU13..Kenapa tak Umum Kemenangan Jam 9 ?? Kenapa Terpucat2 Umum jam 2 Pagi ? Takkan dia tak tahu dia Menang berdasarkan Info SPR jam 6 Ptg dalam Kiraan Undi di Tempat Mengundi? Ini Bermakna ..mereka Memerlukan 5jam Untuk Tukar keputusan.. Dan Itu Sebab Ade Kotak Undi Sampai Jam 10Malam Selepas Blackout..

Negeri di bawah BN:
1) Kedah (PR menang kiraan pertama)
2) Terengganu (PR menang kiraan pertama)
3) Pahang
4) Johor
5) Melaka
6) Negeri Sembilan
7) Perak (PR menang kiraan pertama)
Sabah
9) Sarawak
10) Perlis (PR menang kiraan pertama)

Negeri di bawah PR:
1) Selangor
2) Penang
3) Kelantan

PR menang kiraan pertama ➜ Kiraan semula ➜ Blackout ➜ BN menang di Kedah, Terengganu, Perak dan Perlis!
Bagaimana 16 PUSAT MENGUNDI boleh blackout serentak di 4 negeri ini?

Sumber : FB


2 petikan diatas diambil daripada sumber yang tersebar meluas dilaman sosial.Dakwaan pengundi hantu, penipuan kertas undi, insiden 'blackout' dibeberapa buah negeri tersebar dengan begitu viral selepas keputusan PRU mula diumumkan.Terbaru, kedengaran dari kem pembangkang dibeberapa negeri terutamanya di Perak dan Terengganu, keputusan PRU kali ini bakal diprotes dan petisyen pilihanraya akan difailkan dalam tempoh terdekat.Wait & see apa yang akan berlaku.Jika benar perkara ini berlaku, mudah-mudahan Allah akan tunjukkan kekuasaannya terhadap orang yang dizalimi...

...................................................................

5. Kekalahan Pemimpin 'Pioneer' BN & PR

Kedua-dua pihak, baik BN mahupun PR mengalami kehilangan sokongan terhadap pemimpin pioneer mereka.Berikut antara senarai pemimpin pioneer dari BN & PR yang tewas dalam PRU kali ini.

Tan Sri Bernard Giluk Dompok (Menteri - BN - Parlimen Penampang)
Datuk Seri Mohd Ali Rustam (Ketua Menteri Melaka - Parlimen Bukit Katil)
Datuk Abdul Ghani Othman (Menteri Besar Johor - BN - Parlimen Gelang Patah)
Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (Menteri - BN - Parlimen Lembah Pantai)
Datuk Seri Kong Cho Ha (Menteri - BN - Parlimen Lumut)
Datuk Seri Chor Chee Heung (Menteri - BN - Parlimen Alor Setar)
Datuk Saifuddin Abdullah (Timbalan Menteri - BN - Parlimen Temerloh)
Dr Mohd Puad Zarkashi (Timbalan Menteri - BN - Parlimen Batu Pahat)
Datuk Seri Mohd Zin Mohamed (Setiausaha BN Selangor - Parlimen Sepang)
Mohamad Sabu (Timbalan Presiden Pas - Parlimen Pendang)
Datuk Dr Haron Din (Timbalan Mursyidul Am Pas - Parlimen Arau)
Datuk Saifuddin Nasution Ismail (Setiausaha Agung PKR - Parlimen Kulim-Bandar Baharu)
Salahuddin Ayub (Naib Presiden Pas - Parlimen Pulai)
Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (Ketua Penerangan Pas - Dun Jengka)
Datuk Husam Musa (Naib Presiden Pas - Parlimen Putrajaya)
Dr Badrulamin Bahron (Pemimpin pusat PKR - Parlimen Silam)
Mustaffa Kamil (Pemimpin pusat PKR - Parlimen Pasir Salak)
Datuk Ibrahim Ali (Presiden Perkasa - Bebas - Parlimen Pasir Mas)
Zulkifli Nordin (Naib Presiden PERKASA - Calon 'Direct' BN - Shah Alam)

....................................................................


Peristiwa 13 Mei Bakal Berulang???

 Head line kepada posting kali ini.Walaubagaimanapun, gua tidak akan mengulas tentang perkara ini.Kita biarkan printscreen berikut berbicara dengan sendirinya...






Printscreen ini gua ambik dari FB dan sebuah blog yang terkenal dengan penulisan ekstrim.Gua takda apa nak komen tentang hal ni, pada gua ada lebih baik mengunci mulut daripada berbicara tentang perkara yang sensitif.Dengar cerita penulis ni sudah ditahan pihak polis untuk siasatan.

Memang apa yang ditulis oleh mereka-mereka ni melampau dan wajib disiasat kerana boleh mencetuskan ketegangan kaum.Sampai situ ja lah komen gua.Selebihnya, kita biarkan the authority untuk menanganinya.



Kesimpulan

Pertarungan paling sengit dalam sejarah sistem demokrasi Malaysia yang akhirnya dimenangi semula oleh BN.Namun PR yang diketuai oleh DS Anwar Ibrahim tidak menerima keputusan PRU13 ini dan menganggap pilihanraya kali ini sebagai yang paling kotor dalam sejarah demokrasi Malaysia.Berdasarkan info yang sedang beredar di laman sosial, 8 May yakni esok (Rabu) dijangkakan pihak PR akan mengadakan satu perhimpunan 'besar-besaran' bagi membantah keputusan PRU kali ini.Gua berharap sekiranya perhimpunan itu benar-benar berlangsung, tidak akan ada perkara yang tidak baik yang akan berlaku memandangkan ketika ini keadaan politik semasa tanah air masih berada tahap 'high tension'.Diharap pihak berkuasa akan dapat menjalankan tugas dengan sebaik mungkin.

Adakah sudah tiba masanya Malaysia mula menolak sistem demokrasi yang semakin nyata menjadi punca perpecahan masyarakat khususnya umat Islam ini?Sesuatu yang memang gua tunggu-tunggu, kejatuhan sistem demokrasi.InsyaAllah, masa itu akan tiba juga

Apapun, gua berharap tidak akan ada apa-apa yang buruk yang berlaku dibumi Malaysia ini.Jangan hanya kerana perbezaan fahaman politik, kita sanggup memusnahkan apa yang telah terbina sekian lama di bumi bertuah ini.Keamanan dan kesejahteraan hidup di bumi Malaysia ini sesungguhnya tidak ternilai harganya.
SAY NO TO RACISM, SAY NO TO CHAOS.

SAYA PILIH MALAYSIA!







Sumber dan kredit : papagomo.com, facebook, google images & kepala hotak aku

Read more ...

Friday, May 3, 2013

Menjelang PRU13 ~ Banner Paling Angker!


Lokasi di Puncak Alam, dimana tempat pembunuhan berlaku.Macam wordless la pula.Tapi memang, gua takda apa benda nak cakap pasal banner ni.Biarkan ia bercakap dengan sendirinya..

Tak aman rasanya roh mendiang ni selagi 'pembunuh sebenar' tak ditangkap dan dihukum sewajarnya...Apapun, jangan biarkan diri anda diselubungi..angker hihihiiiii........

Wallahualam Bissawab






Credit to : Cik Epal

Read more ...

Thursday, May 2, 2013

Ekslusif ~ Sumber Asal Ramalan Nostradamus

Salam.


Seperti yang kebanyakan kita sedia maklum, Nostradamus adalah seorang manusia yang hidup di zaman beberapa kurun yang lampau, namun berjaya meramalkan beberapa kejadian besar yang bakal berlaku pada zaman selepasnya.Perang Dunia I & II, Peristiwa 9/11 adalah antara peristiwa besar yang telah diramalkan dengan 'tepat' oleh manusia bernama Nostradamus ini.

Persoalan bagaimana dan darimana Nostradamus mendapat 'visi' dalam ramalannya telah hebat diperdebatkan berabad lamanya.Adakah beliau memang benar-benar seorang 'ahli nujum' yang boleh meramal masa depan, ataupun sebenarnya beliau mendapat semua sumber mengenai ramalannya itu dari.....

Berikut adalah satu pendedahan, darimana sebenarnya sumber asal ramalan yang dibuat oleh yahudi bernama Nostradamus ini.Pendedahan yang tidak akan anda ditemui di History Channel, Discovery Channel atau mana-mana stesen TV dan buku-buku milik 'mereka'.Iqra.

......................................................................

Nostradamus atau nama sebenarnya, Michel de Nostredame adalah seorang pengamal perubatan di Perancis. Nostradamus terkenal kerana kumpulan puisinya yang telah diterbitkan di Lyon pada tahun 1555 yang terdiri dalam kelompok-kelompok seratus kuatrain (syair empat baris). Kumpulan puisi ini menjadi perhatian kerana ia sebenarnya adalah ramalan-ramalan tentang apa yang terjadi di dunia dan malah untuk menjadikannya lebih menghairankan sebahagian ramalan tersebut betul-betul terjadi, contohnya kemunculan Napoleon, kebangkitan Hitler, Perang Dunia I dan II dan yang paling popular adalah peristiwa 911.

Bagaimana Nostradamus mengetahui masa depan?Atau darimana beliau mendapat semua maklumat tentang masa depan?Hakikat sebenarnya ialah beliau mendapat semua maklumat ini berdasarkan manuskrip-manuskrip lama yang asli ataupun yang telah diterjemahkan dari manuskrip asal, yang bersumber dari dunia Islam; semua ini akhirnya berpunca dari percakapan Nabi Muhammad s.a.w kepada para Sahabatnya tentang peristiwa akhir zaman. Sebenarnya terdapat sekelompok hadis Nabi yang semuanya berkaitan peristiwa yang terjadi pada masa depan atau lebih dikenali sebagai Hadis Akhir Zaman ataupun Hadis Fitan.

Antara sarjana Islam yang terkenal membicarakan Hadis Akhir Zaman ini adalah Ibnu Kathir. Hadis-hadis ini kurang mendapat perhatian kecuali segilintir darinya yang kebanyakan kita telah maklum iaitu yang membicarakan tentang persoalan TANDA-TANDA KIAMAT seperti kemunculan Dajal, turunnya Nabi Isa dan Padang Mahsyar. Kebanyakan hadis-hadis ini adalah masih bersifat rahsia dan hanya dapat ditemui di dalam kelompok manuskrip atau karya-karya ulama-ulama dahulukala. Kitab-kitab mereka pun digelar kitab-kitab Fitan. Sebenarnya sabda-sabda Rasullullah s.a.w adalah terlalu banyak;melampaui beribu-ribu hadis, maklumlah segala percakapan, perbuatan dan keputusan dari manusia teragung ini akan segera diambil tahu, dicatat dan direkod oleh para Sahabat selama baginda masih hidup di dunia ini. Tidak semua hadis nabi ini dimasukkan di dalam apa yang dikenali sebagai Enam Kitab Hadis Utama iaitu riwayat al-Bukhari, riwayat Muslim, riwayat Ibnu Majah, riwayat at-Tirmizi, riwayat Abu Dawud dan riwayat an-Nasa'i. Masih ada hadis-hadis lain yang sebagiannya adalah percakapan spontan nabi; bukannya di dalam majlis-majlis rasmi atau pertemuan dengan para Sahabat mahupun khutbah-khutbah baginda.

Masalah terbesar dalam menentukan kesahihan hadis-hadis ini adalah percampurannya dengan hadis-hadis palsu, maudhu' atau lemah, berbanding dengan hadis-hadis dari enam riwayat utama itu di mana setiap ulama hadis memilih hadis-hadis yang terbaik sahaja dari segi riwayat, nasab dan pelbagai lagi tapisan yang semua ini terdapat dalam disiplin ilmu hadis. Tetapi mujurlah terdapat ulama-ulama Islam dahulukala yang terkenal contohnya Ibnu Kathir ini yang tidak diragukan taraf keilmuannya, mengkaji dan mengumpulkan hadis-hadis akhir zaman ini. Salah seorang Sahabat nabi terkenal mengetahui rahsia-rahsia akhir zaman adalah Huzaifah Ibnu Yaman r.a iaitu Penjaga Rahsia Nabi. Pada hari-hari akhir Huzaifah Ibnu Yaman r.a, beliau telah berkata, "Saya adalah orang yang lebih tahu akan semua fitnah yang akan berlaku sehingga hari kiamat. Baginda tidak merahsiakan sedikitpun tentang hal itu yang tidak diceritakan kepada sesiapa pun melainkan aku. Akan tetapi Rasullullah s.a.w telah menceritakan di dalam suatu majlis, di mana baginda telah sampaikan kepada mereka tentang fitnah yang akan terjadi; diantaranya terdapat fitnah besar dan fitnah yang kecil. Kumpulan manusia itu semuanya pergi kecuali aku."

Beliau berkata lagi,"Semua pembawa fitnah yang bilangan mereka mencapai tiga ratus orang, kalau aku mahu dapat kuberikan NAMA-NAMAnya, NAMA BAPAnya mahupun KEDIAMANnya sehingga hari kiamat. Kesemuanya diajarkan Rasullullah s.a.w kepadaku. Sesungguhnya kamu bertanyakan kepada Rasullullah s.a.w perkara-perkara yang baik, sedangkan aku bertanyakan yang buruk, kamu bertanyakan kepada baginda perkara yang telah berlaku, manakala aku bertanyakan PERKARA YANG AKAN BERLAKU"

Manakala Ali bin Abu Talib karamallahuwajhah berkata pula,"Tanya oleh kamu akan daku, demi Allah kamu tidak menanyakan aku tentang segolongan yang keluar memerangi ratusan atau menunjuki ratusan orang kecuali aku ceritakan kepada kamu siapa PENGANJURnya, KETUAnya dan PENCETUS atau PEBGGERAKnya, di ANTARA kamu dan MASA terjadinya hari kiamat"

Sememangnya terdapat hadis-hadis ini yang ditemui nama seperti Hitler, Saddam atau Napoleon, cuma ia ditulis dalam loghat atau lenggok Arab ketika itu. Saya sendiri pernah membaca hadis-hadis ini cuma pada masa yang lain saya akan cuba menurunkan satu dua hadis seperti ini.

Berbalik kepada Nostradamus, tembelangnya pecah apabila para pesakitnya melaporkan ketika Nostradamus mengubati mereka, beliau telah mengucapkan sesuatu dalam bahasa yang dikenal mereka sebagai bahasa Arab malah kesemua ubat-ubatannya datangnya dari negara-negara Arab. Semua kata-kata pengubatan atau jampi-jampinya adalah dalam bahasa Arab (tidak diceritakan pula adakah jampi-jampi itu berasal dari al-Quran yang mulia). Kemudian ditemui pula satu manuskrip yang berisi pengakuan dari Nostradamus sendiri yang menceritakan kisah hidupnya, di antaranya terdapat rahsia yang amat besar ertinya kepada kita umat Islam; Nostradamus telah mengaku bahawa datuknya telah mencuri sejumlah manuskrip Baitulmaqdis dan turut juga terlibat bapanya melarikan manuskrip-manuskrip yang sangat berharga dari Baghdad, Mesir dan negara-negara Arab yang lain, dan mereka pun berhijrah ke Perancis (perlu diingatkan bahawa Nostradamus berketurunan Yahudi dan keluarganya berasal dari Jerusalem (BaitulMaqdis) dan datuknya berkawan rapat dengan orang-orang Arab di sana) dan semua rahsia sulit ini diajarkan kepada Nostradamus selaku cucu dan anak mereka, kesemuanya di dalam BAHASA ARAB! Jadi apalah hendak dihairankan dengan semua ramalan Nostradamus ini, jika akhirnya ia berbalik juga kepada sumber Islam yang kita selaku umat Islam telah pun tahu bahawa ia adalah kebenaran.

Tidak timbul soal ramalan-ramalannya menjadi benar kerana ia bersumber dari kata-kata nabi yang sememangnya benar!Jika anda ingin tahu lebih lanjut, pergilah ke kedai-kedai buku dan cuba hayati ramalan Nostradamus ini, anda akan temui beberapa ramalan akhir zaman yang menyerupai dengan apa yang kita dengar sebelum ini; dari ustaz mahupun ustazah, dari kitab hadis mahupun ceramah-ceramah agama. Terdapat beberapa kuatrain yang menceritakan penaklukan Islam ke atas negara-negara Barat yang diketuai oleh seorang penakluk yang agung!Yang saya hairankan buku puisi Nostradamus ini semuanya diterbitkan atau diimport dari Barat (ketika itu saya membacanya di kedai buku Popular) dan ditulis dalam bahasa Inggeris yang fasih; di dalam terjemahan dari kuatrain Nostradamus yang ditulis dalam bahasa Perancis, terang-terang terjemahan Inggeris itu menyatakan bahawa tentera Islam akan menakluk dunia, walaupun di dalam kuatrain itu tidak dituliskan perkataan Islam atau Arab!Mereka sudah tahu akan hal ini namun masih angkuh dan ego dan tetap mahu mengubah sejarah.

Dan kita selaku umat Islam. Saya masih sedih dengan segilintir umat Islam yang tidak mengambil peduli langsung tentang hadis-hadis nabi malah al-Quran yang agung. Bukan sahaja tidak mempedulikan langsung, malah ada juga yang tergamak berangan-rangan mahu keluar dari Islam (di antaranya di atas nama CINTA suci..huhu..) Orang-orang Barat berlumba-lumba mengkaji hadis dan manuskrip-manuskrip berharga dari dunia Islam. Malah mereka juga semestinya wajib mengkaji al-Quran yang penuh rahsia dan hikmah, di mana sejak kebelakangan ini al-Quran menjadi medium paling saintifik kerana membicarakan tentang Big Bang, Nebula, awan-awan hidrogen mahupun daya-daya nuklear. Di mana?Terdapat banyak sumber jika anda ingin cari dan insya Allah saya akan ungkapkan juga dalam artikel-artikel saya yang akan datang. Cukuplah surah al-Anbiya' yang menceritakan tentang Big Bang. Dan Surah Yasin yang kita baca setiap malam Khamis, majlis kematian ataupun majlis-majlis lain tu sebenarnya ada mengungkap perihal bananapi petroleum!

Ada kisah tentang seorang menteri berbangsa India (opps maaf, harapnya ini bukan kenyataan berbau sentimen perkauman, cuma kesedaran untuk umat Islam) yang saya tidak boleh sebutkan namanya dan kawasan parlimennya, beliau telah membuat satu lawatan ke satu kawasan di mana beliau telah memberikan ucapannya. Di dalam ucapannya beliau telah menyentuh tentang al-Quran yang tidak ada ada dalamnya perihal jalan raya, lampu jalan mahupun jambatan!!Saya tidak pasti bagaimana mulanya ucapan beliau itu, mungkin mahu menangkis kenyataan-kenyataan dari satu parti orang-orang Melayu yang berorientasikan Islamik. Namun yang sedihnya, orang-orang Melayu disitu yang semestinya beragama Islam terangguk-angguk tersenyum atau ketawa dengan 'jenaka' yang ditimbulkan oleh menteri tersebut. Jika menteri itu tahu (atau sengaja buat tak tahu) atau orang-orang Melayu Islam di situ tahu akan betapa agung, hebat, tepat dan besarnya al-Quran sebagaimana sebahagian sarjana Timur mahupun Barat mengagumi dan membenarkannya, sudah tentu ucapan, senyum mahupun ketawa bodoh yang tersangat cetek tahap pemikiran sebegitu tidak berlaku.

Tetapi biasalah, dunia ini penuh dengan politik....




*Rabu, 8 Ogos 2007, Mistis Organization

Kredit & sumber asal : Mistisfiles (blog ini telah ditutup/dihadkan accessnya atas sebab-sebab tertentu)

Read more ...

Wednesday, May 1, 2013

Wordless Wednesday #21 ~ Abang Besar


(^__^)



Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Amazing!